§ 3. - Szkolenia z zakresu oceny materiału siewnego, wymagania do wykonywania tej oceny oraz nadzór i kontrola pracy podmiotów dokonujących tej oceny.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2014.697

Akt utracił moc
Wersja od: 28 maja 2014 r.
§  3.
Laboratorium, aby uzyskać akredytację wojewódzkiego inspektora do wykonywania oceny laboratoryjnej materiału siewnego, powinno być wyposażone ponadto w przypadku oceny:
1)
materiału siewnego roślin zbożowych w:
a)
chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5-10°C (±2°C),
b)
pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (±2°C) lub możliwością regulacji w przedziale 20-30°C (±2°C),
c)
śrutownik laboratoryjny z kompletem sit do jego kalibracji,
d)
suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 100-200°C (±1°C);
2)
materiału siewnego roślin pastewnych w:
a)
pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (±2°C) lub możliwością regulacji temperatury w przedziale 10-30°C (±2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkowania Jacobsena,
b)
chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5-10°C (±2°C),
c)
dmuchawę laboratoryjną wraz z próbkami kalibrażowymi - w przypadku oceny traw; dmuchawa laboratoryjna przed użyciem podlega kalibracji, która jest ważna nie dłużej niż 10 dni;
3)
materiału siewnego roślin oleistych i włóknistych w:
a)
pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (±2°C) lub możliwością regulacji temperatury w przedziale 20-30°C (±2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkownik Jacobsena,
b)
chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5-10°C,
c)
sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności - w przypadku oceny lnu zwyczajnego, soi, słonecznika oraz konopi;
4)
materiału siewnego buraka pastewnego i cukrowego w:
a)
pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymania stałej temperatury w przedziale 15-30°C (±2°C),
b)
płuczkę do nasion,
c)
suszarkę lub bibułę do suszenia nasion po płukaniu,
d)
suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 100-200°C (±1°C);
5)
materiału siewnego roślin warzywnych w:
a)
pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością regulacji temperatury w przedziale 15-30°C (±2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkownik Jacobsena,
b)
chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5-15°C;
6)
materiału szkółkarskiego - w sprzęt i aparaturę do wykonywania badań laboratoryjnych, w szczególności testu ELISA i testów biologicznych materiału szkółkarskiego, umożliwiających uzyskiwanie poprawnych i powtarzalnych wyników tych badań;
7)
sadzeniaków ziemniaka:
a)
w przypadku wykonywania oceny w próbie oczkowej w szczególności w:
pomieszczenie do przechowywania prób bulw ziemniaka,
noże łyżeczkowe do wycinania oczek z bulw,
pojemniki do traktowania wycinków regulatorami wzrostu,
ciemne pomieszczenie do podkiełkowania wycinków,
szklarnię oraz podłoże do wyprowadzania roślin w próbie oczkowej,
drobny sprzęt laboratoryjny,
b)
w przypadku wykonywania oceny testem ELISA w:
praskę do wyciskania soku z liści,
aparaturę i odczynniki do wykonywania testu ELISA, w tym destylarkę lub demineralizator do wody, cieplarkę, płytki, kolorymetr co najmniej optyczny, odczynniki, przeciwciała i roztwory buforowe dla oznaczanych wirusów.