Unormowanie obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1947.72.455
Akt utracił moc Wersja od: 29 września 1948 r.
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW: APROWIZACJI ORAZ PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 14 listopada 1947 r.
w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.
Na podstawie art. 2 dekretu z dnia 27 czerwca 1946 r. o reglamentowanym zaopatrywaniu ludności w przedmioty powszedniego użytku (Dz. U. R. P. Nr 35, poz. 217) zarządza się, co następuje:
Zezwala się na wytwarzanie oraz dopuszcza się do obrotu następujące rodzaje wędlin i wyrobów wędliniarskich:
1. | kiełbasę zwyczajną | o zawartości: | wieprzowiny 60%, wołowiny 20%, tłuszczu 20%, | ||
2. | kiełbasę krakowską | " | wieprzowiny chudej 80%, wołowiny 10%, tłuszczu 10%, | ||
3. | kiełbasę cytrynową | " | wieprzowiny przerośniętej 90%, wołowiny chudej 5%, tłuszczu przerośniętego 5%, | ||
4. | kiełbasę białą-surową | " | wieprzowiny przerośniętej 90%, tłuszczu 10%, | ||
5. | kiełbasę serdelową | " | wieprzowiny chudej żylastej 40%, wołowiny 20%, słoniny twardej nietoplistej 40%, | ||
6. | serdelki | " | wieprzowiny 65%, wołowiny 10%, tłuszczu twardego przerośniętego 25%, | ||
7. | metkę | " | wieprzowiny tłustej 60%, wołowiny 20%, wieprzowiny chudej 20%, | ||
8. | mortadelę | " | wieprzowiny chudej żylastej 70%, cielęciny 10%, słoniny skórowanej 20%, | ||
9. | parówki | " | wieprzowiny chudej z łopatek i golonek 40%, cielęciny lub bukatu 40%, tłuszczu nietoplistego 20%, | ||
10. | kiełbasę krakowską suchą | " | wieprzowiny 60%, wołowiny 15%, tłuszczu 25%, | ||
11. | kiszkę pasztetową | " | podgardla skórowanego 65%, wątroby wieprzowej 25%, kaszy - manny 10%, | ||
12. | pasztet | " | wieprzowiny chudej 40%, wołowiny lub cielęciny 10%, tłuszczu 25%, wątroby 25%, | ||
13. | kiszkę podgardlaną | " | bulki 20%, płuc 35%, mięsa krwistego 10%, wątroby surowej 5%, skwarek 10%, smalcu 10%, skórek słoninowych 10%, | ||
14. | kiszkę wątrobianą | " | otoczki, drobnego tłuszczu, podgardla skórowanego 25%, wątroby wieprzowej surowej 30%, podrób i innych mięs odpadkowych 45%, | ||
15. | kiszkę kaszaną | " | kaszy 15%, mięsa różnego odpadkowego 20%, płuc 25%, skórek słoninowych 15%, tłuszczu 7%, krwi 18%, | ||
16. | salceson włoski | " | głowy wieprzowej peklowanej 65%, golonki peklowanej 25%, skórek 10%, | ||
17. | salceson krwisty | " | krwi 15%, tłuszczu 30%, słoniny krajanej w kostkę 35%, skórek wieprzowych 10%, mięsa różnego odpadkowego 10%, | ||
18. | kiełbasę zwyczajną suchą o wysuszce do 35% | " | wieprzowiny 60%, wołowiny 15%, tłuszczu 25%, | ||
19. | kiełbasę jałowcową | " | wieprzowiny żylastej 10%, bukatu 10%, tłuszczu przerośniętego 20%, kawałków wieprzowiny 60%, | ||
20. | roladę ozorkową | " | ozorków 70%, tłuszczu 20%, skórek 10%, | ||
21. | roladę ryjkową | " | ryjków wieprzowych 60%, tłuszczu 35%, skórek wieprzowych 5%, | ||
22. | kabanosy | " | wieprzowiny 75%, tłuszczu wieprzowego 25%, | ||
23. | boczek wędzony surowy o wyglądzie i jakości | o wyglądzie | i jakości | - zwyczajnych | handlowych |
24. | boczek pieczony o wyglądzie i jakości | " | " | " | " |
25. | boczek gotowany o wyglądzie i jakości | " | " | " | " |
26. | goloneczki wieprzowe wędzone | " | " | " | " |
27. | słoninę wędzoną | " | " | " | " |
28. | szynki o wyglądzie i jakości | " | " | " | " |
29. | polędwicę | " | " | " | " |
30. | baleron | " | " | " | " |
Wzbronione są wytwarzanie i obrót:
kiełbasą | serbską | |
" | moskiewską | |
" | tyrolską | |
" | litewską | |
" | królewską | |
" | węgierską | |
" | krajaną suchą | |
" | krajaną surową | |
" | wiejską suchą | |
kiełbaskami | dwudziestkami | |
" | dziesiątkami | |
" | piątkami | |
roladą | z prosięcia | |
" | francuską | |
" | figową | |
salami | włoskim | |
" | węgierskim | |
" | niemieckim | |
polędwicą łososiową | ||
słoniną węgierską | ||
boczkiem faszerowanym | ||
schabem pieczonym | ||
oraz innymi wędlinami i wyrobami wędliniarskimi, nie wymienionymi w § 1 niniejszego rozporządzenia". |
oraz innymi wędlinami i wyrobami wędliniarskimi, niewymienionymi w § 1 niniejszego rozporządzenia.
Minister Przemysłu i Handlu w porozumieniu z Ministrem Aprowizacji może zezwolić na wytwarzanie dla celów eksportowych wędlin i wyrobów wędliniarskich, nie wymienionych w § 1 niniejszego rozporządzenia, oraz wyznaczyć uprawnionych do ich wytwarzania.
Wyrób wędlin oraz innych wyrobów wędliniarskich, przeznaczonych do obrotu, może odbywać się wyłącznie w wytwórniach wędliniarskich lub wytwórniach przetworów mięsnych.
Wyrób wędlin oraz obrót wędlinami i wyrobami wędliniarskimi odpowiadać powinny warunkom, określonym w rozporządzeniu Ministra Opieki Społecznej z dnia 10 grudnia 1936 r., wydanym w porozumieniu z Ministrem Rolnictwa i Reform Rolnych i Ministrem Przemysłu i Handlu o dozorze nad mięsem i przetworami mięsnymi (Dz. U. R. P. Nr 92, poz. 643), jeżeli przepisy niniejszego rozporządzenia nie stanowią inaczej.
Mięso pochodzące z uboju zwierząt rzeźnych, przeznaczone do obrotu, dziczyzna w kawałkach i bite ptactwo oskubane mogą być sprzedawane w następujących miejscach sprzedaży:
1)
halach mięsnych (hurt), 2)
sklepach rzeźniczych (jatkach), 3)
sklepach (jatkach) z mięsem końskim, 4)
tanich jatkach.
Obrót wędlinami i wyrobami wędliniarskimi, przeznaczonymi do spożycia, mięsem zwierząt rzeźnych, dziczyzną w kawałkach oraz bitym ptactwem oskubanym - w handlu okrężnym, na targowiskach, rynkach, straganach i kioskach ulicznych jest wzbroniony, z wyjątkiem przypadków, przewidzianych w § 40 ust. 2 powołanego w § 4 rozporządzenia.
Wędliny oraz inne wyroby wędliniarskie przeznaczone do obrotu muszą być zaopatrzone przez wytwórców we własne plomby firmowe.
Przepis § 7 nie odnosi się do wędlin i innych wyrobów wędliniarskich sprzedawanych we własnych sklepach wytwórcy, znajdujących się w tej samej miejscowości, co wytwórnia. Sklepy własne wytwórcy sprzedające wyłącznie wytwory własnej produkcji winny zaopatrzyć się w wywieszkę umieszczoną w oknie wystawowym sklepu, stwierdzającą sprzedaż artykułów wytwarzanych we własnym przedsiębiorstwie. Wywieszka winna posiadać pieczęcie cechu rzeźniczo-wędliniarskiego i właściwej powiatowej władzy administracji ogólnej.
Na żądanie władz administracyjnych i właściwych organów kontrolnych dozoru nad artykułami żywnościowymi i przedmiotami użytku sprzedawcy winni wykazać się dowodami zakupu i pochodzenia mięsa, wędlin oraz innych wyrobów wędliniarskich.
1 § 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 15 września 1948 r. (Dz.U.48.44.334) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 września 1948 r.
2 § 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 15 września 1948 r. (Dz.U.48.44.334) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 września 1948 r.
3 § 2a dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 15 września 1948 r. (Dz.U.48.44.334) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 września 1948 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »