§ 6. - Tryb powoływania i odwoływania rzeczoznawców, ich kwalifikacje i wysokość przysługującego im wynagrodzenia oraz dokonywanie przez nich szacowania.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.89.591

Akt utracił moc
Wersja od: 21 maja 2007 r.
§  6.
1.
Oszacowanie powinno nastąpić przed zabiciem lub poddaniem ubojowi zwierzęcia, a w przypadku zwierzęcia padłego w wyniku zastosowania zabiegów nakazanych przez organy Inspekcji Weterynaryjnej - niezwłocznie po jego padnięciu.
2.
Oszacowanie produktów oraz sprzętu powinno nastąpić przed ich zniszczeniem z nakazu organów Inspekcji Weterynaryjnej.
3.
Wartość rynkową zwierzęcia podlegającego oszacowaniu ustala się, uwzględniając:
1)
wagę zwierzęcia i klasę mięsności - w odniesieniu do zwierząt rzeźnych;
2)
wartość hodowlaną i użytkową oraz wiek zwierzęcia - w odniesieniu do zwierząt hodowlanych;
3)
aktualną cenę zwierzęcia według notowań rynkowych w dniu oszacowania.
4.
Ustalając wartość rynkową zwierzęcia, bierze się pod uwagę w szczególności dokumentację hodowlaną oraz faktury zakupu zwierzęcia, jeżeli dokumenty te były wystawione i możliwe jest ich uzyskanie dla celów szacowania.
5.
Wartość rynkową produktów podlegających oszacowaniu ustala się, uwzględniając:
1)
ilość tych produktów;
2)
jakość tych produktów;
3)
aktualną cenę tych produktów według notowań rynkowych w dniu oszacowania.
6.
Wartość rynkową sprzętu podlegającego oszacowaniu ustala się, uwzględniając:
1)
aktualną cenę rynkową tego sprzętu w dniu oszacowania;
2)
jakość oraz stopień zużycia tego sprzętu;
3)
stopień amortyzacji tego sprzętu;
4)
aktualną cenę rynkową sprzętu o podobnych parametrach i jakości, jeżeli ustalenie aktualnej ceny rynkowej, o której mowa w pkt 1, nie jest możliwe.