Art. 6. - Targi i targowiska.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1951.41.312

Akt utracił moc
Wersja od: 22 października 1997 r.
Art.  6.
1.
Kierownictwo targowiska powinno dbać o czystość i porządek na targowisku, kontrolować, czy przestrzegane są przepisy sanitarne i porządkowe, organizować techniczną obsługę sprzedawców i kupujących (np. przez uruchamianie na terenie targowiska lub w najbliższym jego otoczeniu zakładów żywienia zbiorowego, punktów usługowych, noclegów, chłodni, magazynów, sprzedaży paszy itp., prowadzenie wypożyczalni wag i innego sprzętu, organizowanie transportu itd.) oraz dążyć do stałego podnoszenia poziomu handlu na targowisku przez kontrolę jakości produktów, zapewnienie w drodze umów z przedsiębiorstwami państwowymi i spółdzielniami należytego dowozu towarów, przeciwdziałanie spekulacyjnemu podwyższaniu cen itp.
2.
Czynne na targowisku przedsiębiorstwa handlu uspołecznionego powinny przez odpowiedni dobór asortymentu, wzorową obsługę, czystość i estetyczny wygląd wyłożonych towarów przyczyniać się swoim przykładem do podnoszenia ogólnego poziomu handlu na całym targowisku.