§ 3. - Szkolenia z zakresu oceny materiału siewnego, wymagania do wykonywania tej oceny oraz nadzór i kontrola pracy podmiotów dokonujących tej oceny.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2014.697
Akt utracił moc Wersja od: 28 maja 2014 r.
§ 3.
Laboratorium, aby uzyskać akredytację wojewódzkiego inspektora do wykonywania oceny laboratoryjnej materiału siewnego, powinno być wyposażone ponadto w przypadku oceny:1)
materiału siewnego roślin zbożowych w:a)
chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5-10°C (±2°C),b)
pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (±2°C) lub możliwością regulacji w przedziale 20-30°C (±2°C),c)
śrutownik laboratoryjny z kompletem sit do jego kalibracji,d)
suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 100-200°C (±1°C);2)
materiału siewnego roślin pastewnych w:a)
pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (±2°C) lub możliwością regulacji temperatury w przedziale 10-30°C (±2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkowania Jacobsena,b)
chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5-10°C (±2°C),c)
dmuchawę laboratoryjną wraz z próbkami kalibrażowymi - w przypadku oceny traw; dmuchawa laboratoryjna przed użyciem podlega kalibracji, która jest ważna nie dłużej niż 10 dni;3)
materiału siewnego roślin oleistych i włóknistych w:a)
pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymywania stałej temperatury 20°C (±2°C) lub możliwością regulacji temperatury w przedziale 20-30°C (±2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkownik Jacobsena,b)
chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5-10°C,c)
sprzęt i aparaturę do wykonywania badań mikrobiologicznych umożliwiających przeprowadzenie badań zdrowotności - w przypadku oceny lnu zwyczajnego, soi, słonecznika oraz konopi;4)
materiału siewnego buraka pastewnego i cukrowego w:a)
pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością utrzymania stałej temperatury w przedziale 15-30°C (±2°C),b)
płuczkę do nasion,c)
suszarkę lub bibułę do suszenia nasion po płukaniu,d)
suszarkę laboratoryjną o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 100-200°C (±1°C);5)
materiału siewnego roślin warzywnych w:a)
pomieszczenie lub komorę kiełkowniczą z możliwością regulacji temperatury w przedziale 15-30°C (±2°C) oraz z regulowanym systemem oświetlenia lub kiełkownik Jacobsena,b)
chłodnię o regulowanym zakresie temperatury w przedziale 5-15°C;6)
materiału szkółkarskiego - w sprzęt i aparaturę do wykonywania badań laboratoryjnych, w szczególności testu ELISA i testów biologicznych materiału szkółkarskiego, umożliwiających uzyskiwanie poprawnych i powtarzalnych wyników tych badań;7)
sadzeniaków ziemniaka:a)
w przypadku wykonywania oceny w próbie oczkowej w szczególności w:–
pomieszczenie do przechowywania prób bulw ziemniaka,–
noże łyżeczkowe do wycinania oczek z bulw,–
pojemniki do traktowania wycinków regulatorami wzrostu,–
ciemne pomieszczenie do podkiełkowania wycinków,–
szklarnię oraz podłoże do wyprowadzania roślin w próbie oczkowej,–
drobny sprzęt laboratoryjny,b)
w przypadku wykonywania oceny testem ELISA w:–
praskę do wyciskania soku z liści,–
aparaturę i odczynniki do wykonywania testu ELISA, w tym destylarkę lub demineralizator do wody, cieplarkę, płytki, kolorymetr co najmniej optyczny, odczynniki, przeciwciała i roztwory buforowe dla oznaczanych wirusów.