Terminy i sposób przeprowadzania spisów w zakresie prowadzenia indywidualnych gospodarstw rolnych oraz związanych z tymi spisami obowiązków osób fizycznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1989.60.355

Akt utracił moc
Wersja od: 10 listopada 1989 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 3 listopada 1989 r.
w sprawie terminów i sposobu przeprowadzania spisów w zakresie prowadzenia indywidualnych gospodarstw rolnych oraz związanych z tymi spisami obowiązków osób fizycznych.

Na podstawie art. 21 ust. 2 ustawy z dnia 26 lutego 1982 r. o statystyce państwowej (Dz. U. z 1989 r. Nr 40, poz. 221) zarządza się, co następuje:
1.
W zakresie prowadzenia indywidualnych gospodarstw rolnych przeprowadza się spisy, zwane dalej "spisami rolnymi":
1)
metodą reprezentacyjną, tj. w wylosowanych indywidualnych gospodarstwach rolnych, w dniach od 2 do 10 stycznia, od 1 do 9 kwietnia, od 15 do 25 czerwca oraz od 1 do 9 października każdego roku,
2)
pełne, tj. we wszystkich indywidualnych gospodarstwach rolnych, co pięć lat w dniach od 15 do 25 czerwca, poczynając od roku 1993.
2.
W roku, w którym jest przeprowadzany spis rolny pełny, w czerwcu nie prowadzi się w indywidualnych gospodarstwach rolnych spisu metodą reprezentacyjną.
Osoby fizyczne prowadzące indywidualne gospodarstwa rolne są obowiązane do udzielania informacji w zakresie powierzchni gruntów i zasiewów, zwierząt gospodarskich, drzew i krzewów owocowych, warzyw, stanu i wykorzystania środków produkcji oraz cech społeczno - zawodowych prowadzących indywidualne gospodarstwa rolne, członków ich rodzin oraz pracujących w gospodarstwach, szczegółowo określonych w załączniku do rozporządzenia.
Prezes Głównego Urzędu Statystycznego:
1)
ustala, dla poszczególnych rodzajów lub określonego spisu rolnego, wzory formularzy spisowych zawierające pytania w zakresie tematycznym podanym w załączniku do rozporządzenia; wzór formularza spisowego nie może zawierać pytania o imię i nazwisko osoby prowadzącej indywidualne gospodarstwo rolne,
2)
określa zasady losowania indywidualnych gospodarstw rolnych do spisów rolnych prowadzonych metodą reprezentacyjną i sposób podawania do wiadomości wylosowanych gospodarstw.
1.
Organizowanie i przeprowadzanie spisów rolnych należy odpowiednio do Głównego Urzędu Statystycznego i wojewódzkich urzędów statystycznych.
2.
Czynności spisywania dokonują ankieterzy Głównego Urzędu Statystycznego.
1.
Osoby prowadzące indywidualne gospodarstwa rolne udzielają ankieterom Głównego Urzędu Statystycznego pełnych i wyczerpujących odpowiedzi na pytania zawarte w formularzu spisowym.
2.
W razie nieobecności osób obowiązanych do udzielania odpowiedzi, odpowiedzi udzielają inni pełnoletni domownicy.
3.
Udzielanie odpowiedzi na pytania inne niż wynikające z określonego w załączniku do rozporządzenia szczegółowego zakresu tematycznego spisów rolnych jest dobrowolne.
4.
Osoby fizyczne udzielające odpowiedzi na pytania w spisach rolnych nie podają imienia i nazwiska.
Traci moc rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 10 stycznia 1983 r. w sprawie przeprowadzenia spisów w zakresie statystyki rolniczej i związanych z nimi obowiązków osób fizycznych (Dz. U. Nr 2, poz. 13).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od daty ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

SZCZEGÓŁOWY ZAKRES TEMATYCZNY SPISÓW ROLNYCH

1. Powierzchnia użytkowanych gruntów rolnych i zasiewów z wyszczególnieniem:

1) ogólnej powierzchni gruntów, w tym:

a) gruntów ornych wraz z ogrodami przydomowymi, gruntów pod zasiewami, odłogów i ugorów,

b) sadów,

c) łąk,

d) pastwisk,

e) lasów i gruntów leśnych,

f) stawów rybnych;

2) ogólnej powierzchni zasianej i zasadzonej, w tym:

a) pszenicy, żyta, jęczmienia, owsa, pszenżyta, owsa z jęczmieniem i innych mieszanek zbożowych i pozostałych zbożowych,

b) kukurydzy na ziarno i zielonkę, strączkowych jadalnych (grochu, fasoli, bobu), ziemniaków, buraków cukrowych, rzepaku i rzepiku oraz pozostałych przemysłowych,

c) włóknistych,

d) okopowych pastewnych,

e) strączkowych pastewnych (peluszki, wyki, łubinu słodkiego, bobiku, mieszanek zbożowo-strączkowych oraz innych),

f) motylkowych pastewnych (koniczyny, lucerny, esparcety, seradeli i innych),

g) warzyw według gatunków,

h) truskawek,

i) szklarni i tuneli foliowych.

2. Zwierzęta gospodarskie według gatunków i grup wiekowo-użytkowych, w tym:

1) bydło,

2) trzoda chlewna,

3) konie,

4) owce,

5) kozy,

6) drób

- wraz z przychodami i rozchodami bydła, trzody chlewnej, owiec i drobiu.

3. Tematy dodatkowe:

1) drzewa i krzewy owocowe według gatunków,

2) budynki i budowle gospodarcze,

3) stan, wykorzystanie i zużycie środków produkcji nie wymienionych w pkt 2, w szczególności obornika, nawozów mineralnych, środków ochrony roślin, nasion kwalifikowanych, pasz przemysłowych i gospodarskich, węgla, paliw i energii elektrycznej,

4) maszyny, ciągniki i urządzenia rolnicze,

5) zaopatrzenie rolnictwa w wodę,

6) zużycie nawozów,

7) cechy społeczno-zawodowe prowadzących indywidualne gospodarstwa rolne oraz członków ich rodzin i pracujących w tych gospodarstwach, w szczególności płeć, wiek, wykształcenie, przygotowanie zawodowe, wkład pracy w gospodarstwo i charakter pracy poza gospodarstwem rolnym.