Unormowanie wyrobu i obrotu przetworami mięsnymi.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1950.12.120

Akt utracił moc
Wersja od: 7 kwietnia 1950 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 24 marca 1950 r.
w sprawie unormowania wyrobu i obrotu przetworami mięsnymi.

Na podstawie art. 2 ust. 2 dekretu z dnia 5 sierpnia 1949 r. o reglamentacji niektórych surowców, półfabrykatów i wyrobów gotowych (Dz. U. R. P. Nr 46, poz. 341) oraz w związku z § 1 pkt 2 rozporządzenia Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z dnia 26 października 1949 r. w sprawie uznania niektórych artykułów za reglamentowane (Dz. U. R. P. Nr 56, poz. 444) zarządza się w porozumieniu z Przewodniczącym Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego oraz z Ministrem Handlu Zagranicznego, co następuje:
Wyrób przetworów z mięsa zwierząt gospodarskich i drobiu domowego, przeznaczonych do obrotu, a w szczególności wędlin, wyrobów wędliniarskich i konserw mięsnych, oraz obrót tymi przetworami może odbywać się tylko na zasadach określonych w niniejszym rozporządzeniu.
1.
Minister Handlu Wewnętrznego w drodze zarządzeń ogłaszanych w Monitorze Polskim ustala gatunki i rodzaje przetworów mięsnych, wymienionych w § 1, których wytwarzanie jest dozwolone i które dopuszczone są do obrotu. Minister Handlu Wewnętrznego może również określić w tej drodze składniki przetworów mięsnych przez ustalenie norm zużycia surowca, materiałów pomocniczych i wydajności gotowego produktu.
2.
Zarządzenia określone w ust. 1, dotyczące przetworów mięsnych przeznaczonych do obrotu zagranicznego, wydawane będą w porozumieniu z Ministrem Handlu Zagranicznego.
Wyrób przetworów mięsnych, przeznaczonych do obrotu, może odbywać się wyłącznie w wytwórniach wędliniarskich lub innych wytwórniach przetworów mięsnych, z zachowaniem obowiązujących przepisów sanitarnych i weterynaryjnych.
Na żądanie władz administracyjnych i właściwych organów kontrolnych dozoru nad artykułami żywnościowymi i przedmiotami użytku sprzedawcy winni wykazać się dowodami zakupu i pochodzenia wędlin oraz innych przetworów mięsnych.
Z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia traci moc obowiązującą rozporządzenie Ministrów: Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 14 listopada 1947 r. w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi (Dz. U. R. P. z 1947 r. Nr 72, poz. 455 i z 1948 r. Nr 44, poz. 334).
Zarządzenia wydawane na podstawie § 2, ustalą okres czasu, w którym dozwolona będzie sprzedaż przetworów mięsnych, wytworzonych według przepisów obowiązujących przed tymi zarządzeniami.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.