Szkolenia w zakresie ochrony roślin.
Dz.U.2010.256.1721
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 grudnia 2010 r.
w sprawie szkoleń w zakresie ochrony roślin
- oraz posiadać co najmniej pięcioletni staż pracy na stanowiskach związanych z ochroną roślin.
- wydane na podstawie dotychczasowych przepisów zachowuje ważność przez okres, na który zostało wydane.
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).
2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2008 r. Nr 227, poz. 1505, z 2009 r. Nr 20, poz. 106, Nr 31, poz. 206 i Nr 98, poz. 817 oraz z 2010 r. Nr 47, poz. 278.
3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 maja 2008 r. w sprawie szczegółowych wymagań dla jednostek organizacyjnych prowadzących szkolenia w zakresie obrotu, konfekcjonowania lub stosowania środków ochrony roślin, programów tych szkoleń oraz wzoru zaświadczenia o ukończeniu szkolenia (Dz. U. Nr 105, poz. 671 oraz z 2009 r. Nr 141, poz. 1152), które traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia na podstawie art. 52 ustawy z dnia 4 marca 2010 r. o świadczeniu usług na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. Nr 47, poz. 278).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
PROGRAM SZKOLENIA DLA OSÓB PROWADZĄCYCH SZKOLENIA W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI
PROGRAM SZKOLENIA DLA OSÓB PROWADZĄCYCH SZKOLENIA W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Integrowana produkcja w Polsce i na świecie | 4 |
Ochrona roślin w konwencjonalnych, integrowanych i ekologicznych systemach produkcji roślinnej | ||
Ewolucja koncepcji i strategii integrowanej produkcji | ||
Ekologiczne podstawy integrowanej produkcji | ||
Prewencja jako ważny element integrowanej produkcji | ||
Doradztwo w zakresie integrowanej produkcji | ||
2 | Przepisy prawne | 3 |
Przepisy w zakresie ochrony roślin | ||
Przepisy w zakresie nasiennictwa | ||
Przepisy w zakresie nawozów i nawożenia | ||
3 | Tryb uzyskiwania certyfikatów integrowanej produkcji | 1 |
4 | Metody ochrony roślin wykorzystywane w technologiach integrowanej produkcji | 10 |
Metoda hodowlana | ||
Metoda biologiczna | ||
Metoda biotechniczna | ||
Metody agrotechniczne | ||
Metody fizyczne i mechaniczne | ||
Metoda chemiczna | ||
Strategia zapobiegania uodparnianiu się agrofagów | ||
System wspomagania decyzji | ||
5 | Planowanie i zakładanie upraw | 20 |
Stanowisko uprawy | ||
Rodzaje podłoży do produkcji pod osłonami i ich przygotowanie | ||
Materiał rozmnożeniowy, jego przygotowanie i ocena jakości | ||
Dobór odmian | ||
Płodozmian | ||
Rola międzyplonów i mulczowania gleby | ||
Mechaniczne zabiegi agrotechniczne | ||
Terminy i metody siewu i sadzenia | ||
6 | Racjonalne nawożenie | 14 |
Metody określania niedoboru lub nadmiaru składników pokarmowych w glebie i w roślinach | ||
Gospodarka składnikami pokarmowymi | ||
Nawożenie organiczne, mineralne i dokarmianie dolistne | ||
Wapnowanie gleb | ||
7 | Ograniczanie zachwaszczenia | 20 |
Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami | ||
Rozpoznawanie chwastów i charakterystyka zbiorowisk | ||
Agrotechniczne metody ograniczania zachwaszczenia | ||
Dobór herbicydów w integrowanej produkcji | ||
Technika nanoszenia herbicydów | ||
8 | Zabiegi uprawowe i pielęgnacyjne | 15 |
Uprawa gleby | ||
Nawadnianie upraw | ||
Zabiegi pielęgnacyjne w poszczególnych uprawach | ||
9 | Ochrona przed chorobami | 30 |
Wpływ czynników klimatycznych na występowanie patogenów | ||
Przegląd sprawców chorób roślin | ||
Ocena stopnia porażenia roślin przez choroby i progi ekonomicznego zagrożenia | ||
Sygnalizacja i prognozowanie występowania chorób | ||
Dobór fungicydów i bakteriocydów w integrowanej produkcji | ||
10 | Ochrona przed szkodnikami | 32 |
Przegląd szkodników roślin | ||
Sygnalizacja i prognozowanie występowania szkodników | ||
Metody ograniczania występowania szkodników a progi ekonomicznego zagrożenia | ||
Dobór zoocydów w integrowanej produkcji | ||
11 | Zbiór, zasady przechowywania i przygotowanie produktów do obrotu | 6 |
Zbiór i ocena jakości plonów | ||
Przechowywanie i czynniki wpływające na jakość i trwałość | ||
Przygotowanie do transportu, obrotu i sprzedaży | ||
Omówienie zasad funkcjonowania europejskich i światowych systemów jakości żywności | ||
12 | Wytyczne Dobrej Praktyki Rolniczej | 6 |
Zasady przechowywania nawozów | ||
Zasady przechowywania środków ochrony roślin | ||
Utrzymywanie czystości i higieny w gospodarstwie | ||
Ochrona siedlisk przyrodniczych, wód, gleb i powietrza | ||
Przeciwdziałanie erozji gleby | ||
13 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin | 21 |
Technika opryskiwania upraw polowych i sadowniczych | ||
Rozpylacze i zasady ich stosowania | ||
Kalibracja opryskiwaczy | ||
Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy | ||
Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza | ||
Zagospodarowanie odpadów | ||
14 | Bezpieczeństwo i higieny pracy (BHP) | 2 |
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi | ||
Sposoby wnikania środków ochrony roślin do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe - spojówki | ||
Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia | ||
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy) | ||
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć | ||
15 | Ekonomiczne podstawy uprawy roślin według technologii integrowanej produkcji | 3 |
16 | Prowadzenie dokumentacji związanej z integrowaną produkcją | 6 |
17 | Kontrola integrowanej produkcji | 7 |
18 | Bibliografia uzupełniająca i przygotowanie prac zaliczeniowych w formie indywidualnych projektów pod kierunkiem wykładowcy | 10 |
Ogółem | 210 |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE INTEGROWANEJ PRODUKCJI
Rośliny sadownicze | ||
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji | 0,5 |
2 | Planowanie i zakładanie uprawy sadowniczej | 1 |
Rola użytków ekologicznych w uprawie integrowanej | ||
Wybór stanowiska uprawy | ||
Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na patogeny | ||
Obsadzanie obrzeży plantacji jako element ograniczający przenikanie zanieczyszczeń | ||
Przygotowanie gleby pod złożenie upraw sadowniczych | ||
Systemy sadzenia roślin sadowniczych | ||
Sposoby cięcia i formowania roślin sadowniczych | ||
3 | Pielęgnacja gleby | 1,5 |
Niechemiczne metody zwalczania chwastów | ||
Dobór herbicydów do sadu integrowanego | ||
Rola ściółkowania | ||
4 | Nawożenie upraw sadowniczych | 1,5 |
Analiza chemiczna gleby | ||
Analiza chemiczna liści | ||
Wizualna ocena roślin | ||
Racjonalne nawożenie | ||
Nawożenie upraw sadowniczych, a ochrona środowiska | ||
Pobieranie próbek gleby | ||
Pobieranie próbek liści | ||
Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska | ||
5 | Ochrona upraw sadowniczych przed chorobami | 2 |
Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w celu wykrycia chorób | ||
Charakterystyka ważniejszych chorób w poszczególnych uprawach sadowniczych | ||
Niechemiczne metody ochrony przed chorobami | ||
Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób | ||
Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji | ||
6 | Ochrona upraw sadowniczych przed szkodnikami | 3,5 |
Sposoby prowadzenia lustracji upraw sadowniczych w celu wykrycia szkodników | ||
Charakterystyka ważniejszych szkodników | ||
Niechemiczne metody ochrony upraw sadowniczych przed szkodnikami | ||
Rola organizmów pożytecznych i ich introdukcja w sadowniczych uprawach integrowanych | ||
Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników | ||
Chemiczne zwalczanie szkodników | ||
Zwalczanie gryzoni w uprawach sadowniczych | ||
Ochrona upraw sadowniczych przed ptakami | ||
Zoocydy zalecane do integrowanej produkcji | ||
7 | Środki ochrony roślin a ochrona środowiska | 1,5 |
Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji | ||
Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji | ||
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta | ||
Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin | ||
Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi | ||
Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu | ||
Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody | ||
Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji integrowanej | ||
Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku | ||
8 | Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) | 1 |
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi | ||
Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe - spojówki | ||
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy) | ||
Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion | ||
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć | ||
9 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin | 2 |
Technika opryskiwania | ||
Rozpylacze i zasady ich stosowania | ||
Kalibracja opryskiwaczy | ||
Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy | ||
Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza | ||
Zagospodarowanie odpadów | ||
10 | Sposób ewidencjonowania czynności w prowadzeniu upraw sadowniczych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji | 0,5 |
11 | Kontrola integrowanej produkcji | 1 |
Ogółem | 16 |
Rośliny warzywne | ||
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji | 0,5 |
2 | Lokalizacja plantacji i wybór stanowiska uprawy | 1,5 |
Rola użytków ekologicznych w uprawie integrowanej | ||
Wybór stanowiska uprawy | ||
Właściwy dobór odmian w aspekcie odporności na patogeny | ||
Płodozmian i zmianowanie (rola roślin strukturotwórczych, międzyplonów i resztek roślinnych w zachowaniu materii organicznej i składników pokarmowych w glebie) | ||
Przygotowanie gleby pod założenie uprawy warzywnej | ||
Terminy i sposoby siewu i sadzenia roślin warzywnych | ||
3 | Nawożenie integrowanych upraw warzyw | 1,5 |
Gospodarka składnikami pokarmowymi a ochrona środowiska | ||
Analiza chemiczna gleby podstawą racjonalnego nawożenia (technika i terminy pobierania prób) | ||
Zastosowanie nawożenia organicznego jako podstawowego źródła składników pokarmowych (nawozy naturalne - dopuszczalne dawki i terminy stosowania, nawozy zielone) | ||
Uzupełniające nawożenie mineralne - bilans składników pokarmowych | ||
Ocena wizualna wzrostu i rozwoju roślin, analiza chemiczna próbek liściowych (głównie w uprawach pod osłonami), technika pobierania prób | ||
Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska | ||
4 | Ochrona warzyw przed chwastami | 2 |
Agroekologiczne podstawy ochrony przed chwastami | ||
Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed chwastami | ||
Niechemiczne metody ochrony przed chwastami | ||
Dobór herbicydów w integrowanej ochronie przed chwastami | ||
Metody ograniczania zużycia herbicydów w integrowanej uprawie (zastosowanie adiuwantów, dawki dzielone, zabiegi pasmowe i precyzyjne) | ||
5 | Ochrona warzyw przed chorobami | 3 |
Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia chorób | ||
Charakterystyka ważniejszych chorób roślin warzywnych | ||
Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed chorobami | ||
Niechemiczne metody ochrony uprawy przed chorobami | ||
Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób | ||
Zwalczanie chemiczne chorób | ||
Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji | ||
6 | Ochrona warzyw przed szkodnikami | 2 |
Sposoby prowadzenia lustracji upraw warzyw w celu wykrycia szkodników | ||
Charakterystyka ważniejszych szkodników warzyw | ||
Rola Dobrej Praktyki Rolniczej w ochronie przed szkodnikami | ||
Niechemiczne metody ochrony upraw warzyw przed szkodnikami | ||
Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie warzyw | ||
Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników | ||
Dobór zoocydów zalecanych w integrowanej produkcji | ||
Chemiczne zwalczanie szkodników | ||
7 | Środki ochrony roślin a ochrona środowiska | 1 |
Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji | ||
Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji | ||
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta | ||
Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin | ||
Właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi | ||
Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu | ||
Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody | ||
Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym konwencjonalnym i w produkcji integrowanej | ||
Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku | ||
8 | Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) | 1 |
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi | ||
Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe - spojówki | ||
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy) | ||
Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion | ||
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć | ||
9 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin | 2 |
Technika opryskiwania | ||
Rozpylacze i zasady ich stosowania | ||
Kalibracja opryskiwaczy | ||
Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy | ||
Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza | ||
Zagospodarowanie odpadów | ||
10 | Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach warzywnych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji | 0,5 |
11 | Kontrola integrowanej produkcji | 1 |
Ogółem | 16 |
Rośliny rolnicze | ||
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Obowiązujące przepisy prawne w zakresie integrowanej produkcji | 0,5 |
2 | Planowanie i organizacja integrowanej produkcji roślinnej | 2 |
Rola zmianowania w kształtowaniu żyzności gleb i stanu sanitarnego zasiewów | ||
Znaczenie międzyplonów | ||
Wybór stanowiska uprawy | ||
Właściwy dobór odmian | ||
Terminy i sposoby siewów roślin rolniczych | ||
Zasady uprawy roli w produkcji integrowanej | ||
Rola użytków ekologicznych | ||
3 | Pielęgnacja gleby po wykonaniu zasiewów | 1 |
Niechemiczne metody zwalczania chwastów | ||
Dobór herbicydów w uprawie integrowanej roślin rolniczych | ||
Możliwość stosowania zmniejszonych dawek herbicydów | ||
4 | Nawożenie integrowanych upraw rolniczych | 1,5 |
Plan nawożenia dla gospodarstwa i poszczególnych pól płodozmianu | ||
Rola nawozów naturalnych w podtrzymaniu żyzności gleby | ||
Zasady określania potrzeb nawozowych roślin i dawek nawozów | ||
Doradztwo nawozowe w integrowanej produkcji roślinnej | ||
Wykorzystanie testów glebowych i roślinnych | ||
Dolistne dokarmianie roślin | ||
Zasady bezpiecznego stosowania nawozów mineralnych, naturalnych, organicznych i organiczno-mineralnych | ||
Nawożenie upraw rolniczych a ochrona środowiska | ||
Stosowanie nawozów mineralnych i organicznych a ochrona środowiska | ||
5 | Ochrona upraw rolniczych przed chorobami | 2,5 |
Sposoby prowadzenia lustracji uprawy w celu wykrycia chorób | ||
Charakterystyka ważniejszych chorób roślin rolniczych | ||
Zastosowanie progów szkodliwości dla chorób | ||
Dobór fungicydów zalecanych do integrowanej produkcji | ||
6 | Ochrona upraw rolniczych przed szkodnikami | 2,5 |
Sposoby prowadzenia lustracji upraw rolniczych w celu wykrycia szkodników | ||
Charakterystyka ważniejszych szkodników upraw rolniczych | ||
Niechemiczne metody ochrony upraw rolniczych przed szkodnikami | ||
Rola organizmów pożytecznych w integrowanej uprawie roślin rolniczych | ||
Zastosowanie progów szkodliwości dla szkodników | ||
Chemiczne zwalczanie szkodników | ||
7 | Środki ochrony roślin a ochrona środowiska | 1,5 |
Zabronione zabiegi w uprawach prowadzonych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji | ||
Ochrona organizmów pożytecznych i ich rola w integrowanej produkcji | ||
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne: pszczoły, owady pożyteczne i mikroorganizmy, ryby, zwierzęta | ||
Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin | ||
właściwe postępowanie ze środkami ochrony roślin bardzo toksycznymi i toksycznymi | ||
Właściwe postępowanie z opryskiwaczem przed i po zabiegu | ||
Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody | ||
Porównanie metod ochrony roślin stosowanych w rolnictwie ekologicznym, konwencjonalnym i w produkcji integrowanej | ||
Monitoring pozostałości środków ochrony roślin w produktach roślinnych i w środowisku | ||
8 | Bezpieczeństwo i higiena pracy (BHP) | 1 |
Toksyczność środków ochrony roślin i potencjalne oddziaływanie na zdrowie ludzi | ||
Sposoby wnikania do organizmu: skóra, drogi oddechowe, przewód pokarmowy, błony śluzowe - spojówki | ||
Bezpieczeństwo pracy (odzież i sprzęt ochronny, prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport, higiena w czasie i po pracy) | ||
Ocena zagrożenia i zasady BHP na poszczególnych stanowiskach pracy przy sporządzaniu cieczy roboczej, opryskiwaniu upraw sprzętem ciągnikowym, zabiegach aparaturą plecakową, zabiegach w uprawach pod osłonami, zaprawianiu nasion | ||
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin: objawy zatruć, pierwsza pomoc w przypadku zatruć | ||
9 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin | 2 |
Technika opryskiwania | ||
Rozpylacze i zasady ich stosowania | ||
Kalibracja opryskiwaczy | ||
Kryteria oceny w badaniach okresowych opryskiwaczy | ||
Przygotowanie cieczy użytkowej, mycie opryskiwacza | ||
Zagospodarowanie odpadów | ||
10 | Sposób ewidencjonowania czynności w uprawach rolniczych zgodnie z zasadami integrowanej produkcji | 0,5 |
11 | Kontrola integrowanej produkcji | 1 |
Ogółem | 16 |
ZAŁĄCZNIK Nr 3
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE OBROTU I KONFEKCJONOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE OBROTU I KONFEKCJONOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 1 |
1 | Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów | 4 |
Dopuszczanie środków ochrony roślin do obrotu | ||
Warunki prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin | ||
Wymagania w zakresie obrotu, konfekcjonowania i stosowania środków ochrony roślin | ||
Zakres działania Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa w ramach nadzoru nad obrotem i stosowaniem środków ochrony roślin, w tym: nakaz wycofania środka ochrony roślin z obrotu, zakaz stosowania środka ochrony roślin, kontrola jakości środków ochrony roślin, kontrola prawidłowości stosowania środków ochrony roślin | ||
Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin | ||
Postępowanie ze środkami przeterminowanymi, niepełnowartościowymi oraz z opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin | ||
Wprowadzanie do obrotu podrobionych środków ochrony roślin, w tym: a) niebezpieczeństwa wynikające z wprowadzania do obrotu podrobionych środków ochrony roślin, b) metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin | ||
2 | Charakterystyka i stosowanie środków ochrony roślin | 6 |
Skład środków ochrony roślin | ||
Formy użytkowe środków ochrony roślin | ||
Okres karencji i okres prewencji | ||
Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych | ||
Podział środków ochrony roślin | ||
a) ze względu na funkcję: | ||
- roztoczobójcze (akarycydy), | ||
- bakteriobójcze (bakteriocydy), | ||
- grzybobójcze (fungicydy), | ||
- chwastobójcze (herbicydy), | ||
- owadobójcze (insektycydy), | ||
- mięczakobójcze (moluskocydy), | ||
- nicieniobójcze (nematocydy), | ||
- regulatory wzrostu roślin, | ||
- odstraszające szkodniki (repelenty), | ||
- gryzoniobójcze (rodentycydy), | ||
- przyciągające szkodniki (atraktanty), | ||
- kretobójcze (talpicydy), | ||
- wirusobójcze (wirocydy), | ||
- inne, | ||
b) ze względu na sposób oddziaływania na organizmy szkodliwe: | ||
- kontaktowe, | ||
- żołądkowe, | ||
- inhalacyjne, | ||
- fungitoksyczne, | ||
- fungistatyczne, | ||
- desykujące, | ||
- inhibitujące wzrost i rozwój, | ||
- inny | ||
3 | Zagadnienia z zakresu ochrony roślin uprawnych | 4 |
Podstawowe wiadomości o organizmach szkodliwych i ich zwalczaniu, w tym o: | ||
a) organizmach chorobotwórczych, | ||
b) chwastach, | ||
c) szkodnikach | ||
Przegląd metod ochrony roślin, w tym: agrotechnicznej, hodowlanej, mechanicznej, fizycznej, biologicznej, chemicznej, integrowanej oraz kwarantanna | ||
4 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin | 3 |
Sposoby stosowania środków ochrony roślin w zależności od ich formy użytkowej: opryskiwanie, zaprawianie, rozsiewanie, podlewanie, gazowanie, zamgławianie, sublimowanie, zwabianie | ||
Sposoby stosowania środków ochrony roślin do dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji pomieszczeń i magazynów | ||
Badanie sprawności technicznej sprzętu używanego do stosowania środków ochrony roślin | ||
5 | Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko | 2 |
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne | ||
Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin | ||
Postępowanie ze środkami ochrony roślin i opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin | ||
6 | Bezpieczeństwo i higiena pracy przy sprzedaży środków ochrony roślin | 5 |
Przegląd obowiązujących przepisów | ||
Zagrożenie dla zdrowia człowieka podczas obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin | ||
Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową | ||
Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia | ||
Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin | ||
Zasady profilaktyki, w tym: | ||
a) badania lekarskie, | ||
b) wyposażenie apteczki pierwszej pomocy medycznej, | ||
c) informacje o najbliższym zakładzie opieki zdrowotnej oraz numery telefonów do ośrodków toksykologicznych | ||
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin oraz w razie wystąpienia innych nagłych wypadków | ||
Przepisy przeciwpożarowe i zasady postępowania w czasie pożaru, w tym: | ||
a) przyczyny i rodzaje zagrożeń, | ||
b) drogi pożarowe | ||
Postępowanie w przypadku rozlania lub rozsypania środków ochrony roślin | ||
Ochrona pracy kobiet i ochrona pracy młodocianych | ||
Ogółem | 24 |
ZAŁĄCZNIK Nr 4
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN PRZY UŻYCIU OPRYSKIWACZY
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN PRZY UŻYCIU OPRYSKIWACZY
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów | 1 |
Wymagania w zakresie nabywania i stosowania środków ochrony roślin | ||
Badania sprawności technicznej opryskiwaczy | ||
Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin | ||
Zagrożenia wynikające ze stosowania podrobionych środków ochrony roślin dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska | ||
Metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin | ||
2 | Charakterystyka i stosowanie środków ochrony roślin | 2 |
Skład środków ochrony roślin | ||
Formy użytkowe środków ochrony roślin | ||
Okres karencji i okres prewencji | ||
Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych | ||
Podział środków ochrony roślin: | ||
a) ze względu na funkcję: | ||
- roztoczobójcze (akarycydy), | ||
- bakteriobójcze (bakteriocydy), | ||
- grzybobójcze (fungicydy), | ||
- chwastobójcze (herbicydy), | ||
- owadobójcze (insektycydy), | ||
- mięczakobójcze (moluskocydy), | ||
- nicieniobójcze (nematocydy), | ||
- regulatory wzrostu roślin, | ||
- odstraszające szkodniki (repelenty), | ||
- gryzoniobójcze (rodentycydy), | ||
- przyciągające szkodniki (atraktanty), | ||
- kretobójcze (talpicydy), | ||
- wirusobójcze (wirocydy), | ||
- inne, | ||
b) ze względu na sposób oddziaływania na organizmy szkodliwe: | ||
- kontaktowe, | ||
- żołądkowe, | ||
- inhalacyjne, | ||
- fungitoksyczne, | ||
- fungistatyczne, | ||
- desykujące, | ||
- inhibitujące wzrost i rozwój, | ||
- inne, | ||
Czynniki warunkujące skuteczne działanie środków ochrony | ||
roślin: | ||
a) dobór środka ochrony roślin, | ||
b) termin przeprowadzenia zabiegu, | ||
c) dawka środka ochrony roślin, | ||
d) warunki atmosferyczne, | ||
e) łączne stosowanie agrochemikaliów | ||
3 | Zagadnienia z zakresu ochrony roślin uprawnych | 2 |
Podstawowe wiadomości o organizmach szkodliwych ich zwalczaniu, w tym o: | ||
a) organizmach chorobotwórczych, | ||
b) chwastach, | ||
c) szkodnikach, | ||
Przegląd metod ochrony roślin, w tym: agrotechniczna, hodowlana, mechaniczna, fizyczna, biologiczna, chemiczna, integrowana oraz kwarantanna | ||
Podstawowe wiadomości z zakresu dobrej praktyki ochrony roślin | ||
Zwalczanie szkodników artykułów rolnospożywczych | ||
4 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin | 5, w tym 4 |
Sposoby stosowania środków ochrony roślin w zależności od ich formy użytkowej: opryskiwanie, zaprawianie, rozsiewanie, podlewanie, gazowanie, zamgławianie, sublimowanie, zwabianie | godziny zajęć praktycznych | |
Przygotowanie opryskiwacza do pracy, w tym: | ||
a) sprawdzenie stanu technicznego poszczególnych urządzeń opryskiwacza pod kątem ich wpływu na jakość wykonania zabiegu, | ||
b) dobór parametrów pracy i regulacja opryskiwaczy, | ||
c) dobór rozpylaczy | ||
Technika opryskiwania - użytkowanie opryskiwaczy | ||
Badania sprawności technicznej opryskiwaczy: | ||
a) organizacja systemu badań w regionie, | ||
b) wymagania techniczne dla opryskiwaczy, | ||
c) przygotowanie opryskiwacza do badania | ||
5 | Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko | 2 |
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne | ||
Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin | ||
Postępowanie ze środkami ochrony roślin i opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin | ||
Postępowanie z opryskiwaczem przed zabiegiem i po zabiegu wykonanym przy użyciu środków ochrony roślin | ||
Stosowanie środków ochrony roślin w strefach ochronnych ujęć wody oraz na terenie uzdrowisk, otulin parków narodowych oraz rezerwatów przyrody | ||
6 | Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu środków ochrony roślin | 2 |
Przegląd obowiązujących przepisów | ||
Zagrożenia dla zdrowia człowieka podczas stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy | ||
Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową | ||
Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia | ||
Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin | ||
Ocena zagrożenia na poszczególnych stanowiskach pracy, w tym przy: | ||
a) sporządzaniu cieczy roboczej, | ||
b) zabiegach wykonywanych opryskiwaczem ciągnikowym, | ||
c) zabiegach wykonywanych opryskiwaczem plecakowym, | ||
d) zabiegach wykonywanych w uprawach pod osłonami, | ||
e) zaprawianiu nasion | ||
Zasady profilaktyki, w tym: | ||
a) badania lekarskie, | ||
b) wyposażenie apteczki pierwszej pomocy medycznej, | ||
c) informacje o najbliższym zakładzie opieki zdrowotnej oraz numery telefonów do ośrodków toksykologicznych | ||
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin oraz w razie wystąpienia innych nagłych wypadków | ||
Przepisy przeciwpożarowe i zasady postępowania w czasie pożaru, w tym: | ||
a) przyczyny i rodzaje zagrożenia, | ||
b) drogi pożarowe | ||
Postępowanie w przypadku rozlania lub rozsypania środków ochrony roślin | ||
Ogółem | 14 |
ZAŁĄCZNIK Nr 5
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN SPRZĘTEM AGROLOTNICZYM
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN SPRZĘTEM AGROLOTNICZYM
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów | 1 |
Dopuszczanie środków ochrony roślin do obrotu | ||
Wymagania w zakresie nabywania i stosowania środków ochrony roślin | ||
Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin | ||
Zagrożenia wynikające ze stosowania podrobionych środków ochrony roślin dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska | ||
Metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin | ||
2 | Ochrona roślin uprawnych i lasów przed szkodnikami i organizmami chorobotwórczymi | 2 |
Podstawowe wiadomości o biologii niektórych organizmów szkodliwych | ||
Zastosowanie zabiegów agrolotniczych w zwalczaniu organizmów szkodliwych | ||
3 | Charakterystyka i podział środków ochrony roślin oraz możliwości ich stosowania sprzętem agrolotniczym | 1 |
4 | Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko, w tym na organizmy pożyteczne w uprawach, lasach i strefach ekotonowych | 1 |
5 | Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu środków ochrony roślin | 1 |
Przegląd obowiązujących przepisów | ||
Zagrożenia dla zdrowia człowieka podczas stosowania środków ochrony roślin sprzętem agrolotniczym | ||
Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych | ||
Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową | ||
Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia | ||
Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin | ||
6 | Sprzęt agrolotniczy w zabiegach ochrony roślin, w tym: podział, budowa, zastosowanie, sprawność techniczna | 3 |
7 | Naprowadzanie samolotów i śmigłowców na pola zabiegowe oraz zasady bezpiecznego stosowania środków ochrony roślin sprzętem agrolotniczym | 2 |
8 | Organizacja i koszty prac agrolotniczych | 1 |
9 | Badanie sprawności technicznej opryskiwaczy | 2 |
Ogółem | 14 |
ZAŁĄCZNIK Nr 6
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN METODĄ FUMIGACJI
PROGRAM SZKOLENIA W ZAKRESIE STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN METODĄ FUMIGACJI
Lp. | Temat | Liczba godzin |
1 | 2 | 3 |
1 | Wybrane zagadnienia w zakresie obowiązujących przepisów | 1 |
Dopuszczanie środków ochrony roślin do obrotu | ||
Zasady nabywania i stosowania środków ochrony roślin | ||
Postępowanie w przypadku reklamacji środków ochrony roślin | ||
Zagrożenia wynikające ze stosowania podrobionych środków ochrony roślin dla zdrowia ludzi, zwierząt oraz dla środowiska | ||
Metody rozpoznawania podrobionych środków ochrony roślin | ||
2 | Charakterystyka i zasady stosowania środków ochrony roślin | 2 |
Skład środków ochrony roślin | ||
Formy użytkowe środków ochrony roślin | ||
Okres karencji i okres prewencji | ||
Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożeń dla zdrowia człowieka, pszczół i organizmów wodnych | ||
Podział środków ochrony roślin | ||
a) ze względu na funkcję: | ||
- roztoczobójcze (akarycydy), | ||
- bakteriobójcze (bakteriocydy), | ||
- grzybobójcze (fungicydy), | ||
- chwastobójcze (herbicydy), | ||
- owadobójcze (insektycydy), | ||
- mięczakobójcze (moluskocydy), | ||
- nicieniobójcze (nematocydy), | ||
- regulatory wzrostu roślin, | ||
- odstraszające szkodniki (repelenty), | ||
- gryzoniobójcze (rodentycydy), | ||
- przyciągające szkodniki (atraktanty), | ||
- kretobójcze (talpicydy), | ||
- wirusobójcze (wirocydy), | ||
- inne, | ||
b) ze względu na sposób oddziaływania na organizmy szkodliwe: | ||
- kontaktowe, | ||
- żołądkowe, | ||
- inhalacyjne, | ||
- fungitoksyczne, | ||
- fungistatyczne, | ||
- desykujące, | ||
- inhibitujące wzrost i rozwój, | ||
- inne | ||
Czynniki warunkujące skuteczne działanie środków ochrony roślin: | ||
a) dobór środka ochrony roślin, | ||
b) termin przeprowadzenia zabiegu, | ||
c) dawka środka ochrony roślin, | ||
d) warunki atmosferyczne | ||
Środki ochrony roślin przeznaczone do zwalczania szkodników artykułów rolno-spożywczych | ||
3 | Zagadnienia z zakresu ochrony roślin | 4 |
Podstawowe wiadomości o biologii organizmów szkodliwych - ich oznaczenie i zwalczanie | ||
Przegląd metod ochrony roślin, w tym szczegółowa charakterystyka metody chemicznej | ||
Zasady wykonywania zabiegu dezynsekcji gazowej i technika wykonywania tego zabiegu, w tym: | ||
a) stosowane środki ochrony roślin, | ||
b) właściwości chemiczne i fizyczne środków ochrony roślin, | ||
c) mechanizm działania środków ochrony roślin, | ||
d) warunki zastosowania środków ochrony roślin, | ||
e) przygotowywanie pomieszczenia, | ||
f) dawkowanie i sposób rozmieszczenia środków ochrony roślin, | ||
g) odwietrzanie pomieszczenia, | ||
h) kontrola pozostałości gazu w pomieszczeniu | ||
Wymagania dotyczące ewidencji zabiegów wykonywanych przy użyciu środków ochrony roślin | ||
4 | Technika wykonywania zabiegów w ochronie roślin | 4, w tym 3 |
Sposoby stosowania środków ochrony roślin w zależności od ich formy użytkowej: opryskiwanie, zaprawianie, rozsiewanie, podlewanie, gazowanie, zamgławianie, sublimowanie, zwabianie | godziny zajęć praktycznych | |
Przygotowywanie sprzętu do wykonywania zabiegu | ||
Rodzaje sprzętu | ||
Sprawność techniczna i wpływ na jakość zabiegu | ||
Usuwanie podstawowych usterek | ||
Zabezpieczenie sprzętu po wykonanym zabiegu | ||
5 | Zapobieganie negatywnemu wpływowi środków ochrony roślin na środowisko | 2 |
Oddziaływanie środków ochrony roślin na organizmy pożyteczne | ||
Zmiany zachodzące w środowisku na skutek stosowania środków ochrony roślin | ||
Postępowanie ze środkami ochrony roślin i opróżnionymi opakowaniami po środkach ochrony roślin | ||
6 | Bezpieczeństwo i higiena pracy przy stosowaniu środków ochrony roślin | 3 |
Przegląd obowiązujących przepisów | ||
Klasyfikacja środków ochrony roślin pod względem stwarzania przez nie zagrożenia dla zdrowia człowieka | ||
Drogi wchłaniania środków ochrony roślin do organizmu: doustna, skórna, oddechowa i przez błonę śluzową | ||
Środki ochrony osobistej i zasady ich użycia | ||
Prawidłowe przechowywanie, pakowanie i transport środków ochrony roślin | ||
Zasady profilaktyki: | ||
a) badania lekarskie, | ||
b) wyposażenie apteczki pierwszej pomocy medycznej, | ||
c) informacje o najbliższym zakładzie opieki zdrowotnej, telefony do ośrodków toksykologicznych | ||
Pierwsza pomoc przy zatruciach środkami ochrony roślin oraz w razie wystąpienia innych nagłych wypadków | ||
Przepisy przeciwpożarowe i sposób postępowania w czasie pożaru, w tym: | ||
a) przyczyny i rodzaje zagrożenia pożarowego, | ||
b) drogi pożarowe | ||
Postępowanie w przypadku rozlania lub rozsypania środków ochrony roślin | ||
Ogółem | 16 |
ZAŁĄCZNIK Nr 7
WZÓR
ZAŚWIADCZENIE O UKOŃCZENIU SZKOLENIA
WZÓR
ZAŚWIADCZENIE O UKOŃCZENIU SZKOLENIA
Część A - dla osób uczestniczących w szkoleniu
Pieczęć podmiotu
prowadzącego szkolenie
ZAŚWIADCZENIE NR ...
o ukończeniu szkolenia*
Pan/Pani .......................................................................................................................................
(imię i nazwisko)
urodzony(a) w dniu ................................................ 19 ...... r. w ..................................................
numer PESEL albo nazwa i numer dokumentu potwierdzającego tożsamość** ........................
był(a) słuchaczem szkolenia w zakresie:***
[] integrowanej produkcji
[] obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin
[] stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy
[] stosowania środków ochrony roślin sprzętem agrolotniczym
[] stosowania środków ochrony roślin metodą fumigacji
zorganizowanego przez ................................................................................................................
w dniu (ach) .................................................................................................................................
Przewodniczący komisji:
Członkowie komisji:
.......................................................
(podpis i pieczęć podmiotu
prowadzącego szkolenie)
.........................................................
(data wydania zaświadczenia)
______
* zaświadczenie w zakresie integrowanej produkcji, w zakresie obrotu i konfekcjonowania środków ochrony roślin albo w zakresie stosowania środków ochrony roślin zachowuje ważność przez 5 lat od dnia ukończenia szkolenia
** w przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL
*** zaznaczyć właściwe
Część B - dla osób prowadzących szkolenia
Pieczęć podmiotu
prowadzącego szkolenie
ZAŚWIADCZENIE NR ...
o ukończeniu szkolenia
Pan/Pani .......................................................................................................................................
(imię i nazwisko)
urodzony(a) w dniu ..................................................... 19 ...... r. w .............................................
numer PESEL albo nazwa i numer dokumentu potwierdzającego tożsamość* ..........................
był(a) słuchaczem szkolenia dla osób prowadzących szkolenie w zakresie integrowanej produkcji
zorganizowanego przez ................................................................................................................
w dniu (ach) .................................................................................................................................
Przewodniczący komisji:
Członkowie komisji:
.......................................................
(podpis i pieczęć podmiotu
prowadzącego szkolenie)
.........................................................
(data wydania zaświadczenia)
______
* w przypadku osoby nieposiadającej numeru PESEL
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »