Szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu "Owoce i warzywa w szkole".
Dz.U.2015.886
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 18 czerwca 2015 r.
w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu "Owoce i warzywa w szkole"
ZAŁĄCZNIK
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
1) jabłko o masie netto co najmniej 150 g;
2) gruszkę o masie netto co najmniej 150 g;
3) truskawki o masie netto co najmniej 100 g;
4) borówki amerykańskie o masie netto co najmniej 100 g;
5) sok owocowy w opakowaniu jednostkowym o pojemności co najmniej 0,2 l.
2. Grupa "warzywa lub przetwory warzywne" obejmuje:
1) marchew o masie netto co najmniej 60 g;
2) rzodkiewki o masie netto co najmniej 60 g;
3) paprykę słodką o masie netto co najmniej 60 g;
4) pomidory o masie netto co najmniej 60 g, przy czym średnica jednej sztuki nie może przekraczać 40 mm;
5) kalarepę o masie netto co najmniej 60 g;
6) sok warzywny lub owocowo-warzywny w opakowaniu jednostkowym o pojemności co najmniej 0,2 l.
3. Porcja składa się z jednego produktu objętego grupą "owoce lub przetwory owocowe", o której mowa w ust. 1, oraz jednego produktu objętego grupą "warzywa lub przetwory warzywne", o której mowa w ust. 2.
4. Porcje są udostępniane dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, w okresach udostępniania obejmujących 10 wybranych tygodni każdego z okresów, o których mowa w § 2 rozporządzenia.
5. Dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, udostępnia się:
1) w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. a, pkt 2 lit. a, pkt 3 lit. a i pkt 4 lit. a rozporządzenia, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:
a) 10 porcji obejmujących jabłka,
b) 7 porcji obejmujących gruszki,
c) 1 porcję obejmującą borówki amerykańskie,
d) 2 porcje obejmujące soki owocowe,
e) 9 porcji obejmujących marchew,
f) 5 porcji obejmujących rzodkiewkę,
g) 2 porcje obejmujące paprykę słodką,
h) 1 porcję obejmującą pomidory,
i) 1 porcję obejmującą kalarepę,
j) 2 porcje obejmujące soki warzywne lub owocowo-warzywne;
2) w okresach, o których mowa w § 2 pkt 1 lit. b, pkt 2 lit. b, pkt 3 lit. b i pkt 4 lit. b rozporządzenia, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:
a) 11 porcji obejmujących jabłka,
b) 6 porcji obejmujących gruszki,
c) 1 porcję obejmującą truskawki,
d) 2 porcje obejmujące soki owocowe,
e) 11 porcji obejmujących marchew,
f) 5 porcji obejmujących rzodkiewkę,
g) 2 porcje obejmujące pomidory,
h) 2 porcje obejmujące soki warzywne lub owocowo-warzywne.
6. Każdą porcję udostępnia się dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, innego dnia.
7. W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 4, dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, udostępnia się co najmniej 2 porcje i nie więcej niż 3 porcje.
8. Soków owocowych nie udostępnia się w ramach tej samej porcji co soki warzywne lub owocowo-warzywne.
9. Udostępniane dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
10. Jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę udostępnia się dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.
11. Jabłka, gruszki, borówki amerykańskie oraz pomidory udostępnia się dzieciom, o których mowa w § 2 rozporządzenia, w całości.
12. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej, o których mowa w art. 74 rozporządzenia nr 1308/2013.
13. Jeżeli truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką lub kalarepę podaje się w częściach, to części te są uzyskane z owoców lub warzyw wystarczająco rozwiniętych i dojrzałych oraz zdrowych, bez objawów gnicia lub zepsucia, powodujących ich niezdatność do spożycia.
14. Truskawki, borówki amerykańskie, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę podaje się w opakowaniach jednostkowych. Oznakowanie zamieszczone na tych opakowaniach zawiera co najmniej informacje, o których mowa w art. 9 ust. 1 lit. a i e-h rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, z późn. zm.).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »