§ 1. - Ulgi celne na owoce południowe, towary kolonjalne i oleje roślinne.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1933.78.556
Akt utracił moc Wersja od: 11 października 1933 r.
§ 1.
Przy przywozie poniżej wyszczególnionych towarów pobiera się cło ulgowe, którego wysokość w stosunku procentowym do cła normalnego (autonomicznego) zawartego w kolumnie II-giej taryfy celnej przywozowej w brzmieniu każdocześnie obowiązującem określa się jak następuje:Pozycja taryfy celnej | Nazwa towaru | Cło ulgowe w %% cła normalnego (autonomicznego) zawartego w II kolumnie taryfy celnej przywozowej. |
60 z p. 2 | Banany niedojrzałe w postaci zielonych gron, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego dla krajowych dojrzewalni - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 11 |
60 z p. 3 | Pomarańcze gorzkie, t. zw. "Grape fruits", sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 17 |
60 p. 4 | Cytryny, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 50 |
61 p. 1 | Daktyle, również suszone, w opakowaniu powyżej 4 kg, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 662/3 |
62 p. 3 | Rodzynki, oprócz osobno wymienionych, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 20 |
63 p. 2 | Figi, suszone w wiankach, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 30 |
63 p. 3a | Figi suszone inne w opakowaniu powyżej 5 kg, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 30 |
72 pp. 1 i 2 | Migdały w łupinach i bez łupin, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 50 |
76 p. 1 | Kawa i łupinki kawowe surowe, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego za pozwoleniem Ministra Skarbu | 28 |
78 p. 2a | Herbata oprócz osobno wymienionej, w opakowaniu powyżej 2 kg, sprowadzana przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 60 |
80 p. 1 | Kakao w ziarnkach lub łamane i łupinki kakaowe wszystko surowe, suszone, prażone lub palone, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 36 |
82 p. 1 | Szafran, sprowadzany przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 30 |
82 p. 2 | Wanilia w strączkach, również mielona, chociażby z cukrem, sprowadzana przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 25 |
82 p. 3 | Kardamon, sprowadzany przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 662/3 |
82 p. 4 | Pieprz czarny, pieprz biały, ziele angielskie, cynamon, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu: | |
a) niemielone | 35 | |
b) mielone, krajane | 40 | |
82 p. 5 | Goździki, kwiat goździkowy, badian, imbir, kwiat muszkatołowy, gałka muszkatołowa, pieprz turecki w suchych strączkach oraz inne korzenie niewymienione, - sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu: | |
a) niemielone | 32 | |
b) mielone, krajane | 40 | |
211 p. 1. | Oleje roślinne stałe przy 15°C, oprócz osobno wymienionych o zawartości wolnych kwasów tłuszczowych 21/2% i wyżej, sprowadzane przez porty polskiego obszaru celnego - za pozwoleniem Ministra Skarbu | 50 |