Szczegółowy zakres zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu "Owoce i warzywa w szkole".
Dz.U.2014.1158
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 29 sierpnia 2014 r.
w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu "Owoce i warzywa w szkole"
ZAŁĄCZNIK
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
SPOSÓB UDOSTĘPNIANIA OWOCÓW I WARZYW
1) jabłko o masie netto co najmniej 150 g;
2) gruszkę o masie netto co najmniej 150 g;
3) truskawki o masie netto co najmniej 100 g;
4) borówki amerykańskie o masie netto co najmniej 100 g;
5) sok owocowy w opakowaniu jednostkowym o pojemności co najmniej 0,2 l.
2. Grupa "warzywa lub przetwory warzywne" obejmuje:
1) marchew o masie netto co najmniej 60 g;
2) rzodkiewki o masie netto co najmniej 60 g;
3) paprykę słodką o masie netto co najmniej 60 g;
4) pomidory o masie netto co najmniej 60 g, przy czym średnica jednej sztuki nie może przekraczać 40 mm;
5) kalarepę o masie netto co najmniej 60 g;
6) sok warzywny lub owocowo-warzywny w opakowaniu jednostkowym o pojemności co najmniej 0,2 l.
3. Porcja składa się z jednego produktu objętego grupą "owoce lub przetwory owocowe", o której mowa w ust. 1, oraz jednego produktu objętego grupą "warzywa lub przetwory warzywne", o której mowa w ust. 2.
4. Porcje są udostępniane dzieciom w okresach udostępniania obejmujących 10 wybranych tygodni każdego z okresów, o których mowa w § 2 rozporządzenia.
5. Dzieciom udostępnia się:
1) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 1 rozporządzenia, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:
a) 10 porcji obejmujących jabłka,
b) 5 porcji obejmujących gruszki,
c) 2 porcje obejmujące borówki amerykańskie,
d) 3 porcje obejmujące soki owocowe,
e) 7 porcji obejmujących marchew,
f) 5 porcji obejmujących rzodkiewkę,
g) 2 porcje obejmujące paprykę słodką,
h) 2 porcje obejmujące pomidory,
i) 1 porcję obejmującą kalarepę,
j) 3 porcje obejmujące soki warzywne lub owocowo-warzywne;
2) w okresie, o którym mowa w § 2 pkt 2 rozporządzenia, co najmniej 20 porcji, w tym co najmniej:
a) 10 porcji obejmujących jabłka,
b) 6 porcji obejmujących gruszki,
c) 1 porcję obejmującą truskawki,
d) 3 porcje obejmujące soki owocowe,
e) 9 porcji obejmujących marchew,
f) 5 porcji obejmujących rzodkiewkę,
g) 3 porcje obejmujące pomidory,
h) 3 porcje obejmujące soki warzywne lub owocowo-warzywne.
6. Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia.
7. W każdym z tygodni, o których mowa w ust. 4, dzieciom udostępnia się co najmniej 2 porcje i nie więcej niż 3 porcje.
8. Soków owocowych nie udostępnia się w ramach tej samej porcji co soki warzywne lub owocowo-warzywne.
9. Udostępniane dzieciom produkty nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących.
10. Jabłka, gruszki, borówki amerykańskie oraz pomidory udostępnia się dzieciom w całości.
11. Jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę udostępnia się dzieciom w stanie gotowym do bezpośredniego spożycia.
12. Jeżeli truskawki, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką lub kalarepę podaje się w częściach, to części te są uzyskane z owoców lub warzyw wystarczająco rozwiniętych i dojrzałych oraz zdrowych, bez objawów gnicia lub zepsucia, powodujących ich niezdatność do spożycia.
13. Jeżeli owoce i warzywa udostępnia się w całości, to odpowiadają one normom jakości handlowej, o których mowa w art. 74 rozporządzenia nr 1308/2013.
14. Truskawki, borówki amerykańskie, marchew, rzodkiewki, paprykę słodką, pomidory oraz kalarepę podaje się w opakowaniach jednostkowych. Oznakowanie zamieszczone na tych opakowaniach zawiera co najmniej informacje, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 1, 3 i 5-7 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2014 r. poz. 774).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »