Szkolenia z zakresu oceny materiału siewnego, wymagania do wykonywania tej oceny oraz nadzór i kontrola pracy podmiotów dokonujących tej oceny.
Dz.U.2014.697
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 2 maja 2014 r.
w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, wymagań do wykonywania tej oceny oraz nadzoru i kontroli pracy podmiotów dokonujących tej oceny 2
- o długości zapewniającej, że będzie sięgał dna opakowania - w przypadku pionowego stosowania albo przeciwległego boku opakowania - w przypadku poziomego lub ukośnego stosowania;
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE OCENY POLOWEJ MATERIAŁU SIEWNEGO
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE OCENY POLOWEJ MATERIAŁU SIEWNEGO
Program szkolenia podstawowego poszczególnych grup roślin uprawnych
Czas trwania szkolenia | Grupa roślin | ||||||||||||||||||||||||
zbożowe | pastewne | oleiste i włókniste | |||||||||||||||||||||||
AGROTECHNIKA | |||||||||||||||||||||||||
3 godz. | Zagadnienia: 1) podstawy ogólnej uprawy roli oraz roślin zbożowych; 2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian dla roślin zbożowych z uwzględnieniem specyfiki gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego; 3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych roślin zbożowych; 4) owies głuchy oraz inne gatunki chwastów mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 5) choroby i szkodniki charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin zbożowych mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego. | Zagadnienia: 1) podstawy ogólnej uprawy roli oraz poszczególnych grup roślin pastewnych; 2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian z uwzględnieniem specyfiki gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego poszczególnych grup roślin pastewnych: a) strączkowych, b) motylkowatych drobnonasiennych, c) traw, d) innych roślin; 3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych roślin; 4) chwasty mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 5) choroby i szkodniki charakterystyczne dla poszczególnych grup roślin pastewnych mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego. | Zagadnienia: 1) podstawy ogólnej uprawy roli oraz poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych; 2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian dla roślin oleistych i włóknistych z uwzględnieniem specyfiki gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych; 3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych; 4) chwasty mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 5) choroby i szkodniki charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego roślin oleistych i włóknistych. | ||||||||||||||||||||||
NASIENNICTWO | |||||||||||||||||||||||||
3 godz. w przypadku roślin zbożowych oraz oleistych i włóknistych 5 godz. w przypadku roślin pastewnych | Zagadnienia: | Zagadnienia: | Zagadnienia: | ||||||||||||||||||||||
1) | prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych poszczególnych gatunków roślin zbożowych uwzględniające wymagania dla gatunku, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej; | 1) | prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych poszczególnych grup roślin pastewnych uwzględniające wymagania dla gatunku, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej; | 1) | prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych uwzględniające wymagania dla gatunku, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej; | ||||||||||||||||||||
2) | specyfika i zasady produkcji materiału siewnego odmian mieszańcowych roślin zbożowych ze szczególnym uwzględnieniem kukurydzy oraz żyta; | 2) | pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie niezbędnej selekcji; | 2) | specyfika i zasady produkcji materiału siewnego odmian mieszańcowych roślin oleistych i włóknistych; | ||||||||||||||||||||
3) | pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie niezbędnej selekcji; | 3) | pielęgnacja plantacji nasiennych gatunków: a) wieloletnich oraz b) o dwuletnim cyklu produkcji, w tym prowadzonych metodą bezwysadkową; | 3) | specyfika i zasady produkcji materiału siewnego mieszańców złożonych rzepaku; | ||||||||||||||||||||
4) | szacowanie wielkości zbioru nasion poszczególnych gatunków roślin zbożowych; | 4) | szacowanie wielkości zbioru nasion poszczególnych grup roślin pastewnych: | 4) | specyfika i zasady produkcji materiału siewnego konopi; | ||||||||||||||||||||
5) | zasady zbioru materiału siewnego; | a) strączkowych, b) motylkowatych drobnonasiennych, c) traw, d) innych roślin; | 5) | pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie ewentualnej selekcji; | |||||||||||||||||||||
6) | zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie; | 5) | zasady zbioru materiału siewnego; | 6) | pielęgnacja plantacji nasiennych gatunków o dwuletnim cyklu produkcji, w tym prowadzonych metodą bezwysadkową; | ||||||||||||||||||||
7) | dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego. | 6) | zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie; | 7) | szacowanie wielkości zbioru roślin oleistych i włóknistych; | ||||||||||||||||||||
7) | dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego. | 8) | zasady zbioru materiału siewnego z uwzględnieniem specyfiki gatunku; | ||||||||||||||||||||||
9) | zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie; | ||||||||||||||||||||||||
10) | dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego. | ||||||||||||||||||||||||
ODMIANOZNAWSTWO | |||||||||||||||||||||||||
6 godz., w tym 4 godz. szkolenie praktyczne | Zagadnienia: | Zagadnienia: | Zagadnienia: | ||||||||||||||||||||||
1) | biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin zbożowych; | 1) | biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin pastewnych: | 1) | biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych; | ||||||||||||||||||||
2) | urzędowy opis odmiany; | a) strączkowych, | 2) | urzędowy opis odmiany; | |||||||||||||||||||||
3) | podstawowe cechy wyróżniające poszczególne odmiany; | b) motylkowatych drobnonasiennych, | 3) | podstawowe cechy wyróżniające poszczególne odmiany; | |||||||||||||||||||||
4) | zasady rozpoznawania odmian; | c) traw, | 4) | zasady rozpoznawania odmian; | |||||||||||||||||||||
5) | informacje z oceny tożsamości. | d) innych roślin; | 5) | informacje z oceny tożsamości. | |||||||||||||||||||||
2) | urzędowy opis odmiany; | ||||||||||||||||||||||||
3) | podstawowe cechy wyróżniające poszczególne odmiany; | ||||||||||||||||||||||||
4) | zasady rozpoznawania odmian; | ||||||||||||||||||||||||
5) | informacje z oceny tożsamości. | ||||||||||||||||||||||||
PRZEPISY DOTYCZĄCE NASIENNICTWA | |||||||||||||||||||||||||
3 godz. | Zagadnienia: | Zagadnienia: | Zagadnienia: | ||||||||||||||||||||||
1) | przepisy ustawy o nasiennictwie; | 1) | przepisy ustawy o nasiennictwie; | 1) | przepisy ustawy o nasiennictwie; | ||||||||||||||||||||
2) | przepisy ustawy o ochronie roślin dotyczące nasiennictwa; | 2) | przepisy ustawy o ochronie roślin dotyczące nasiennictwa; | 2) | przepisy ustawy o ochronie roślin dotyczące nasiennictwa; | ||||||||||||||||||||
3) | przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie; | 3) | przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie; | 3) | przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie; | ||||||||||||||||||||
4) | szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego roślin zbożowych. | 4) | szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego roślin pastewnych: | 4) | szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego poszczególnych gatunków roślin oleistych i włóknistych. | ||||||||||||||||||||
a) strączkowych, | |||||||||||||||||||||||||
b) motylkowatych drobnonasiennych, | |||||||||||||||||||||||||
c) traw, | |||||||||||||||||||||||||
d) innych roślin. | |||||||||||||||||||||||||
METODYKI OCENY POLOWEJ | |||||||||||||||||||||||||
6 godz., w tym 4 godz. szkolenie praktyczne | Zagadnienia: | Zagadnienia: | Zagadnienia: | ||||||||||||||||||||||
1) | terminy dokonywania oceny polowej; | 1) | terminy dokonywania oceny polowej; | 1) | terminy dokonywania oceny polowej; | ||||||||||||||||||||
2) | zakres dokonywania oceny; | 2) | zakres dokonywania oceny; | 2) | zakres dokonywania oceny; | ||||||||||||||||||||
3) | liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen; | 3) | liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen; | 3) | liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen; | ||||||||||||||||||||
4) | metodyki oceny plantacji nasiennych roślin zbożowych; | 4) | metodyki oceny plantacji nasiennych roślin pastewnych: | 4) | metodyki oceny plantacji nasiennych roślin oleistych i włóknistych; | ||||||||||||||||||||
5) | istotne różnice i zasady określające zastosowanie odpowiedniej metodyki do poszczególnych gatunków (w tym kukurydzy); | a) strączkowych, | 5) | istotne różnice i zasady określające zastosowanie odpowiedniej metodyki do poszczególnych gatunków; | |||||||||||||||||||||
6) | szczegółowa ocena według norm procentowych; | b) motylkowatych drobnonasiennych, | 6) | szczegółowa ocena według norm procentowych; | |||||||||||||||||||||
7) | szczegółowa ocena według norm powierzchni; | c) traw, | 7) | szczegółowa ocena według norm powierzchni; | |||||||||||||||||||||
8) | ocena występowania owsa głuchego. | d) innych roślin; | 8) | ocena występowania owsa głuchego. | |||||||||||||||||||||
5) | istotne różnice i zasady określające zastosowanie odpowiedniej metodyki do poszczególnych gatunków; | ||||||||||||||||||||||||
6) | szczegółowa ocena według norm procentowych; | ||||||||||||||||||||||||
7) | szczegółowa ocena według norm powierzchni; | ||||||||||||||||||||||||
8) | ocena występowania owsa głuchego. | ||||||||||||||||||||||||
Czas trwania szkolenia | Grupa roślin | ||||||||||||||||||||||||
burak cukrowy i pastewny | rośliny warzywne | ziemniak | |||||||||||||||||||||||
AGROTECHNIKA | |||||||||||||||||||||||||
2 godz. w przypadku buraka cukrowego i pastewnego oraz ziemniaka, 6 godz. w przypadku roślin warzywnych | Zagadnienia: 1) podstawy ogólnej uprawy roli i uprawy buraka; 2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian dla buraka z uwzględnieniem specyfiki gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego; 3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych; 4) chwasty mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 5) choroby i szkodniki mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 6) specyfika uprawy gatunku z uwzględnieniem dwuletniego cyklu rozwoju buraka. | Zagadnienia: 1) podstawy ogólnej uprawy roli i poszczególnych gatunków roślin warzywnych; 2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian dla roślin warzywnych z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych gatunków oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości materiału siewnego; 3) plantacje nasienne prowadzone pod osłonami; 4) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych roślin warzywnych; 5) chwasty mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 6) choroby i szkodniki roślin warzywnych mające wpływ na jakość wytwarzanego materiału siewnego; 7) specyfika uprawy gatunków roślin warzywnych o dwuletnim cyklu rozwoju. | Zagadnienia: 1) podstawy ogólnej uprawy roli z uwzględnieniem specyfiki uprawy ziemniaka; 2) zasady zmianowania roślin oraz płodozmian uwzględniający specyfikę gatunku oraz wymagań związanych z produkcją dobrej jakości sadzeniaków ziemniaka; 3) zabiegi uprawowe poprzedzające zakładanie plantacji nasiennych ziemniaka; 4) zagadnienia związane z organizmami kwarantannowymi związanymi z wytwarzaniem materiału siewnego ziemniaka, w szczególności Clavibacter, Synchytrium, Meloidogyne, Globodera, Ralstonia; 5) choroby i szkodniki ziemniaka inne niż kwarantannowe, w szczególności choroby wirusowe ziemniaka, czarna nóżka, ryzoktonioza, stonka ziemniaczana, mszyce jako wektory wirusów. | ||||||||||||||||||||||
NASIENNICTWO | |||||||||||||||||||||||||
4 godz. | Zagadnienia: | Zagadnienia: | Zagadnienia: | ||||||||||||||||||||||
1) | prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych uwzględniające wymagania dla gatunku, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej; | 1) | prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych uwzględniające wymagania dla poszczególnych gatunków, w szczególności w zakresie izolacji przestrzennej; | 1) | prawidłowe prowadzenie plantacji nasiennych uwzględniające wymagania dla ziemniaka; | ||||||||||||||||||||
2) | specyfika i zasady produkcji materiału siewnego buraka z uwzględnieniem odmian mieszańcowych; | 2) | specyfika i zasady produkcji materiału siewnego gatunków o dwuletnim cyklu rozwoju oraz odmian mieszańcowych; | 2) | podstawowe choroby wirusowe mające znaczenie gospodarcze; | ||||||||||||||||||||
3) | pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie niezbędnej selekcji; | 3) | pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów ochrony roślin oraz przeprowadzanie niezbędnej selekcji; | 3) | problem mszyc jako wektorów wirusów; | ||||||||||||||||||||
4) | przechowywanie wysadków buraka oraz uprawa metodą bezwysadkową; | 4) | przechowywanie wysadków gatunków o dwuletnim cyklu rozwoju oraz uprawa metodą bezwysadkową; | 4) | specyfika i zasady produkcji sadzeniaków ziemniaka; | ||||||||||||||||||||
5) | szacowanie wielkości zbioru materiału siewnego; | 5) | szacowanie wielkości zbioru materiału siewnego; | 5) | pielęgnacja plantacji nasiennych, w szczególności stosowanie zabiegów zwalczania szkodników, chorób grzybowych, desykacja; | ||||||||||||||||||||
6) | zasady zbioru materiału siewnego; | 6) | zasady zbioru materiału siewnego poszczególnych gatunków roślin warzywnych; | 6) | wykonywanie na plantacji nasiennej niezbędnej selekcji; | ||||||||||||||||||||
7) | zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie; | 7) | zagadnienia związane z przerobem nasion, w szczególności suszenie, czyszczenie i zaprawianie; | 7) | mikrorozmnażanie; | ||||||||||||||||||||
8) | dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego. | 8) | dokumentacja dotycząca wytwarzania materiału siewnego. | 8) | zasady etykietowania sadzeniaków ziemniaka; | ||||||||||||||||||||
9) | pobieranie prób do laboratoryjnej oceny zdrowotności; | ||||||||||||||||||||||||
10) | warunki zastosowania uproszczonej oceny laboratoryjnej; | ||||||||||||||||||||||||
11) | przechowywanie i przerób sadzeniaków ziemniaka, w tym zasady sortowania; | ||||||||||||||||||||||||
12) | dokumentacja dotycząca wytwarzania sadzeniaków ziemniaka. | ||||||||||||||||||||||||
ODMIANOZNAWSTWO | |||||||||||||||||||||||||
7 godz., w tym 5 godz. szkolenie praktyczne | Zagadnienia: | Zagadnienia: | Zagadnienia: | ||||||||||||||||||||||
1) | biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków; | 1) | biologiczne cechy charakterystyczne dla poszczególnych gatunków; | 1) | charakterystyka gatunku; | ||||||||||||||||||||
2) | podstawowe cechy poszczególnych odmian; | 2) | podstawowe cechy poszczególnych odmian; | 2) | podstawowe cechy poszczególnych odmian, w tym "kiełki świetlne"; | ||||||||||||||||||||
3 | urzędowy opis odmiany; | 3) | urzędowy opis odmiany; | 3) | urzędowy opis odmiany; | ||||||||||||||||||||
4) | rozpoznawanie odmian; | 4) | rozpoznawanie odmian; | 4) | rozpoznawanie odmian poprzez obserwację roślin, kiełków oraz bulw. | ||||||||||||||||||||
5) | informacje z oceny tożsamości. | 5) | informacje z oceny tożsamości. | ||||||||||||||||||||||
PRZEPISY DOTYCZĄCE NASIENNICTWA | |||||||||||||||||||||||||
3 godz. | Zagadnienia: | Zagadnienia: | Zagadnienia: | ||||||||||||||||||||||
1) | przepisy ustawy o nasiennictwie; | 1) | przepisy ustawy o nasiennictwie; | 1) | przepisy ustawy o nasiennictwie; | ||||||||||||||||||||
2) | przepisy ustawy o ochronie roślin dotyczące nasiennictwa; | 2) | przepisy ustawy o ochronie roślin dotyczące nasiennictwa, w tym wymagania specjalne dla niektórych gatunków roślin warzywnych; | 2) | przepisy ustawy o ochronie roślin dotyczące ziemniaka; | ||||||||||||||||||||
3) | przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie; | 3) | przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie; | 3) | przepisy wykonawcze do ustawy o nasiennictwie; | ||||||||||||||||||||
4) | szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego buraka. | 4) | szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości materiału siewnego dla poszczególnych grup roślin warzywnych. | 4) | przepisy wykonawcze do ustawy o ochronie roślin w zakresie organizmów kwarantannowych i kontroli fitosanitarnej dotyczące ziemniaka; | ||||||||||||||||||||
5) | przepisy dotyczące raka ziemniaka; | ||||||||||||||||||||||||
6) | szczegółowe wymagania dotyczące wytwarzania i jakości sadzeniaków ziemniaka. | ||||||||||||||||||||||||
METODYKI OCENY POLOWEJ | |||||||||||||||||||||||||
w przypadku buraka cukrowego i pastewnego oraz roślin warzywnych 6 godz., w tym 2 godz. szkolenie praktyczne w przypadku ziemniaka 8 godz., w tym 4 godz. szkolenie praktyczne | Zagadnienia: | Zagadnienia: | Zagadnienia: | ||||||||||||||||||||||
1) | terminy dokonywania oceny polowej; | 1) | terminy dokonywania oceny polowej; | 1) | terminy dokonywania oceny polowej plantacji nasiennych ziemniaka; | ||||||||||||||||||||
2) | zakres dokonywania oceny; | 2) | zakres dokonywania oceny; | 2) | zakres dokonywania oceny; | ||||||||||||||||||||
3) | liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen; | 3) | liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen; | 3) | liczba ocen stanu plantacji nasiennych i zakres czynności dokonywanych przez kwalifikatora w każdej z ocen z uwzględnieniem oceny plantacji nasiennej zgłoszonej do uproszczonej oceny laboratoryjnej; | ||||||||||||||||||||
4) | metodyka oceny plantacji nasiennych buraka z uwzględnieniem odmian mieszańcowych oraz odmian o różnej ploidalności, prowadzonych metodą: | 4) | metodyka oceny plantacji nasiennych roślin warzywnych z uwzględnieniem odmian mieszańcowych; | 4) | metodyka oceny plantacji nasiennych ziemniaka; | ||||||||||||||||||||
a) tradycyjną, | 5) | metodyka oceny plantacji nasiennych gatunków o dwuletnim cyklu rozwoju, prowadzonych metodą: | 5) | metodyka oceny procesu mikrorozmnażania; | |||||||||||||||||||||
b) bezwysadkową; | a) tradycyjną, | 6) | pobieranie prób do laboratoryjnej oceny zdrowotności (oceny weryfikacyjnej). | ||||||||||||||||||||||
5) | szczegółowa metodyka oceny cech zewnętrznych wysadków buraka. | b) bezwysadkową; | |||||||||||||||||||||||
6) | metodyka oceny plantacji nasiennych roślin warzywnych prowadzonych pod osłonami. |
Tabela 2
Program szkolenia doskonalącego dla wszystkich grup roślin łącznie
Lp. | Zagadnienia | Czas trwania szkolenia (godz.) | Uwagi |
1 | Ocena jakości pracy kwalifikatorów w poprzednim sezonie (omówienie uwag) | 1 | seminarium |
2 | Przepisy dotyczące nasiennictwa | 1 | wykład |
3 | Metody oceny polowej materiału siewnego | 1 | wykład |
4 | Odmianoznawstwo | 2 | szkolenie praktyczne |
5 | Metody oceny polowej materiału siewnego | 2 | szkolenie praktyczne |
Razem czas trwania szkolenia: | 6 |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE POBIERANIA PRÓB MATERIAŁU SIEWNEGO
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE POBIERANIA PRÓB MATERIAŁU SIEWNEGO
Program szkolenia podstawowego
Lp. | Zagadnienia | Czas trwania szkolenia (godz.) | Uwagi |
1 | Podstawy nasionoznawstwa roślin uprawnych | 2 | wykład |
2 | Prawodawstwo dotyczące pobierania prób i oceny nasion | 1 | wykład |
3 | Zasady pobierania prób i podstawy statystyki | 2 | wykład |
4 | Pobieranie prób a jednolitość partii | 1 | wykład |
5 | Badanie jednolitości partii; tolerancje w nasiennictwie | 1 | wykład |
6 | Automatyczny sposób pobierania prób | 1 | wykład |
7 | Sprzęt i zasady wydzielania próby; prowadzenie dokumentacji | 2 | szkolenie praktyczne |
8 | Pobieranie prób z pojemników- sprzęt i zasady pobierania | 1 | szkolenie praktyczne |
9 | Pobieranie prób ze strumienia nasion oraz z małych opakowań | 3 | szkolenie praktyczne |
10 | Pobieranie prób z worków, kontenerów i opakowań typu big-bag | 2 | szkolenie praktyczne |
11 | Nadzorowanie automatycznego sposobu pobierania prób | 1 | szkolenie praktyczne |
Razem czas trwania szkolenia: | 17 |
Tabela 2
Program szkolenia doskonalącego
Lp. | Zagadnienia | Czas trwania szkolenia (godz.) | Uwagi |
1 | Ocena jakości pracy próbobiorców w poprzednim sezonie (omówienie uwag) | 2 | seminarium |
2 | Prawodawstwo dotyczące pobierania prób i oceny nasion | 1 | wykład |
3 | Zasady pobierania prób | 1 | wykład |
4 | Badanie jednolitości partii; tolerancje w nasiennictwie | 1 | wykład |
5 | Sprzęt i zasady wydzielania próby; prowadzenie dokumentacji | 1 | szkolenie praktyczne |
Razem czas trwania szkolenia: | 6 |
ZAŁĄCZNIK Nr 3
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE OCENY POLOWEJ I POBIERANIA PRÓB MATERIAŁU SZKÓŁKARSKIEGO
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE OCENY POLOWEJ I POBIERANIA PRÓB MATERIAŁU SZKÓŁKARSKIEGO
Program szkolenia podstawowego
Lp. | Zagadnienia | Czas trwania szkolenia (godz.) | Uwagi |
1 | Pomologia roślin sadowniczych - cechy charakterystyczne odmian, rozpoznawanie odmian | 3 | wykład |
2 | Choroby i szkodniki materiału szkółkarskiego | 2 | wykład |
3 | Zasady i sposoby produkcji materiału szkółkarskiego | 2 | wykład |
4 | Przepisy dotyczące rejestracji i ochrony prawnej odmian roślin sadowniczych, oceny polowej oraz pobierania prób materiału szkółkarskiego | 2 | wykład |
5 | Zasady i metody oceny polowej materiału szkółkarskiego | 3 | wykład |
6 | Zasady i metody pobierania prób materiału szkółkarskiego | 2 | wykład |
7 | Ocena polowa materiału szkółkarskiego - rozpoznawanie odmian, ocena polowa różnych rodzajów materiału szkółkarskiego | 6 | szkolenie praktyczne |
8 | Pobieranie prób materiału szkółkarskiego | 1 | szkolenie praktyczne |
Razem czas trwania szkolenia: | 21 |
Tabela 2
Program szkolenia doskonalącego
Lp. | Zagadnienia | Czas trwania szkolenia (godz.) | Uwagi |
1 | Ocena jakości pracy kwalifikatorów i próbobiorców w poprzednim sezonie (omówienie uwag) | 0,5 | seminarium |
2 | Nowe odmiany roślin sadowniczych - cechy charakterystyczne, rozpoznawanie | 0,5 | wykład |
3 | Choroby i szkodniki materiału szkółkarskiego | 1 | wykład |
4 | Przepisy dotyczące rejestracji i ochrony prawnej odmian roślin sadowniczych, oceny polowej oraz pobierania prób materiału szkółkarskiego | 1 | wykład |
5 | Ocena polowa materiału szkółkarskiego; rozpoznawanie odmian, ocena polowa różnych rodzajów materiału szkółkarskiego, pobieranie prób materiału szkółkarskiego | 3 | szkolenie praktyczne |
Razem czas trwania szkolenia: | 6 |
ZAŁĄCZNIK Nr 4
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE WYKONYWANIA BADAŃ LABORATORYJNYCH PRZEZ ANALITYKÓW NASIENNYCH
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE WYKONYWANIA BADAŃ LABORATORYJNYCH PRZEZ ANALITYKÓW NASIENNYCH
I.
Część ogólna
Część ogólna
1) roślin zbożowych;
2) roślin pastewnych, w tym:
a) strączkowych,
b) motylkowatych drobnonasiennych,
c) traw,
d) innych roślin;
3) roślin oleistych i włóknistych;
4) buraka cukrowego i pastewnego;
5) roślin warzywnych.
2. Program szkolenia obejmuje zagadnienia w zakresie:
1) przepisów dotyczących nasiennictwa;
2) biologii roślin uprawnych i chwastów charakterystycznych dla danej grupy roślin;
3) sposobu dokumentowania przebiegu analiz oraz prowadzenia dokumentacji laboratoryjnej;
4) wykonywania oceny laboratoryjnej zgodnie z metodyką określoną przez Międzynarodowy Związek Oceny Nasion (ISTA);
5) sposobu korzystania ze sprzętu i aparatury laboratoryjnej.
II.
Część szczegółowa
Część szczegółowa
A.
Program szkolenia podstawowego dla analityków nasiennych
Program szkolenia podstawowego dla analityków nasiennych
1) wybrane zagadnienia z przepisów dotyczących nasiennictwa w zakresie oceny laboratoryjnej materiału siewnego;
2) prowadzenie dokumentacji laboratoryjnej oraz wydawanie świadectw lub informacji po zakończeniu oceny laboratoryjnej materiału siewnego;
3) wybrane zagadnienia z botaniki, w szczególności:
a) budowę nasion roślin uprawnych i chwastów,
b) charakterystyczne organizmy szkodliwe dla danej grupy roślin uprawnych,
c) budowę morfologiczną roślin jednoliściennych, dwuliściennych;
4) metody oceny laboratoryjnej materiału siewnego dla poszczególnych gatunków;
5) sposób postępowania ze sprzętem i aparaturą laboratoryjną, w szczególności prowadzenie zapisów przebiegu temperatur, kalibrację wag, rozdzielaczy;
6) wykonanie analiz czystości i oceny zdolności kiełkowania oraz innych oznaczeń zgodnie z wymaganiami szczegółowymi.
2. Zakres szkolenia praktycznego dotyczącego wykonywania badań laboratoryjnych materiału siewnego:
1) roślin zbożowych obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków zbóż, definicje nasion czystych (czas trwania nie mniej niż 1,5 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej oraz zasady ważenia próby (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania nie mniej niż 6 godzin), w tym:
- podział na frakcje,
- rodzaje zanieczyszczeń,
- dodatkowe badania wykonywane na nasionach czystych (wielokrotne jednostki nasienne, masa 1000 nasion),
- zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków, w tym identyfikację owsa głuchego i fatuoidów homo- i heterozygotycznych (czas trwania nie mniej niż 4 godziny),
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania nie mniej niż 6 godzin), w tym:
- podłoże i warunki kiełkowania,
- przerywanie spoczynku,
- odliczanie nasion,
- wysiew nasion,
- klasyfikację siewek,
- wykonanie obliczenia,
f) oznaczanie wilgotności (czas trwania nie mniej niż 2 godziny), w tym:
- naważanie,
- śrutowanie,
- ważenie,
- wykonanie obliczenia,
g) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie świadectw lub informacji (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny);
2) roślin pastewnych - strączkowych obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków roślin, definicje nasion czystych (czas trwania nie mniej niż 1,5 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej i zasady ważenia próby (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania nie mniej niż 6 godzin), w tym:
- podział na frakcje,
- rodzaje zanieczyszczeń,
- zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania nie mniej niż 4 godziny),
e) oznaczanie zawartości nasion gorzkich w łubinach (czas trwania nie mniej niż 1 godzina),
f) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania nie mniej niż 6 godzin), w tym:
- podłoże i warunki kiełkowania,
- przerywanie spoczynku,
- odliczanie nasion,
- wysiew nasion,
- klasyfikację siewek,
- wykonanie obliczenia,
g) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie świadectw lub informacji (czas trwania nie mniej niż 1 godzina);
3) roślin pastewnych - motylkowatych drobnonasiennych obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków roślin, definicje nasion czystych (czas trwania nie mniej niż 3 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej oraz zasady ważenia próby (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania nie mniej niż 6 godzin), w tym:
- podział na frakcje,
- rodzaje zanieczyszczeń,
- zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania nie mniej niż 7 godzin),
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania nie mniej niż 7 godzin), w tym:
- podłoże i warunki kiełkowania,
- przerywanie spoczynku,
- odliczanie nasion,
- wysiew nasion,
- klasyfikację siewek,
- wykonanie obliczenia,
f) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie świadectw lub informacji (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny);
4) roślin pastewnych - traw obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków roślin, definicje nasion czystych (czas trwania nie mniej niż 7 godzin),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej oraz zasady ważenia próby (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania nie mniej niż 6 godzin), w tym:
- podział na frakcje,
- rodzaje zanieczyszczeń,
- zasady obliczeń,
d) kalibrację i stosowanie dmuchawy (czas trwania nie mniej niż 4 godziny),
e) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania nie mniej niż 4 godziny),
f) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania nie mniej niż 7 godzin), w tym:
- podłoże i warunki kiełkowania,
- przerywanie spoczynku,
- odliczanie nasion,
- wysiew nasion,
- klasyfikację siewek,
- wykonanie obliczenia,
g) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie świadectw lub informacji (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny);
5) roślin pastewnych - innych gatunków obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków roślin, definicje nasion czystych (czas trwania nie mniej niż 3 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej oraz zasady ważenia próby (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania nie mniej niż 6 godzin), w tym:
- podział na frakcje,
- rodzaje zanieczyszczeń,
- zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania nie mniej niż 7 godzin),
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania nie mniej niż 7 godzin), w tym:
- podłoże i warunki kiełkowania,
- przerywanie spoczynku,
- odliczanie nasion,
- wysiew nasion,
- klasyfikację siewek,
- wykonanie obliczenia,
f) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie świadectw lub informacji (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny);
6) buraka cukrowego i pastewnego obejmuje:
a) definicje nasion czystych dla nasion i nasion otoczkowanych (czas trwania nie mniej niż 1,5 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej i zasady ważenia próby (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania nie mniej niż 3 godziny), w tym:
- podział na frakcje - nasiona i otoczki,
- rodzaje zanieczyszczeń organicznych,
- zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi (czas trwania nie mniej niż 1 godzina),
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania nie mniej niż 6 godzin), w tym:
- podłoże i warunki kiełkowania,
- odliczanie nasion,
- płukanie i suszenie nasion,
- wysiew nasion,
- klasyfikację siewek,
- wykonanie obliczenia,
f) oznaczanie wilgotności (czas trwania nie mniej niż 1 godzina), w tym:
- naważanie,
- ważenie,
- wykonanie obliczenia,
g) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie świadectw lub informacji (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny);
7) roślin oleistych i włóknistych obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków, definicje nasion czystych (czas trwania nie mniej niż 2 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej oraz zasady ważenia próby (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania nie mniej niż 3,5 godziny), w tym:
- podział na frakcje,
- rodzaje zanieczyszczeń,
- zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania nie mniej niż 4 godziny),
e) oznaczanie zdrowotności nasion (czas trwania nie mniej niż 2 godziny),
f) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania nie mniej niż 6 godzin), w tym:
- podłoże i warunki kiełkowania,
- przerywanie spoczynku,
- odliczanie nasion,
- wysiew nasion,
- klasyfikację siewek,
- wykonanie obliczenia,
g) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie świadectw lub informacji (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny);
8) roślin warzywnych obejmuje:
a) rozróżnianie gatunków, definicje nasion czystych (czas trwania nie mniej niż 3 godziny),
b) wydzielanie próby laboratoryjnej z próby średniej i zasady ważenia próby (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny),
c) zasady wykonywania analizy czystości (czas trwania nie mniej niż 3,5 godziny), w tym:
- podział na frakcje,
- rodzaje zanieczyszczeń,
- zasady obliczeń,
d) zasady oznaczania zawartości nasion innych gatunków roślin zgodnie z wymaganiami szczegółowymi dla poszczególnych gatunków (czas trwania nie mniej niż 1 godzina),
e) ocenę zdolności kiełkowania nasion (czas trwania nie mniej niż 7 godzin), w tym:
- podłoże i warunki kiełkowania,
- przerywanie spoczynku,
- odliczanie nasion,
- wysiew nasion,
- klasyfikację siewek,
- wykonanie obliczenia,
f) zestawienie wyników i porównanie z wymaganiami szczegółowymi, wydanie świadectw lub informacji (czas trwania nie mniej niż 0,5 godziny).
B.
Program szkolenia podstawowego dla analityków nasiennych, którzy ubiegają się o akredytację w zakresie badań laboratoryjnych materiału siewnego innej grupy roślin
Program szkolenia podstawowego dla analityków nasiennych, którzy ubiegają się o akredytację w zakresie badań laboratoryjnych materiału siewnego innej grupy roślin
1) wybrane zagadnienia z przepisów dotyczących nasiennictwa w zakresie oceny laboratoryjnej materiału siewnego;
2) prowadzenie dokumentacji laboratoryjnej oraz wydawanie świadectw lub informacji po zakończeniu oceny laboratoryjnej materiału siewnego;
3) metody oceny laboratoryjnej materiału siewnego dla poszczególnych gatunków.
2. Czas trwania szkolenia, o którym mowa w ust. 1, wynosi nie mniej niż 8 godzin.
3. Zakres szkolenia praktycznego w zakresie oceny laboratoryjnej materiału siewnego obejmuje wymagania określone w części A ust. 2 dla wybranej grupy roślin.
C.
Program szkolenia doskonalącego dla analityków nasiennych
Program szkolenia doskonalącego dla analityków nasiennych
1) wybrane zagadnienia z przepisów dotyczących nasiennictwa w zakresie oceny laboratoryjnej materiału siewnego oraz omówienie nieprawidłowości stwierdzonych w poprzednim sezonie oceny;
2) prowadzenie dokumentacji laboratoryjnej oraz wydawanie świadectw lub informacji po zakończeniu oceny laboratoryjnej materiału siewnego;
3) metody oceny laboratoryjnej materiału siewnego dla poszczególnych gatunków;
4) wykonanie oznaczenia co najmniej jednego parametru jakościowego określonego w wymaganiach szczegółowych w zakresie jakości materiału siewnego.
2. Czas trwania szkolenia, o którym mowa w ust. 1, wynosi nie więcej niż 6 godzin.
ZAŁĄCZNIK Nr 5
WZÓR
ZAŚWIADCZENIE
WZÓR
ZAŚWIADCZENIE
1) art. 2 ust. 3 pkt A lit. c, art. 2 ust. 3 pkt B lit. e oraz art. 7 ust. 1a lit. e dyrektywy Rady 66/401/EWG z dnia 14 czerwca 1966 r. w sprawie obrotu materiałem siewnym roślin pastewnych (Dz. Urz. WE L 125 z 11.07.1966, str. 2298, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 55);
2) art. 2 ust. 3 pkt A lit. c, art. 2 ust. 3 pkt B lit. e oraz art. 7 ust. 1a lit. e dyrektywy Rady 66/402/EWG z dnia 14 czerwca 1966 r. w sprawie obrotu materiałem siewnym roślin zbożowych (Dz. Urz. WE L 125 z 11.07.1966, str. 2309, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 66);
3) art. 2 ust. 3 pkt A lit. c, art. 2 ust. 3 pkt B lit. e oraz art. 9 ust. 1a lit. e dyrektywy Rady 2002/54/WE z dnia 13 czerwca 2002 r. w sprawie obrotu materiałem siewnym buraka (Dz. Urz. WE L 193 z 20.07.2002, str. 12, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 36, str. 292);
4) art. 2 ust. 4 pkt A lit. c, art. 2 ust. 4 pkt B lit. e oraz art. 25 ust. 1a lit. e dyrektywy Rady 2002/55/WE z dnia 13 czerwca 2002 r. w sprawie obrotu materiałem siewnym warzyw (Dz. Urz. WE L 193 z 20.07.2002, str. 33, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 36, str. 313);
5) art. 2 ust. 5 pkt A lit. c, art. 2 ust. 5 pkt B lit. e oraz art. 9 ust. 1a lit. e dyrektywy Rady 2002/57/WE z dnia 13 czerwca 2002 r. w sprawie obrotu materiałem siewnym roślin oleistych i włóknistych (Dz. Urz. WE L 193 z 20.07.2002, str. 74, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 36, str. 354).
1) rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 kwietnia 2007 r. w sprawie kwalifikacji zawodowych w zakresie oceny i pobierania prób materiału siewnego oraz nadzoru i kontroli akredytowanych i upoważnionych podmiotów, a także przekazywania sprawozdań z dokonanych ocen laboratoryjnych materiału siewnego (Dz. U. Nr 77, poz. 521),
2) rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 sierpnia 2007 r. w sprawie szkoleń z zakresu oceny materiału siewnego, pobierania prób materiału siewnego i wykonywania badań laboratoryjnych (Dz. U. Nr 149, poz. 1052)
- które na podstawie art. 139 ustawy z dnia 9 listopada 2012 r. o nasiennictwie (Dz. U. poz. 1512 oraz z 2013 r. poz. 865) tracą moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Akty prawne liczba obiektów na liście: (11)
Podstawa prawna liczba obiektów na liście: (2)
Akty uchylające liczba obiektów na liście: (1)
Akty zastępujące liczba obiektów na liście: (1)
Akty zastępowane liczba obiektów na liście: (2)
- Szkolenia z zakresu oceny materiału siewnego, pobierania prób materiału siewnego i wykonywania badań laboratoryjnych.
- Kwalifikacje zawodowe w zakresie oceny i pobierania prób materiału siewnego oraz nadzór i kontrola akredytowanych i upoważnionych podmiotów, a także przekazywanie sprawozdań z dokonanych ocen laboratoryjnych materiału siewnego.