Szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych.
Dz.U.2002.86.781
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 19 czerwca 2002 r.
w sprawie szczegółowego zakresu zbieranych danych rynkowych.
ZAŁĄCZNIK
Artykuły rolno-spożywcze wchodzące w zakres poszczególnych rynków oraz szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych dla tych artykułów
Artykuły rolno-spożywcze wchodzące w zakres poszczególnych rynków oraz szczegółowy zakres zbieranych danych rynkowych dla tych artykułów
1. Bydło rzeźne, dla którego jest ustalana cena skupu:
1) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii A - w klasach: U2, U3, R2, R3, O2, O3,
2) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii B - w klasie R3,
3) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii C - w klasach: U2, U3, U4, R3, R4, O3, O4,
4) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii D - w klasach: R3, R4, O2, O3, O4, P2, P3,
5) tusze pochodzące ze zwierząt kategorii E - w klasach: U2, U3, R2, R3, R4, O2, O3, O4.
2. Tusze, półtusze, ćwierci wołowe, mięso wołowe, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) tusze lub półtusze wołowe,
2) ćwierci wołowe przednie,
3) ćwierci wołowe tylne,
4) mięso wołowe rostbef z kością,
5) mięso wołowe z udźca bez kości.
3. Tusze, półtusze, ćwierci wołowe, mięso wołowe, dla których jest ustalana cena giełdowa:
1) tusze, półtusze wołowe,
2) ćwierci wołowe,
3) mięso wołowe.
4. Bydło żywe - zwierzęta gospodarskie, dla których jest ustalana cena targowiskowa:
1) cielęta,
2) młode bydło opasowe (do 1 roku),
3) krowy wybrakowane,
4) jałówki cielne,
5) krowy mleczne.
II. Rynek wieprzowiny
1. Świnie rzeźne o masie tuszy ciepłej od 60 do 120 kg, których tusze zostały sklasyfikowane w klasach jakości handlowej systemu EUROP, dla których jest ustalana cena skupu.
2. Tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i przetwory mięsne, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) tusze, półtusze wieprzowe,
2) mięso wieprzowe z kością - schab środkowy,
3) szynka wieprzowa gotowana,
4) kiełbasa toruńska.
3. Tusze, półtusze wieprzowe, mięso wieprzowe i tłuszcze, dla których jest ustalana cena giełdowa:
1) tusze, półtusze wieprzowe,
2) mięso wieprzowe,
3) tłuszcze wieprzowe.
4. Prosięta o masie ok. 20 kg, dla których jest ustalana cena targowiskowa.
III. Rynek owoców i warzyw
1. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena producenta:
1) jabłka pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Paulared, Jerseymac, Delikates, Lobo, McIntosh, Cortland, Elstar, Champion, grupa Jonagold, Gloster, Gala, Ligol, Idared, w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca,
2) jabłka przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 maja,
3) gruszki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Faworytka (Klapsa), Konferencja, Lukasówka, w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca,
4) śliwki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President, w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 listopada,
5) śliwki przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 30 listopada,
6) wiśnie przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września,
7) czereśnie przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 września,
8) truskawki pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 kwietnia do dnia 30 listopada,
9) truskawki odszypułkowane, przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia,
10) truskawki z szypułką, przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia,
11) maliny pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października,
12) maliny przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 października,
13) morele przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 15 lipca do dnia 15 września,
14) porzeczki czarne, przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia,
15) porzeczki czerwone, przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia,
16) agrest przeznaczony do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia,
17) aronia przeznaczona do przetwórstwa w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia 31 października,
18) brokuły "w różach" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji lub przetwórstwa w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia,
19) brokuły "różyczkowane", przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia,
20) pomidory "spod osłon" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 stycznia do dnia 31 grudnia,
21) pomidory "gruntowe" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października,
22) pomidory przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października,
23) kalafiory "w różach" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 maja do dnia 31 grudnia,
24) kalafiory " różyczkowane", przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 grudnia,
25) cebula biała pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 czerwca,
26) cebula biała obierana, przeznaczona do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 marca,
27) kapusta biała "w główkach", przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 września do dnia 31 czerwca,
28) kapusta biała, przeznaczona do przetwórstwa w okresie od dnia 1 września do dnia 31 grudnia,
29) marchew myta, pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 maja,
30) marchew przeznaczona do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 maja,
31) ogórki "długie spod osłon" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 marca do dnia 31 grudnia,
32) ogórki "krótkie spod osłon" pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 marca do dnia 31 grudnia,
33) ogórki "gruntowe" 6 - 9 cm, 9 - 12 cm, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października,
34) ogórki "gruntowe" 6 - 9 cm, 9 - 12 cm, przeznaczone do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października,
35) pietruszka pakowana, przeznaczona do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca,
36) seler pakowany, przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca,
37) pory pakowane, przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji w okresie od dnia 1 lipca do dnia 30 czerwca,
38) fasola zielona, przeznaczona do przetwórstwa w okresie od dnia 1 lipca do dnia 31 października,
39) groszek zielony, przeznaczony do przetwórstwa w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 31 sierpnia.
2. Owoce i warzywa, dla których jest ustalana cena hurtowa:
1) arbuzy,
2) banany w opakowaniu zbiorczym (karton),
3) brzoskwinie w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton),
4) cytryny w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym,
5) czereśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka),
6) grejpfruty w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym,
7) gruszki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) odmian: Bonkreta Williamsa, Faworytka (Klapsa), Konferencja, Lukasówka,
8) jabłka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton) lub jednostkowym (woreczek) odmian: Antonówka, Close, Cortland, Delikates, Elstar, Gloster, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, James Grive, Jerseymac, grupa Jonagold, Red Delicious, Lobo, Malinowa Oberlandzka, McIntosh, Melrose, Papierówka (Oliwka Inflancka), Paulared, Spartan, Champion, Vista Bella,
9) kiwi w opakowaniu zbiorczym (paletka) lub jednostkowym (koszyczek),
10) klementynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym,
11) maliny w opakowaniu jednostkowym,
12) mandarynki w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym,
13) nektaryny w opakowaniu zbiorczym, układane w warstwy (skrzynka, karton),
14) pomarańcze w opakowaniu zbiorczym, nieukładane w warstwy (skrzynka, karton), lub w opakowaniu jednostkowym,
15) śliwki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka) odmian: Węgierka Dąbrowicka, Brzoskwiniowa, Węgierka Zwykła, Renkloda Althana, Renkloda Ulena, Stanley, Cacańska Lepotica, Cacańska Rana, Ruth Gersfetter, President,
16) truskawki w opakowaniu jednostkowym,
17) winogrona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),
18) wiśnie w opakowaniu zbiorczym (skrzynka),
19) botwinka - pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego,
20) buraki ćwikłowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek),
21) cebula biała w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek),
22) kalafiory,
23) kapusta biała głowiasta wczesna,
24) kapusta biała głowiasta późna,
25) marchew wczesna - pęczek,
26) marchew w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek),
27) ogórki "gruntowe" 6 - 9 cm, 9 - 12 cm w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),
28) ogórki "spod osłon długie" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),
29) ogórki "spod osłon krótkie" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),
30) papryka czerwona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),
31) papryka żółta w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),
32) papryka zielona w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),
33) pieczarki w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),
34) pietruszka wczesna - pęczek,
35) pietruszka w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek),
36) pomidory "gruntowe" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),
37) pomidory "spod osłon" w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, karton),
38) pory wczesne - pęczek,
39) pory w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek),
40) rzodkiewka - pęczek, niezależnie od opakowania zbiorczego,
41) sałata niepakowana,
42) sałata pakowana w folię,
43) selery korzeniowe w opakowaniu zbiorczym (skrzynka, worek),
44) ziemniaki jadalne wczesne w opakowaniu zbiorczym (worek),
45) ziemniaki jadalne wczesne "myte" w opakowaniu jednostkowym,
46) ziemniaki jadalne odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu zbiorczym (worek),
47) ziemniaki jadalne "myte" odmian: Aster, Bryza, Ibis, Irga, Irys, Janka, w opakowaniu jednostkowym.
3. Warzywa, dla których jest ustalana cena targowiskowa:
1) cebula biała - cała, zdrowa (bez objawów gnicia), bez uszkodzeń mrozowych, wystarczająco zasuszona, wolna od nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego, bez obcych zapachów i smaków, kształt typowy dla odmiany, twarda i ścisła, bez objawów wyrośnięcia, bez pustego i twardego szczypioru, bez korzeni, dopuszczalne małe plamy i powierzchniowe pęknięcia zewnętrznych łusek,
2) ziemniaki jadalne - całe, zdrowe, czyste, niezzieleniałe, bez uszkodzeń mechanicznych, bez uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, nienadmarznięte, suche, kształt typowy dla odmiany.
IV. Rynek zbóż
1. Zboża, których ziarno powinno być zdrowe, czyste, dojrzałe, dobrze wykształcone, o swoistej barwie, bez obcych zapachów lub zapachów wskazujących na zepsucie, wolne od jakichkolwiek żywych owadów (Insecta) i roztoczy (Acarina) o wilgotności ziarna nie więcej niż 14,5% oraz zanieczyszczeniach ogółem nie więcej niż 6% (w tym nieużyteczne nie więcej niż 2%), dla których jest ustalana cena skupu, cena giełdowa i cena targowiskowa:
1) jęczmień,
2) kukurydza,
3) owies,
4) pszenica,
5) pszenżyto,
6) żyto.
2. Produkty przemiału ziarna zbóż, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:
1) mąka pszenna,
2) mąka żytnia,
3) otręby pszenne,
4) otręby żytnie,
5) śruta pszenna,
6) śruta żytnia.
V. Rynek mleka
1. Produkty mleczarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:
1) masło śmietankowe - produkowane bezpośrednio i wyłącznie z mleka odtłuszczonego metodą rozpyłową, o minimalnej zawartości tłuszczu mlecznego 82% wagowo i maksymalnej zawartości wody 16% wagowo,
2) mleko odtłuszczone w proszku bezpośrednio i wyłącznie z odtłuszczonego mleka.
2. Produkty mleczarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) mleko spożywcze pasteryzowane o zawartości tłuszczu 2%,
2) mleko spożywcze UHT o zawartości tłuszczu 2-2,5% w kartonie 1 l,
3) jogurt owocowy kubek PS 150g,
4) kefir kubek PS 200 g,
5) ser dojrzewający Edamski o zawartości tłuszczu co najmniej 42%,
6) serek wiejski granulowany kubek PS 150 g,
7) śmietanka spożywcza pasteryzowana, o zawartości tłuszczu 18%, kubek PS 200g,
8) twaróg półtłusty konfekcjonowany.
VI. Rynek drobiu
1. Drób rzeźny, dla którego jest ustalana cena skupu:
1) kurczęta typu brojler,
2) indory,
3) indyczki,
4) kaczki typu brojler,
5) gęsi typu brojler,
6) gęsi tuczone,
7) kury nieśne ze stad reprodukcyjnych,
8) kury nieśne ze stad towarowych,
9) kury mięsne ze stad reprodukcyjnych,
10) kury mięsne ze stad towarowych.
2. Produkty drobiarskie, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) drób świeży:
a) tuszki kurcząt patroszonych bez podrobów (65%) w klasie A,
b) tuszki indyków patroszonych (73%),
2) drób mrożony:
a) tuszki kurcząt patroszonych (65%),
b) tuszki indyków patroszonych (73%),
3) drób w kawałkach i podroby świeże lub schłodzone:
a) z kurczaka:
- filety,
- połówki,
- ćwiartki,
- całe skrzydła,
- piersi i ich kawałki,
- nogi i ich kawałki,
- wątroby,
b) z indyka:
- filety,
- całe skrzydła,
- piersi i ich kawałki,
- podudzia i ich kawałki,
- wątroby,
4) mrożony drób w kawałkach:
a) z kurczaka:
- filety,
- połówki,
- ćwiartki,
- całe skrzydła,
- piersi i ich kawałki,
- nogi i ich kawałki,
b) z indyka:
- filety,
- całe skrzydła,
- piersi i ich kawałki,
- podudzia i ich kawałki.
3. Gatunki drobiu, dla których mięsa (świeżego, chłodzonego, mrożonego) i jadalnych podrobów jest ustalana cena giełdowa:
1) Gallus domesticus,
2) kaczki,
3) gęsi,
4) indyki i perliczki.
VII. Rynek jaj spożywczych
1. Jaja spożywcze do przetwórstwa spożywczego, dla których jest ustalana cena skupu.
2. Jaja spożywcze klasy A, kategorie wagowe XL, L, M i S, dla których jest ustalana cena sprzedaży.
VIII. Rynek roślin oleistych
1. Nasiona rzepaku o zawartości kwasu erukowego - do 2,0%; wilgotności - 7% (+/-0,5%); zawartości oleju min. 40%; zanieczyszczeniach do 2,0%, dla których jest ustalana cena skupu i cena giełdowa.
2. Oleje i śruty uzyskane z nasion roślin oleistych, dla których jest ustalana cena sprzedaży i cena giełdowa:
1) olej surowy rzepakowy dwuzerowy o zawartości kwasu erukowego do 2,0%; zawartości wody i substancji lotnych 0,3%; zanieczyszczeniach do 0,2%,
2) śruta rzepakowa o zawartości tłuszczu 2,5-3,0%; zawartości wody 12%; zanieczyszczeniach mineralnych 2,0%.
IX. Rynek baraniny
1. Owce żywe, dla których jest ustalana cena skupu:
1) jagnięta poniżej 12 miesięcy z podziałem na kategorie wagowe:
a) do 12 kg,
b) 12 - 16 kg,
c) 17 - 23 kg,
d) 24 - 30 kg,
e) 31 - 35 kg,
f) 36 - 40 kg,
g) powyżej 40 kg,
2) pozostałe owce.
2. Owce rzeźne, dla których jest ustalana cena skupu
- tusze jagniąt poniżej 12 miesięcy i poniżej 13 kg, z podziałem na kategorie:
a) A (masa poniżej 7 kg),
b) B (masa 7,1-10 kg),
c) C (masa 10,1-11,9 kg),
d) D (masa 12-13 kg).
3. Owce rzeźne wg klasyfikacji EUROP, dla których jest ustalana cena skupu:
1) tusze jagniąt poniżej 12 miesięcy i o masie powyżej 13 kg,
2) tusze jagniąt powyżej 12 miesięcy.
X. Rynek kwiatów
Kwiaty świeże cięte dobrej jakości i posiadające cechy charakterystyczne dla gatunku i odmiany (odmiana uprawna): wszystkie części kwiatu ciętego całe, świeże, wolne od chorób i szkodników i od spowodowanych przez nie uszkodzeń, wolne od pozostałości pestycydów i innych obcych substancji wpływających na wygląd, bez uszkodzeń mechanicznych, wolne od defektów rozwoju; kładzione oddzielnie w jednolite partie i opakowania odpowiednio oznakowane, pędy zależnie od gatunku i odmiany (odmiana uprawna) wystarczająco sztywne i silne, aby utrzymać kwiat; dla przedziałów długości:
- mniej niż 5 cm lub kwiaty sprzedawane bez pąków
- 5 - 10 cm
- 10 - 15 cm
- 15 - 20 cm
- 20 - 30 cm
- 30 - 40 cm
- 40 - 50 cm
- 50 - 60 cm
- 60 - 80 cm
- 80 - 100 cm
- 100 - 120 cm
- powyżej 120 cm
1) dla których jest ustalana cena producenta prezentacji:
a) goździki jednokwiatowe wszystkie odmiany,
b) goździki wielokwiatowe wszystkie odmiany,
c) róże drobnokwiatowe odmiany - Sacha, Frisco, Trixx,
d) róże wielkokwiatowe odmiany - Red Berlin, Star Light, Prophyta,
2) dla których jest ustalana cena importera (z wyróżnieniem kraju pochodzenia):
a) goździki jednokwiatowe wszystkie odmiany,
b) goździki wielokwiatowe wszystkie odmiany,
c) róże drobnokwiatowe wszystkie odmiany,
d) róże wielkokwiatowe wszystkie odmiany.
XI. Rynek cukru
Cukier i izoglukoza, dla których jest ustalana cena sprzedaży:
1) cukier biały w postaci stałej:
a) produkowany w ramach kwoty A,
b) produkowany w ramach kwoty B,
2) cukier biały C w postaci stałej,
3) izoglukoza zawierająca w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy:
a) produkowana w ramach kwoty A,
b) produkowana w ramach kwoty B,
4) izoglukoza C zawierająca w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »