Szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.1764

Akt obowiązujący
Wersja od: 7 października 2023 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 31 sierpnia 2023 r.
w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół

Na podstawie art. 38x ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1502) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zwany dalej "Krajowym Ośrodkiem", związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół, zwanego dalej "programem", oraz sposób i tryb realizacji tych zadań;
2)
szczegółowe warunki uczestnictwa podmiotów w programie;
3)
szczegółowe warunki i tryb przyznawania pomocy finansowej z tytułu realizacji działań w ramach programu, w tym pomocy unijnej, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem 1308/2013", oraz pomocy krajowej, o której mowa w art. 23a ust. 6 i art. 217 rozporządzenia 1308/2013;
4)
sposób realizacji uprawnień i wykonywania obowiązków związanych z wdrożeniem programu, przyznanych określonym podmiotom lub nałożonych na te podmioty zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/39 z dnia 3 listopada 2016 r. w sprawie zasad stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do pomocy unijnej na dostarczanie owoców i warzyw, bananów oraz mleka do placówek oświatowych (Dz. Urz. UE L 5 z 10.01.2017, str. 1, z późn. zm.), zwanym dalej "rozporządzeniem 2017/39", oraz rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2017/40 z dnia 3 listopada 2016 r. uzupełniającym rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady(UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do pomocy unijnej na dostarczanie owoców i warzyw, bananów oraz mleka do placówek oświatowych oraz zmieniającym rozporządzenie delegowane Komisji (UE) nr 907/2014 (Dz. Urz. UE L 5 z 10.01.2017, str. 11, z późn. zm.), zwanym dalej "rozporządzeniem 2017/40".
Krajowy Ośrodek realizuje zadania związane z wdrożeniem programu w zakresie udostępniania dzieciom uczęszczającym w roku szkolnym 2023/2024 do klas I-V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz do klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych, zwanych dalej "szkołami podstawowymi", jabłek, gruszek, śliwek, truskawek, marchwi, rzodkiewek, papryki słodkiej, pomidorów, kalarepy i soków owocowych, zwanych dalej "owocami i warzywami", oraz mleka białego, jogurtu naturalnego, kefiru naturalnego i serka twarogowego, zwanych dalej "mlekiem":
1)
w województwach lubelskim, łódzkim, podkarpackim, pomorskim i śląskim, w okresie od dnia:
a)
18 września 2023 r. do dnia 26 stycznia 2024 r.,
b)
12 lutego 2024 r. do dnia 21 czerwca 2024 r.;
2)
w województwach podlaskim i warmińsko-mazurskim, w okresie od dnia:
a)
18 września 2023 r. do dnia 19 stycznia 2024 r.,
b)
5 lutego 2024 r. do dnia 21 czerwca 2024 r.;
3)
w województwach kujawsko-pomorskim, lubuskim, małopolskim, świętokrzyskim i wielkopolskim, w okresie od dnia:
a)
18 września 2023 r. do dnia 9 lutego 2024 r.,
b)
26 lutego 2024 r. do dnia 21 czerwca 2024 r.;
4)
w województwach dolnośląskim, mazowieckim, opolskim i zachodniopomorskim, w okresie od dnia:
a)
18 września 2023 r. do dnia 12 stycznia 2024 r.,
b)
29 stycznia 2024 r. do dnia 21 czerwca 2024 r.
Krajowy Ośrodek:
1)
przeprowadza kontrole administracyjne wniosków o pomoc unijną, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia 1308/2013, i pomoc krajową, o której mowa w art. 23a ust. 6 i art. 217 rozporządzenia 1308/2013, zwane dalej "pomocą", oraz kontrole na miejscu;
2)
gromadzi i przetwarza dane w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 i art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39;
3)
przygotowuje roczne sprawozdanie z monitorowania, o którym mowa w art. 9 ust. 3 rozporządzenia 2017/40, oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej w terminie określonym w art. 8 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia 2017/39;
4)
przygotowuje roczne sprawozdanie kontrolne, o którym mowa w art. 9 ust. 4 rozporządzenia 2017/40, oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej w terminie określonym w art. 8 ust. 1 akapit trzeci rozporządzenia 2017/39;
5)
realizuje zadania związane z przeprowadzaniem oceny realizacji programu, o której mowa w art. 9 ust. 2 rozporządzenia 2017/40, w tym przedkłada Komisji Europejskiej sprawozdanie z oceny, o którym mowa w art. 8 ust. 2 rozporządzenia 2017/39;
6)
realizuje zadania związane z prowadzeniem działań z zakresu środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych, zwanej dalej "ustawą";
7)
realizuje zadania związane z prowadzeniem działań z zakresu promocji programu, o której mowa w art. 4 ust. 1 lit. c rozporządzenia 2017/40.
O zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, zwanym dalej "zatwierdzeniem", mogą się ubiegać podmioty, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. a oraz c-e rozporządzenia 2017/40, przy czym za placówki oświatowe, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. a rozporządzenia 2017/40, uznaje się wyłącznie szkoły podstawowe.
1. 
Zatwierdzenie jest dokonywane na wniosek w odniesieniu do:
1)
owoców i warzyw lub
2)
mleka.
2. 
Do wniosku o zatwierdzenie, opróczpotwierdzeniaspełnieniazobowiązańwynikającychz art. 6 ust. 1 akapit pierwszy zdanie drugie lit. a, c, e oraz f, a także ust. 2 rozporządzenia 2017/40:
1)
podmioty, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. c-e rozporządzenia 2017/40, zwane dalej "dostawcami", dołączają oświadczenie:
a)
zawierające zobowiązanie do:
składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie dostarczone do szkoły podstawowej odpowiednio owoce i warzywa, które zostały udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub mleko, które zostało udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,
prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z realizacją dostaw do szkół podstawowych w ramach programu odpowiednio owoców i warzyw lub mleka,
b)
o prowadzeniu działalności w zakresie produkcji lub przetwórstwa odpowiednio owoców i warzyw lub mleka lub w zakresie obrotu odpowiednio owocami i warzywami lub mlekiem co najmniej od 6 miesięcy, jeżeli nie są to dostawcy będący spółdzielniami rolników lub związkami spółdzielni rolników, o których mowa w ustawie z dnia 4 października 2018 r. o spółdzielniach rolników (Dz. U. poz. 2073 oraz z 2023 r. poz. 1681 i 1762), grupami producentów rolnych lub związkami grup producentów rolnych, o których mowa w ustawie z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. z 2023 r. poz. 1145), organizacjami producentów owoców i warzyw lub zrzeszeniami organizacji producentów owoców i warzyw, o których mowa w ustawie z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu (Dz. U. z 2023 r. poz. 1318), albo organizacjami producentów mleka lub zrzeszeniami organizacji producentów mleka, o których mowa w ustawie z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1228),
c)
o dysponowaniu niezbędnym wyposażeniem zapewniającym prawidłowe przeprowadzenie działań związanych z zakupem, przygotowaniem dostaw oraz dostawą odpowiednio owoców i warzyw lub mleka;
2)
szkoła podstawowa dołącza oświadczenie zawierające zobowiązanie do:
a)
prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z zakupem i udostępnianiem w ramach programu odpowiednio owoców i warzyw lub mleka,
b)
zakupu oraz udostępniania dzieciom, o których mowa w § 2, odpowiednio owoców i warzyw zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub mleka zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,
c)
składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie zakupione odpowiednio owoce i warzywa, które zostały udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub mleko, które zostało udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,
d)
prowadzenia działań z zakresu środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy,
e)
przekazywania Krajowemu Ośrodkowi danych w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 i art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39.
3. 
W terminie do dnia 29 września 2023 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, oraz w terminie do dnia 9 lutego 2024 r. -w przypadku udostępniania owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, szkoła podstawowa, która uzyskała zatwierdzenie, przekazuje dyrektorowi oddziału terenowego Krajowego Ośrodka właściwemu ze względu na miejsce położenia szkoły podstawowej oświadczenie zawierające wskazanie:
1)
liczby dzieci, o których mowa w § 2, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na udostępnianie im odpowiednio owoców i warzyw lub mleka;
2)
okresów udostępniania w szkole podstawowej odpowiednio owoców i warzyw przez podanie tygodni, o których mowa w ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia, lub mleka przez podanie tygodni, o których mowa w ust. 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia.
4. 
Wniosek o zatwierdzenie oraz oświadczenia, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2 oraz ust. 3, składa się na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek. Wniosek o zatwierdzenie oraz dołączone do tego wniosku oświadczenia podlegają weryfikacji w postępowaniu o zatwierdzenie dostawcy.
5. 
Dane, o których mowa w ust. 2 pkt 2 lit. e, są przekazywane Krajowemu Ośrodkowi na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.
6. 
Oświadczenia, o których mowa w ust. 3, mogą być przekazywane w formie dokumentu elektronicznego za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu art. 2 pkt 5 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2020 r. poz. 344).
Szkoły podstawowe, które nie ubiegają się o zatwierdzenie, mogą uczestniczyć w programie, udostępniając dzieciom, o których mowa w § 2:
1)
owoce i warzywa dostarczane przez dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw, lub
2)
mleko dostarczane przez dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do mleka.
Krajowy Ośrodek prowadzi i umieszcza na stronie internetowej przez niego administrowanej wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw oraz wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do mleka, niezwłocznie po uzyskaniu przez tych dostawców tego zatwierdzenia.
1. 
Dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do:
1)
owoców i warzyw, zawierają ze szkołami podstawowymi, o których mowa w § 6 pkt 1, umowę nieodpłatnego dostarczania owoców i warzyw do szkół podstawowych w celu udostępnienia ich dzieciom,
2)
mleka, zawierają ze szkołami podstawowymi, o których mowa w § 6 pkt 2, umowę nieodpłatnego dostarczania mleka do szkół podstawowych w celu udostępnienia go dzieciom

- w jednym z okresów, o których mowa w § 2.

2. 
Szkoły podstawowe, które zawarły umowę, o której mowa w ust. 1:
1)
pkt 1, prowadzą bieżącą ewidencję owoców i warzyw dostarczanych i udostępnianych w ramach programu;
2)
pkt 2, prowadzą bieżącą ewidencję mleka dostarczanego i udostępnianego w ramach programu.
3. 
Umowy, o których mowa w ust. 1, zawierają co najmniej:
1)
określenie łącznej liczby dzieci, o których mowa w § 2, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na udostępnianie im odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w ramach programu w okresie, którego dotyczy dana umowa;
2)
określenie dla danego okresu, którego dotyczy dana umowa, harmonogramu udostępniania owoców i warzyw lub mleka dzieciom przez wskazanie tygodni, o których mowa odpowiednio w ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia albo w ust. 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia;
3)
zobowiązanie dostawcy zatwierdzonego w odniesieniu do owoców i warzyw lub mleka do dostarczenia odpowiednio owoców i warzyw lub mleka o asortymencie i jakości oraz w ilościach zapewniających możliwość udostępnienia ich dzieciom, o których mowa w § 2, przez szkołę podstawową zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi odpowiednio w załączniku nr 1 do rozporządzenia albo w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
4)
zobowiązanie szkół podstawowych do:
a)
prowadzenia bieżącej ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw lub mleka na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek,
b)
udostępniania dzieciom, o których mowa w § 2, owoców i warzyw lub mleka zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi odpowiednio w załączniku nr 1 do rozporządzenia albo w załączniku nr 2 do rozporządzenia,
c)
prowadzenia działań z zakresu środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy,
d)
przekazywania Krajowemu Ośrodkowi danych w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 i art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39, na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek;
5)
zobowiązanie stron do dokonywania zmian w umowie, w przypadku niezależnych od stron zmian polegających na zmniejszeniu lub zwiększeniu liczby dzieci, którym mają zostać udostępnione produkty, o których mowa w § 2.
4. 
Szkoła podstawowa, o której mowa w § 6:
1)
pkt 1, zawiera umowę, o której mowa w ust. 1 pkt 1, wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw;
2)
pkt 2, zawiera umowę, o której mowa w ust. 1 pkt 2, wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie w odniesieniu do mleka.
5. 
Umowy, o których mowa w ust. 1, są zawierane na formularzach udostępnionych na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.
1. 
Owoce i warzywa są udostępniane dzieciom, o których mowa w § 5 ust. 3 pkt 1 i w § 8 ust. 3 pkt 1, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
2. 
Mleko jest udostępniane dzieciom, o których mowa w § 5 ust. 3 pkt 1 i w § 8 ust. 3 pkt 1, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
3. 
Kopie umów, o których mowa w § 8 ust. 1, dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw lub mleka, przekazują do oddziału terenowego Krajowego Ośrodka właściwego ze względu na siedzibę każdego z tych dostawców, w terminie do dnia:
1)
15 września 2023 r. -w przypadku udostępniania odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a;
2)
26 stycznia 2024 r. - w przypadku udostępniania odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b.
4. 
Kopie umów, o których mowa w § 8 ust. 1, w których dokonano zmian, dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw lub mleka, przekazują do oddziału terenowego Krajowego Ośrodka właściwego ze względu na siedzibę każdego z tych dostawców wraz z wnioskiem o pomoc, o którym mowa w § 10.
5. 
Kopie, o których mowa w ust. 3 i 4, mogą być przekazywane w formie dokumentu elektronicznego za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu art. 2 pkt 5 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną.
1. 
Wniosek o pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka w jednym z okresów, o których mowa w § 2, składa się w odniesieniu co najmniej do dwóch tygodni udostępniania w danym okresie:
1)
owoców i warzyw wskazanych w umowie, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, zgodnie z § 8 ust. 3 pkt 2, albo w oświadczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 3;
2)
mleka wskazanych w umowie, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, zgodnie z § 8 ust. 3 pkt 2, albo w oświadczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 3.
2. 
Wniosek o pomoc, oprócz informacji określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia 2017/39, zawiera także wskazanie wysokości pomocy, o jaką ubiega się wnioskodawca.
3. 
Do wniosku o pomoc dostawca, który uzyskał zatwierdzenie w odniesieniu do:
1)
owoców i warzyw - dołącza oświadczenie szkoły podstawowej, z którą zawarł umowę, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, o liczbie porcji obejmujących poszczególne produkty należące do kategorii owoce i warzywa wymienione w § 2,
2)
mleka - dołącza oświadczenie szkoły podstawowej, z którą zawarł umowę, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, o liczbie porcji obejmujących poszczególne produkty należące do kategorii mleko wymienione w § 2

- udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 8 ust. 3 pkt 1, w okresie, którego dotyczy ten wniosek, określonej na podstawie prowadzonej przez tę szkołę ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw lub mleka, o której mowa w § 8 ust. 3 pkt 4 lit. a.

4. 
Oświadczenia, o których mowa w ust. 3, sporządza się na formularzach udostępnionych na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.
1. 
Pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka przyznaje się w wysokości stanowiącej iloczyn stawki pomocy określonej na rok szkolny 2023/2024 w przepisach wydanych na podstawie art. 38z ustawy na jedną porcję:
1)
owoców i warzyw oraz liczby porcji owoców i warzyw udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3, lub
2)
mleka oraz liczby porcji mleka udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3.
2. 
Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a lub w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty należące do kategorii owoce i warzywa wymienione w § 2, w liczbie określonej odpowiednio w ust. 2 pkt 1 albo 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, w którymkolwiek z tych okresów, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn:
1)
różnicy minimalnej liczby porcji obejmujących dany produkt należący do kategorii owoce i warzywa wymieniony w § 2, określonej w ust. 2:
a)
pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia - w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, lub
b)
pkt 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia - w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b

- i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt należący do tej kategorii oraz 2) kwoty stanowiącej:

a)
100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku jabłek, gruszek, śliwek, marchwi i pomidorów,
b)
150% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku papryki słodkiej, kalarepy i soków owocowych,
c)
200% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku truskawek i rzodkiewki.
3. 
Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a lub w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty należące do kategorii mleko wymienione w § 2, w liczbie określonej odpowiednio w ust. 2 pkt 1 albo 2 załącznika nr 2 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, w którymkolwiek z tych okresów, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn:
1)
różnicy minimalnej liczby porcji obejmujących dany produkt należący do kategorii mleko wymieniony w § 2, określonej w ust. 2:
a)
pkt 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia - w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, lub
b)
pkt 2 załącznika nr 2 do rozporządzenia - w przypadku okresów, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b

- i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt należący do tej kategorii oraz

2)
kwoty stanowiącej:
a)
100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 - w przypadku mleka białego i kefiru naturalnego,
b)
150% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 - w przypadku jogurtu naturalnego i serka twarogowego.
Pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka wypłaca się zgodnie z art. 5 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia 2017/39.
1. 
Wykazy, o których mowa w § 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 sierpnia 2022 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół (Dz. U. poz. 1770 oraz z 2023 r. poz. 182), stają się wykazami, o których mowa w § 7 niniejszego rozporządzenia.
2. 
Podmioty wpisane do wykazów, o których mowa w § 7 rozporządzenia wymienionego w ust. 1, uznaje się za podmioty zatwierdzone w rozumieniu przepisów niniejszego rozporządzenia, z wyłączeniem tych podmiotów, które nie złożyły wniosku o pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka w odniesieniu do działań, o których mowa w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, zrealizowanych w roku szkolnym 2021/2022 oraz w roku szkolnym 2022/2023.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1  2  

SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW

1. Porcje owoców i warzyw są udostępniane dzieciom w dwóch okresach udostępniania obejmujących po 8, 9, 10, 11 albo 12 wybranych tygodni w każdym z okresów, o których mowa w § 2 rozporządzenia.

2. Każdemu dziecku udostępnia się:

1) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a rozporządzenia:

a) 12 porcji obejmujących jabłka - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,

b) 3 porcje obejmujące gruszki - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,

c) 1 porcję obejmującą śliwki - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

d) 4 porcje obejmujące sok owocowy otrzymany z jabłek i malin z dodatkiem albo bez dodatku pozostałych owoców jagodowych albo 2 porcje obejmujące sok owocowy oraz 2 porcje obejmujące sok owocowy otrzymany z jabłek i malin z dodatkiem albo bez dodatku pozostałych owoców jagodowych, przy czym w przypadku soku owocowego otrzymanego z jabłek i malin z dodatkiem pozostałych owoców jagodowych, wytworzonego z trzech lub więcej gatunków owoców, udział soku z jabłek lub soku z zagęszczonego soku z jabłek, lub przecieru z jabłek, lub przecieru z zagęszczonego przecieru z jabłek oraz soku z malin lub soku z zagęszczonego soku z malin, lub przecieru z malin, lub przecieru z zagęszczonego przecieru z malin w jego składzie stanowi łącznie co najmniej 95% - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,2 l,

e) 6 porcji obejmujących marchew - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

f) 2 porcje obejmujące rzodkiewkę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

g) 1 porcję obejmującą paprykę słodką - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

h) 2 porcje obejmujące pomidory - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

i) 1 porcję obejmującą kalarepę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g;

2) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b rozporządzenia:

a) 12 porcji obejmujących jabłka - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,

b) 2 porcje obejmujące gruszki - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,

c) 1 porcję obejmującą truskawki - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 100 g,

d) 4 porcje obejmujące sok owocowy otrzymany z jabłek i malin z dodatkiem albo bez dodatku pozostałych owoców jagodowych, przy czym w przypadku soku wytworzonego z trzech lub więcej gatunków owoców udział soku z jabłek lub soku z zagęszczonego soku z jabłek, lub przecieru z jabłek, lub przecieru z zagęszczonego przecieru z jabłek oraz soku z malin lub soku z zagęszczonego soku z malin, lub przecieru z malin, lub przecieru z zagęszczonego przecieru z malin w jego składzie stanowi łącznie co najmniej 95% - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,2 l,

e) 8 porcji obejmujących marchew - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

f) 2 porcje obejmujące rzodkiewkę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

g) 2 porcje obejmujące pomidory - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,

h) 1 porcję obejmującą kalarepę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g.

3. Każdą porcję owoców i warzyw udostępnia się dzieciom innego dnia.

4. W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 2 porcje owoców i warzyw.

5. Udostępniane dzieciom owoce i warzywa nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.

6. Jabłka, gruszki, śliwki, truskawki oraz rzodkiewki i pomidory udostępnia się dzieciom w całości.

7. Jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory i kalarepę udostępnia się dzieciom w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.

8. Truskawki, śliwki i paprykę słodką udostępnia się dzieciom w tym samym dniu, w którym zostały dostarczone do szkoły podstawowej.

9. Średnica pomidorów udostępnianych dzieciom w ramach porcji, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. h oraz pkt 2 lit. g, wynosi nie więcej niż 50 mm.

10. Jeżeli marchew, paprykę słodką lub kalarepę udostępnia się w częściach, to:

1) są one uzyskane z warzyw odpowiadających normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady(EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.);

2) nie występują na nich objawy gnicia lub zepsucia, które powodowałyby ich niezdatność do spożycia.

11. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporządzenia, o którym mowa w ust. 10 pkt 1.

12. Śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory i kalarepę udostępnia się w opakowaniach jednostkowych zapewniających zachowanie ich właściwej jakości. Oznakowanie umieszczone na tych opakowaniach obejmuje co najmniej informacje, o których mowa w art. 9 ust. 1 lit. a, e-h rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.).

13. W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji owoców i warzyw nie udostępnia się na przerwach lekcyjnych, na których są wydawane takie posiłki.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA MLEKA

1. Porcje mleka są udostępniane dzieciom w dwóch okresach udostępniania obejmujących po 8, 9, 10, 11 albo 12 wybranych tygodni w każdym z okresów, o których mowa w § 2 rozporządzenia.

2. Każdemu dziecku udostępnia się:

1) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a rozporządzenia:

a) 17 porcji obejmujących mleko białe - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,

b) 3 porcje obejmujące jogurt naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

c) 4 porcje obejmujące kefir naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

d) 1 porcję obejmującą serek twarogowy - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g;

2) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b rozporządzenia:

a) 17 porcji obejmujących mleko białe - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,

b) 3 porcje obejmujące jogurt naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

c) 5 porcji obejmujących kefir naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,

d) 1 porcję obejmującą serek twarogowy - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g.

3. Każdą porcję mleka udostępnia się dzieciom innego dnia.

4. W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 2 porcje mleka.

5. Minimalna zawartość tłuszczu w mleku udostępnianym dzieciom w odniesieniu do mleka białego, jogurtu naturalnego oraz kefiru naturalnego wynosi 1%.

6. W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji mleka nie udostępnia się na przerwach lekcyjnych, na których są wydawane takie posiłki.

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 15 kwietnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 716).
2 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 5 października 2023 r. (Dz.U.2023.2145) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 7 października 2023 r.