Szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2019.1576

Akt utracił moc
Wersja od: 12 marca 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 14 sierpnia 2019 r.
w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół

Na podstawie art. 38x ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2018 r. poz. 945) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, zwany dalej "Krajowym Ośrodkiem", związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół, zwanego dalej "programem", oraz sposób i tryb realizacji tych zadań;
2)
szczegółowe warunki uczestnictwa podmiotów w programie;
3)
szczegółowe warunki i tryb przyznawania pomocy finansowej z tytułu realizacji działań w ramach programu, w tym pomocy unijnej, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm. 2 ), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1308/2013", oraz pomocy krajowej, o której mowa w art. 23a ust. 6 oraz art. 217 rozporządzenia nr 1308/2013;
4)
sposób realizacji uprawnień i wykonywania obowiązków związanych z wdrożeniem programu, przyznanych określonym podmiotom lub nałożonych na te podmioty zgodnie z rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2017/39 z dnia 3 listopada 2016 r. w sprawie zasad stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do pomocy unijnej na dostarczanie owoców i warzyw, bananów oraz mleka do placówek oświatowych (Dz. Urz. UE L 5 z 10.01.2017, str. 1), zwanym dalej "rozporządzeniem 2017/39", oraz rozporządzeniem delegowanym Komisji (UE) 2017/40 z dnia 3 listopada 2016 r. uzupełniającym rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do pomocy unijnej na dostarczanie owoców i warzyw, bananów oraz mleka do placówek oświatowych oraz zmieniającym rozporządzenie delegowane Komisji (UE) nr 907/2014 (Dz. Urz. UE L 5 z 10.01.2017, str. 11), zwanym dalej "rozporządzeniem 2017/40".
Krajowy Ośrodek realizuje zadania związane z wdrożeniem programu w zakresie udostępniania dzieciom uczęszczającym w roku szkolnym 2019/2020 do klas I-V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz do klas I i II ogólnokształcących szkół baletowych, zwanych dalej "szkołami podstawowymi", jabłek, gruszek, śliwek, truskawek, marchwi, rzodkiewek, papryki słodkiej, pomidorów, kalarepy, soków owocowych, przecierów owocowych i zagęszczonych przecierów owocowych, zwanych dalej "owocami i warzywami", oraz mleka białego, jogurtu naturalnego, kefiru naturalnego i serka twarogowego, zwanych dalej "mlekiem":
1)
w województwach kujawsko-pomorskim, lubuskim, małopolskim, świętokrzyskim i wielkopolskim, w okresie od dnia:
a)
16 września 2019 r. do dnia 24 stycznia 2020 r.,
b) 3
 10 lutego 2020 r. do dnia 26 czerwca 2020 r.
2)
w województwach podlaskim i warmińsko-mazurskim, w okresie od dnia:
a)
16 września 2019 r. do dnia 17 stycznia 2020 r.,
b) 4
 3 lutego 2020 r. do dnia 26 czerwca 2020 r.
3)
w województwach dolnośląskim, mazowieckim, opolskim i zachodniopomorskim, w okresie od dnia:
a)
16 września 2019 r. do dnia 7 lutego 2020 r.,
b) 5
 24 lutego 2020 r. do dnia 26 czerwca 2020 r.
4)
w województwach lubelskim, łódzkim, podkarpackim, pomorskim i śląskim, w okresie od dnia:
a)
16 września 2019 r. do dnia 10 stycznia 2020 r.,
b) 6
 27 stycznia 2020 r. do dnia 26 czerwca 2020 r.
Krajowy Ośrodek:
1)
przeprowadza kontrole administracyjne wniosków o pomoc unijną, o której mowa w art. 23 ust. 1 rozporządzenia nr 1308/2013, i pomoc krajową, o której mowa w art. 23a ust. 6 oraz art. 217 rozporządzenia nr 1308/2013, zwane dalej "pomocą", oraz kontrole na miejscu;
2)
gromadzi i przetwarza dane w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 oraz art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39;
3)
przygotowuje roczne sprawozdanie z monitorowania, o którym mowa w art. 9 ust. 3 rozporządzenia 2017/40, oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej w terminie określonym w art. 8 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia nr 2017/39;
4)
przygotowuje roczne sprawozdanie kontrolne, o którym mowa w art. 9 ust. 4 rozporządzenia 2017/40, oraz przekazuje to sprawozdanie Komisji Europejskiej w terminie określonym w art. 10 ust. 7 rozporządzenia nr 2017/39;
5)
realizuje zadania związane z przeprowadzaniem oceny realizacji programu, o której mowa w art. 9 ust. 2 rozporządzenia 2017/40, w tym przedkłada Komisji Europejskiej sprawozdanie z oceny, o którym mowa w art. 8 ust. 2 rozporządzenia 2017/39;
6)
realizuje zadania związane z prowadzeniem działań z zakresu środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych, zwanej dalej "ustawą";
7)
realizuje zadania związane z prowadzeniem działań z zakresu promocji programu, o której mowa w art. 4 ust. 1 lit. c rozporządzenia 2017/40.
O zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40 mogą się ubiegać podmioty, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. a i c-e rozporządzenia 2017/40, przy czym za placówki oświatowe, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. a rozporządzenia 2017/40, uznaje się wyłącznie szkoły podstawowe.
1. 
Zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40 jest dokonywane na wniosek w odniesieniu do:
1)
owoców i warzyw lub
2)
mleka.
2. 
Do wniosku o zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, oprócz zobowiązań wymaganych na podstawie art. 6 ust. 1 akapit pierwszy zdanie drugie lit. a, c, e i f oraz ust. 2 rozporządzenia 2017/40:
1)
podmioty, o których mowa w art. 5 ust. 2 lit. c-e rozporządzenia 2017/40, zwane dalej "dostawcami", dołączają oświadczenie:
a)
zawierające zobowiązanie do:
składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie dostarczone do szkoły podstawowej odpowiednio owoce i warzywa, które zostały udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub mleko, które zostało udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,
prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z realizacją dostaw do szkół podstawowych odpowiednio owoców i warzyw lub mleka, w ramach programu,
b)
o prowadzeniu działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa lub obrotu odpowiednio owoców i warzyw lub mleka co najmniej od 6 miesięcy, jeżeli nie są to podmioty będące spółdzielniami rolników lub związkami spółdzielni rolników, o których mowa w ustawie z dnia 4 października 2018 r. o spółdzielniach rolników (Dz. U. poz. 2073), grupami producentów rolnych lub związkami grup producentów rolnych, o których mowa w ustawie z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw (Dz. U. z 2018 r. poz. 1026), organizacjami producentów owoców i warzyw lub zrzeszeniami organizacji producentów owoców i warzyw, o których mowa w ustawie z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu (Dz. U. z 2019 r. poz. 935), albo organizacjami producentów mleka lub związkami organizacji producentów mleka, o których mowa w ustawie z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1430),
c)
o dysponowaniu niezbędnym wyposażeniem zapewniającym prawidłowe przeprowadzenie działań związanych z zakupem, przygotowaniem dostaw oraz dostawą odpowiednio owoców i warzyw lub mleka;
2)
szkoła podstawowa dołącza oświadczenie zawierające zobowiązanie do:
a)
prowadzenia dokumentacji magazynowej oraz księgowej dotyczącej działań związanych z zakupem i udostępnianiem w ramach programu odpowiednio owoców i warzyw lub mleka,
b)
zakupu oraz udostępniania dzieciom, o których mowa w § 2, odpowiednio owoców i warzyw zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia lub mleka zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,
c)
składania wniosków o pomoc obejmującą wyłącznie zakupione odpowiednio owoce i warzywa, które zostały udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, lub mleko, które zostało udostępnione zgodnie ze sposobem określonym w załączniku nr 2 do rozporządzenia,
d)
realizacji środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy,
e)
przekazywania Krajowemu Ośrodkowi danych w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 oraz art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39.
3. 
W terminie do dnia 11 września 2019 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, oraz w terminie do dnia 22 stycznia 2020 r. - w przypadku udostępniania owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b, szkoła podstawowa, która uzyskała zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, przekazuje dyrektorowi oddziału terenowego Krajowego Ośrodka właściwemu ze względu na miejsce położenia szkoły podstawowej oświadczenie zawierające określenie:
1)
łącznej liczby dzieci, o których mowa w § 2, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na udostępnianie im odpowiednio owoców i warzyw lub mleka;
2)
okresów udostępniania w szkole podstawowej odpowiednio owoców i warzyw przez wskazanie tygodni, o których mowa w ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia, lub mleka przez wskazanie tygodni, o których mowa w ust. 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia.
4. 
Wniosek o zatwierdzenie oraz oświadczenia, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2 oraz ust. 3, składa się na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.
5. 
Dane, o których mowa w ust. 2 pkt 2 lit. e, są przekazywane Krajowemu Ośrodkowi na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.
Szkoły podstawowe, które nie ubiegają się o zatwierdzenie w zakresie działań określonych w art. 5 ust. 1 lit. a rozporządzenia 2017/40, mogą uczestniczyć w programie, udostępniając dzieciom, o których mowa w § 2:
1)
owoce i warzywa dostarczane przez dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do owoców i warzyw, lub
2)
mleko dostarczane przez dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do mleka.
Krajowy Ośrodek prowadzi i umieszcza na stronie internetowej przez niego administrowanej wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do owoców i warzyw, oraz wykaz dostawców, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do mleka, niezwłocznie po uzyskaniu przez tych dostawców tego zatwierdzenia.
1. 
Dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie, o którym mowa w § 4, w odniesieniu do:
1)
owoców i warzyw, zawierają ze szkołami podstawowymi, o których mowa w § 6 pkt 1, umowę nieodpłatnego dostarczania owoców i warzyw do szkół podstawowych w celu udostępnienia ich dzieciom,
2)
mleka, zawierają ze szkołami podstawowymi, o których mowa w § 6 pkt 2, umowę nieodpłatnego dostarczania mleka do szkół podstawowych w celu udostępnienia go dzieciom

- w jednym z okresów, o których mowa w § 2.

2. 
Szkoły podstawowe, które zawarły umowę, o której mowa w:
1)
ust. 1 pkt 1, prowadzą bieżącą ewidencję owoców i warzyw dostarczanych i udostępnianych w ramach programu;
2)
ust. 1 pkt 2, prowadzą bieżącą ewidencję mleka dostarczanego i udostępnianego w ramach programu.
3. 
Umowy, o których mowa w ust. 1, zawierają co najmniej:
1)
określenie łącznej liczby dzieci, o których mowa w § 2, w których imieniu rodzice lub opiekunowie prawni wyrazili zgodę na udostępnianie im odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w ramach programu w danym semestrze;
2)
określenie dla danego semestru okresu dostarczania odpowiednio owoców i warzyw lub mleka do szkoły podstawowej przez wskazanie tygodni, o których mowa odpowiednio w ust. 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia albo w ust. 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia;
3)
zobowiązanie dostawcy zatwierdzonego w odniesieniu do owoców i warzyw lub mleka do dostarczenia odpowiednio owoców i warzyw lub mleka o asortymencie, ilościach i jakości zapewniających możliwość udostępnienia ich dzieciom, o których mowa w § 2, przez szkołę podstawową zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi odpowiednio w załączniku nr 1 do rozporządzenia albo w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
4)
zobowiązanie szkół podstawowych do:
a)
prowadzenia bieżącej ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw lub mleka zgodnie z formularzem udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek,
b)
udostępniania dzieciom, o których mowa w § 2, owoców i warzyw lub mleka zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi odpowiednio w załączniku nr 1 do rozporządzenia albo w załączniku nr 2 do rozporządzenia,
c)
realizacji środków towarzyszących o charakterze edukacyjnym określonych w przepisach wydanych na podstawie art. 38y ust. 2 ustawy,
d)
przekazywania Krajowemu Ośrodkowi danych w zakresie niezbędnym do monitorowania wdrażania programu, o którym mowa w art. 9 ust. 1 rozporządzenia 2017/40 oraz art. 8 ust. 1 rozporządzenia 2017/39, na formularzu udostępnionym na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek;
5)
zobowiązanie stron do dokonywania zmian w umowie w przypadku niezależnych od stron zmian polegających na zmniejszeniu lub zwiększeniu liczby dzieci, którym mają być udostępniane produkty, o których mowa w § 2.
4. 
Szkoła podstawowa, o której mowa w § 6:
1)
pkt 1, zawiera umowę, o której mowa w ust. 1 pkt 1, wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw;
2)
pkt 2, zawiera umowę, o której mowa w ust. 1 pkt 2, wyłącznie z jednym dostawcą, który uzyskał zatwierdzenie w odniesieniu do mleka.
5. 
Umowy, o których mowa w ust. 1, są zawierane na formularzach udostępnionych na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.
1. 
Owoce i warzywa są udostępniane dzieciom, o których mowa w § 5 ust. 3 pkt 1 i w § 8 ust. 3 pkt 1, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
2. 
Mleko jest udostępniane dzieciom, o których mowa w § 5 ust. 3 pkt 1 i w § 8 ust. 3 pkt 1, zgodnie z warunkami i wymaganiami określonymi w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
3. 
Kopie umów, o których mowa w § 8 ust. 1, dostawcy, którzy uzyskali zatwierdzenie w odniesieniu do owoców i warzyw lub mleka, przekazują do oddziału terenowego Krajowego Ośrodka właściwego ze względu na siedzibę tych dostawców w terminie do dnia:
1)
11 września 2019 r. - w przypadku udostępniania odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a;
2)
22 stycznia 2020 r. - w przypadku udostępniania odpowiednio owoców i warzyw lub mleka w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b.
4. 
Kopie, o których mowa w ust. 3, mogą być przekazywane w formie dokumentu elektronicznego za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu art. 2 pkt 5 ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. z 2019 r. poz. 123 i 730).
1.  7
 Wniosek o pomoc z tytułu udostępniania dzieciom w okresach wymienionych w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a oraz pkt 4 lit. a:
1)
owoców i warzyw wskazanych w umowie, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, zgodnie z § 8 ust. 3 pkt 2, albo w oświadczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 3,
2)
mleka wskazanych w umowie, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, zgodnie z § 8 ust. 3 pkt 2, albo w oświadczeniu, o którym mowa w § 5 ust. 3

- składa się po upływie pierwszych sześciu i dwunastu tygodni albo dwunastu tygodni udostępniania tych owoców i warzyw lub mleka.

1a.  8
 Wniosek o pomoc z tytułu udostępniania dzieciom, w okresach wymienionych w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b oraz pkt 4 lit. b, owoców i warzyw lub mleka, o których mowa w ust. 1, składa się po upływie co najmniej dwóch tygodni udostępniania tych owoców i warzyw lub mleka.
2. 
Wniosek o pomoc, oprócz informacji określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia 2017/39, zawiera także wskazanie wysokości pomocy, o jaką ubiega się wnioskodawca.
3. 
Do wniosku o pomoc dostawca, który uzyskał zatwierdzenie w odniesieniu do:
1)
owoców i warzyw, dołącza oświadczenie szkoły podstawowej, z którą zawarł umowę, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, o liczbie porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii owoce i warzywa wymienione w § 2,
2)
mleka, dołącza oświadczenie szkoły podstawowej, z którą zawarł umowę, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, o liczbie porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii mleko wymienione w § 2

- udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 8 ust. 3 pkt 1, w okresie, którego dotyczy wniosek, określonej na podstawie prowadzonej przez tę szkołę ewidencji dostarczanych i udostępnianych w ramach programu owoców i warzyw lub mleka, o której mowa w § 8 ust. 3 pkt 4 lit. a.

4. 
Oświadczenia, o których mowa w ust. 3, sporządza się na formularzach udostępnionych na stronie internetowej administrowanej przez Krajowy Ośrodek.
1. 
Pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka przyznaje się w wysokości stanowiącej iloczyn stawki pomocy określonej na rok szkolny 2019/2020 w przepisach wydanych na podstawie art. 38z ustawy na jedną porcję:
1)
owoców i warzyw oraz liczby porcji owoców i warzyw udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3, lub
2)
mleka oraz liczby porcji mleka udostępnionych dzieciom, o których mowa w § 2, dostarczonych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, której kopia została złożona w terminie, o którym mowa w § 9 ust. 3, albo zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, złożonym w terminie, o którym mowa w § 5 ust. 3.
2.  9
 Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 1, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii owoce i warzywa wymienione w § 2 co najmniej w liczbie określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn różnicy liczby porcji obejmujących dany produkt w kategorii owoce i warzywa wymieniony w § 2, określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 1 do rozporządzenia i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt, oraz kwoty stanowiącej:
1)
50% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku jabłek, marchwi, papryki słodkiej i kalarepy;
2)
100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku gruszek, śliwek, truskawek i rzodkiewek;
3)
200% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 1 - w przypadku pomidorów, soków, przecierów i zagęszczonych przecierów owocowych.
3.  10
 Jeżeli w ramach dostaw zrealizowanych na podstawie umowy, o której mowa w § 8 ust. 1 pkt 2, lub zgodnie z oświadczeniem, o którym mowa w § 5 ust. 3, w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a, nie dostarczono porcji obejmujących poszczególne produkty w kategorii mleko wymienione w § 2 co najmniej w liczbie określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia, łączną pomoc, w przeliczeniu na porcje udostępnione jednemu dziecku, o którym mowa w § 2, przyznaje się w wysokości pomniejszonej o iloczyn różnicy liczby porcji obejmujących dany produkt w kategorii mleko wymieniony w § 2, określonej w ust. 2 pkt 1 załącznika nr 2 do rozporządzenia i liczby rzeczywiście udostępnionych porcji obejmujących dany produkt, oraz kwoty stanowiącej:
1)
100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 - w przypadku mleka białego;
2)
120% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 - w przypadku jogurtu naturalnego;
3)
100% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 - w przypadku kefiru naturalnego;
4)
250% stawki pomocy, o której mowa w ust. 1 pkt 2 - w przypadku serka twarogowego.
Pomoc z tytułu udostępniania dzieciom owoców i warzyw lub mleka przyznaje się w terminie określonym w art. 5 ust. 3 rozporządzenia 2017/39, jeżeli zostały spełnione warunki wypłaty pomocy, o których mowa w art. 5 ust. 1 rozporządzenia 2017/39.
1. 
Wykazy, o których mowa w § 7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 11 lipca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu dla szkół (Dz. U. poz. 1468 oraz z 2019 r. poz. 1068), uznaje się za wykazy prowadzone zgodnie z niniejszym rozporządzeniem.
2. 
Podmioty wpisane do wykazów, o których mowa w § 7 rozporządzenia wymienionego w ust. 1, uznaje się za podmioty zatwierdzone w rozumieniu niniejszego rozporządzenia.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1  11  

SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW

1.
Porcje są udostępniane dzieciom w okresach udostępniania obejmujących:
1)
12 wybranych tygodni - w pierwszym semestrze;
2)
co najmniej dwa wybrane tygodnie - w drugim semestrze.
2.
Każdemu dziecku udostępnia się:
1)
w pierwszym semestrze:
a)
12 porcji obejmujących jabłka - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,
b)
5 porcji obejmujących gruszki - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,
c)
2 porcje obejmujące śliwki - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
d)
3 porcje obejmujące sok owocowy, przecier owocowy lub zagęszczony przecier owocowy - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,2 1,
e)
7 porcji obejmujących marchew - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
f)
6 porcji obejmujących rzodkiewkę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
g)
2 porcje obejmujące paprykę słodką - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
h)
3 porcje obejmujące pomidory - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
i)
2 porcje obejmujące kalarepę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g;
2)
w drugim semestrze nie więcej niż:
a)
12 porcji obejmujących jabłka - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,
b)
5 porcji obejmujących gruszki - 1 sztuka o masie netto co najmniej 150 g,
c)
2 porcje obejmujące truskawki - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 100 g,
d)
3 porcje obejmujące sok owocowy, przecier owocowy lub zagęszczony przecier owocowy - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,2 1,
e)
8 porcji obejmujących marchew - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
f)
7 porcji obejmujących rzodkiewkę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
g)
3 porcje obejmujące pomidory - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g,
h)
2 porcje obejmujące kalarepę - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 90 g.
3.
Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.
4.
W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 3 porcje.
5.
Udostępniane dzieciom produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
6.
Jabłka, gruszki, śliwki, truskawki oraz rzodkiewki i pomidory udostępnia się dzieciom w całości.
7.
Jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę udostępnia się dzieciom w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.
8.
Truskawki, śliwki, paprykę słodką udostępnia się dzieciom w tym samym dniu, w którym zostały dostarczone do szkoły podstawowej.
9.
Średnica pomidorów udostępnianych dzieciom w ramach porcji, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. h oraz pkt 2 lit. g, wynosi nie więcej niż 40 mm.
10.
Jeżeli marchew, paprykę słodką lub kalarepę udostępnia się w częściach, to:
1)
są one uzyskane z warzyw odpowiadających normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1308/2013";
2)
nie występują na nich objawy gnicia lub zepsucia, które powodowałyby ich niezdatność do spożycia.
11.
Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej obowiązującym zgodnie z art. 74 rozporządzenia nr 1308/2013.
12.
Śliwki, truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę podaje się w opakowaniach jednostkowych zapewniających zachowanie ich właściwej jakości. Oznakowanie umieszczone na tych opakowaniach obejmuje co najmniej informacje, o których mowa w art. 9 ust. 1 lit. a, e, f, g oraz h rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.).
13.
W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji nie udostępnia się na przerwach lekcyjnych, na których są wydawane takie posiłki.

ZAŁĄCZNIK Nr  2  12  

SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA MLEKA

1.
Porcje są udostępniane dzieciom w okresach udostępniania obejmujących:
1)
12 wybranych tygodni - w pierwszym semestrze;
2)
co najmniej dwa wybrane tygodnie - w drugim semestrze.
2.
Każdemu dziecku udostępnia się:
1)
w pierwszym semestrze:
a)
33 porcje obejmujące mleko białe - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,
b)
4 porcje obejmujące jogurt naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
c)
2 porcje obejmujące kefir naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
d)
1 porcję obejmującą serek twarogowy - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g;
2)
w drugim semestrze nie więcej niż:
a)
33 porcje obejmujące mleko białe - 1 opakowanie jednostkowe zawierające co najmniej 0,25 l,
b)
4 porcje obejmujące jogurt naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
c)
2 porcje obejmujące kefir naturalny - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g,
d)
1 porcję obejmującą serek twarogowy - 1 opakowanie jednostkowe o masie netto co najmniej 150 g.
3.
Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.
4.
W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 1, każdemu dziecku udostępnia się co najmniej 3 porcje.
5.
Opakowania, o których mowa w ust. 2 pkt 1 lit. b-d oraz pkt 2 lit. b-d, z wyjątkiem opakowań jogurtu pitnego i kefiru pitnego, są udostępniane dzieciom wraz z łyżeczkami, przy czym łyżeczki te nie muszą stanowić integralnej części opakowania.
6.
Minimalna zawartość tłuszczu w produktach udostępnianych dzieciom w przypadku mleka białego, jogurtu naturalnego oraz kefiru naturalnego wynosi 1%.
7.
W szkołach, w których dzieciom wydaje się regularne posiłki, porcji nie udostępnia się na przerwach lekcyjnych, na których są wydawane takie posiłki.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 27 czerwca 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 1250).
2 Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 865, Dz. Urz. UE L 189 z 27.06.2014, str. 261, Dz. Urz. UE L 130 z 19.05.2016, str. 20, Dz. Urz. UE L 135 z 24.05.2016, str. 1, Dz. Urz. UE L 193 z 19.07.2016, str. 17, Dz. Urz. UE L 202 z 28.07.2016, str. 5, Dz. Urz. UE L 91 z 05.04.2017, str. 44, Dz. Urz. UE L 350 z 29.12.2017, str. 15, Dz. Urz. UE L 114 z 04.05.2018, str. 39 i Dz. Urz. UE L 9 z 11.01.2019, str. 2.
3 § 2 pkt 1 lit. b zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.1060) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 marca 2020 r.
4 § 2 pkt 2 lit. b zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.1060) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 marca 2020 r.
5 § 2 pkt 3 lit. b zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. c rozporządzenia z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.1060) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 marca 2020 r.
6 § 2 pkt 4 lit. b zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. d rozporządzenia z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.1060) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 marca 2020 r.
7 § 10 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a rozporządzenia z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.1060) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 marca 2020 r.
8 § 10 ust. 1a dodany przez § 1 pkt 2 lit. b rozporządzenia z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.1060) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 marca 2020 r.
9 § 11 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.1060) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 marca 2020 r.
10 § 11 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.1060) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 marca 2020 r.
11 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.1060) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 marca 2020 r.
12 Załącznik nr 2 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 17 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.1060) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 12 marca 2020 r.