Szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół.
Dz.U.2023.1764
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 31 sierpnia 2023 r.
w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół
- w jednym z okresów, o których mowa w § 2.
- udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 8 ust. 3 pkt 1, w okresie, którego dotyczy ten wniosek, określonej na podstawie prowadzonej przez tę szkołę ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw lub mleka, o której mowa w § 8 ust. 3 pkt 4 lit. a.
- i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt należący do tej kategorii oraz 2) kwoty stanowiącej:
- i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt należący do tej kategorii oraz
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1 2
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
2. Każdemu dziecku udostępnia się:
1) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a rozporządzenia:
a) 12 porcji obejmujących jabłka - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,
b) 3 porcje obejmujące gruszki - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,
c) 1 porcję obejmującą śliwki - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
d) 4 porcje obejmujące sok owocowy otrzymany z jabłek i malin z dodatkiem albo bez dodatku pozostałych owoców jagodowych albo 2 porcje obejmujące sok owocowy oraz 2 porcje obejmujące sok owocowy otrzymany z jabłek i malin z dodatkiem albo bez dodatku pozostałych owoców jagodowych, przy czym w przypadku soku owocowego otrzymanego z jabłek i malin z dodatkiem pozostałych owoców jagodowych, wytworzonego z trzech lub więcej gatunków owoców, udział soku z jabłek lub soku z zagęszczonego soku z jabłek, lub przecieru z jabłek, lub przecieru z zagęszczonego przecieru z jabłek oraz soku z malin lub soku z zagęszczonego soku z malin, lub przecieru z malin, lub przecieru z zagęszczonego przecieru z malin w jego składzie stanowi łącznie co najmniej 95% - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,2 l,
e) 6 porcji obejmujących marchew - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
f) 2 porcje obejmujące rzodkiewkę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
g) 1 porcję obejmującą paprykę słodką - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
h) 2 porcje obejmujące pomidory - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
i) 1 porcję obejmującą kalarepę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g;
2) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b rozporządzenia:
a) 12 porcji obejmujących jabłka - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,
b) 2 porcje obejmujące gruszki - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,
c) 1 porcję obejmującą truskawki - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 100 g,
d) 4 porcje obejmujące sok owocowy otrzymany z jabłek i malin z dodatkiem albo bez dodatku pozostałych owoców jagodowych, przy czym w przypadku soku wytworzonego z trzech lub więcej gatunków owoców udział soku z jabłek lub soku z zagęszczonego soku z jabłek, lub przecieru z jabłek, lub przecieru z zagęszczonego przecieru z jabłek oraz soku z malin lub soku z zagęszczonego soku z malin, lub przecieru z malin, lub przecieru z zagęszczonego przecieru z malin w jego składzie stanowi łącznie co najmniej 95% - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,2 l,
e) 8 porcji obejmujących marchew - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
f) 2 porcje obejmujące rzodkiewkę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
g) 2 porcje obejmujące pomidory - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
h) 1 porcję obejmującą kalarepę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g.
3. Każdą porcję owoców i warzyw udostępnia się dzieciom innego dnia.
4. W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 2 porcje owoców i warzyw.
5. Udostępniane dzieciom owoce i warzywa nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
6. Jabłka, gruszki, śliwki, truskawki oraz rzodkiewki i pomidory udostępnia się dzieciom w całości.
7. Jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory i kalarepę udostępnia się dzieciom w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.
8. Truskawki, śliwki i paprykę słodką udostępnia się dzieciom w tym samym dniu, w którym zostały dostarczone do szkoły podstawowej.
9. Średnica pomidorów udostępnianych dzieciom w ramach porcji, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. h oraz pkt 2 lit. g, wynosi nie więcej niż 50 mm.
10. Jeżeli marchew, paprykę słodką lub kalarepę udostępnia się w częściach, to:
1) są one uzyskane z warzyw odpowiadających normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady(EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.);
2) nie występują na nich objawy gnicia lub zepsucia, które powodowałyby ich niezdatność do spożycia.
11. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporządzenia, o którym mowa w ust. 10 pkt 1.
12. Śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory i kalarepę udostępnia się w opakowaniach jednostkowych zapewniających zachowanie ich właściwej jakości. Oznakowanie umieszczone na tych opakowaniach obejmuje co najmniej informacje, o których mowa w art. 9 ust. 1 lit. a, e-h rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.).
13. W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji owoców i warzyw nie udostępnia się na przerwach lekcyjnych, na których są wydawane takie posiłki.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA MLEKA
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA MLEKA
2. Każdemu dziecku udostępnia się:
1) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a rozporządzenia:
a) 17 porcji obejmujących mleko białe - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,
b) 3 porcje obejmujące jogurt naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
c) 4 porcje obejmujące kefir naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
d) 1 porcję obejmującą serek twarogowy - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g;
2) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b rozporządzenia:
a) 17 porcji obejmujących mleko białe - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,
b) 3 porcje obejmujące jogurt naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
c) 5 porcji obejmujących kefir naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
d) 1 porcję obejmującą serek twarogowy - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g.
3. Każdą porcję mleka udostępnia się dzieciom innego dnia.
4. W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 2 porcje mleka.
5. Minimalna zawartość tłuszczu w mleku udostępnianym dzieciom w odniesieniu do mleka białego, jogurtu naturalnego oraz kefiru naturalnego wynosi 1%.
6. W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji mleka nie udostępnia się na przerwach lekcyjnych, na których są wydawane takie posiłki.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »