Szczegółowy zakres i sposoby realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Dz.U.2015.187
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 27 stycznia 2015 r.
w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
jeżeli osoba fizyczna posiada:
- z tym że w przypadku szacowania szkód w drzewach owocowych, o którym mowa w pkt 2 lit. b, protokół oszacowania szkód zawiera dane wynikające z oszacowania szkód dokonanego po raz drugi.
– objętych programem naprawczym, o którym mowa w art. 75 ust. 3 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Prawo bankowe (Dz. U. z 2015 r. poz. 128, z późn. zm.).
- obliczony z uwzględnieniem zmniejszeń, o których mowa w art. 11 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1307/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego przepisy dotyczące płatności bezpośrednich dla rolników na podstawie systemów wsparcia w ramach wspólnej polityki rolnej oraz uchylającego rozporządzenie Rady (WE) nr 637/2008 i rozporządzenie Rady (WE) nr 73/2009 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 608, z późn. zm.), z zastosowaniem współczynnika redukcji wynoszącego 100%, pomniejszony o kwotę zaliczki na poczet jednolitej płatności obszarowej za 2015 r. wypłaconej na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015 r. w sprawie zaliczek na poczet płatności bezpośrednich za 2015 r. (Dz. U. poz. 1541).
- spowodowane wystąpieniem w 2016 r. suszy, gradu, huraganu, deszczu nawalnego lub ujemnych skutków przezimowania.
- utrzymywane w gospodarstwie położonym na obszarze zapowietrzonym lub zagrożonym, na dzień poprzedzający dzień otrzymania przez powiatowego lekarza weterynarii zawiadomienia o podejrzeniu wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków.
- zwanemu dalej "producentem świń", na sfinansowanie nieuregulowanych zobowiązań cywilnoprawnych, które zostały podjęte w związku z prowadzeniem przez tego producenta świń działalności rolniczej na tych obszarach, zwanych dalej "zobowiązaniami cywilnoprawnymi".
Do kwoty zobowiązań cywilnoprawnych producentów świń nie wlicza się odsetek.
– obliczonego zgodnie z art. 25 ust. 6 rozporządzenia nr 702/2014;
– obliczonego zgodnie z art. 25 ust. 6 rozporządzenia nr 702/2014 - dla gospodarstw rolnych położonych na obszarach z ograniczeniami naturalnymi lub innymi szczególnymi ograniczeniami określonymi w przepisach o wspieraniu rozwoju obszarów wiejskich z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
- 142 który w latach 2014-2017 co najmniej raz nie otrzymał zapłaty za sprzedany tytoń lub sprzedane świnie w związku z wydaniem postanowienia o ogłoszeniu upadłości lub wszczęciu wtórnego postępowania upadłościowego, lub wydaniem postanowienia o otwarciu postępowania restrukturyzacyjnego, lub otwarciem likwidacji wobec podmiotu, któremu ten tytoń lub te świnie zostały sprzedane przez producenta rolnego bezpośrednio albo za pośrednictwem grupy producentów rolnych w rozumieniu ustawy z dnia 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach oraz o zmianie innych ustaw;
- na wniosek tego producenta rolnego lub tej grupy producentów złożony na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję na jej stronie internetowej.
- potwierdzających sprzedaż tytoniu, o którym mowa w ust. 1.
- potwierdzających sprzedaż świń, o których mowa w ust. 1.
- wypłaca się zaliczkę na poczet wypłaty tej pomocy w wysokości 2500 zł.
- 163 do obliczenia wysokości szkody przyjmuje się odpowiednio dane w tym zakresie Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowego Instytutu Badawczego, liczbę zwierząt zgłoszonych do komputerowej bazy danych prowadzonej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 listopada 2022 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, która może być powiększona o 10%, wysokość szkód spowodowanych przez suszę w wymienionych w załączniku nr 4 do rozporządzenia uprawach na paszę dla bydła, świń, owiec lub kóz albo wartość produkcji zwierzęcej z roku, w którym wystąpiła susza.
- będącemu mikroprzedsiębiorstwem, małym albo średnim przedsiębiorstwem w rozumieniu załącznika I do rozporządzenia nr 702/2014, któremu zagraża utrata płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi epidemią COVID-19.
- zwanemu dalej "producentem świń".
- na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję na jej stronie internetowej.
- na sfinansowanie wpłaty niewpłaconej części udziałów w spółdzielniach prowadzących działalność w zakresie przetwórstwa produktów rolnych.
- począwszy od czwartego kwartału 2020 r. do końca czwartego kwartału 2021 r. - do wysokości obliczonej zgodnie ze sposobem określonym w ust. 11-13.
- na dofinansowanie zakupu w okresie od dnia 1 września 2021 r. do dnia 15 maja 2022 r. nawozów mineralnych innych niż wapno nawozowe i wapno nawozowe zawierające magnez od podmiotów prowadzących działalność w zakresie obrotu lub sprzedaży nawozów.
walnego, ujemnych skutków przezimowania, przymrozków wiosennych, powodzi, huraganu, pioruna, obsunięcia się ziemi lub lawiny w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich w wysokości co najmniej 60% plonu;
ujemnych skutków przezimowania, przymrozków wiosennych, powodzi, huraganu, pioruna, obsunięcia się ziemi lub lawiny w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich w wysokości co najmniej 20% i mniej niż 60% plonu;
o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich w wysokości co najmniej 5% i mniej niż 60% plonu.
- pomoc, o której mowa w ust. 1, przyznaje się w wysokości odpowiadającej wyższej ze stawek.
- którym zagraża utrata płynności finansowej w związku z ograniczeniami na rynku rolnym spowodowanymi agresją Federacji Rosyjskiej wobec Ukrainy.
- 278 na dofinansowanie zakupu w okresie od dnia 16 maja 2022 r. do dnia 15 maja 2023 r. nawozów mineralnych innych niż wapno nawozowe i wapno nawozowe zawierające magnez od podmiotów prowadzących działalność w zakresie obrotu nawozami lub sprzedaży nawozów.
- do obliczenia wysokości szkody przyjmuje się odpowiednio dane w tym zakresie Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowego Instytutu Badawczego, liczbę zwierząt zgłoszonych do komputerowej bazy danych prowadzonej na podstawie przepisów ustawy z dnia 4 listopada 2022 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt, która może być powiększona o 10%, wysokość szkód spowodowanych przez suszę w wymienionych w załączniku nr 4 do rozporządzenia uprawach na paszę dla bydła, świń, owiec lub kóz lub wartość produkcji zwierzęcej z roku, w którym wystąpiła susza.
- potwierdzających sprzedaż kukurydzy.
- wszczętych i niezakończonych do dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia decyzją ostateczną albo zakończonych decyzją ostateczną wydaną na podstawie przepisów dotychczasowych, które zostały wznowione po dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.
- spłata oprocentowania kredytu bankowego za kredytobiorcę jest dokonywana przez Agencję przez okres nie dłuższy niż 2 lata, licząc od dnia zawieszenia przez bank spłaty rat kapitału kredytu bankowego.
- dotyczące pomocy, która ma być udzielana na 2015 r., składa się w terminie 7 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
WYKAZ DZIAŁALNOŚCI W ZAKRESIE ROLNICTWA, PRZETWÓRSTWA PRODUKTÓW ROLNYCH, PRZETWÓRSTWA RYB, SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW LUB W ZAKRESIE RYBACTWA ŚRÓDLĄDOWEGO OBJĘTYCH POMOCĄ, O KTÓREJ MOWA W § 2 UST. 1 PKT 1-3 I 6 ROZPORZĄDZENIA
WYKAZ DZIAŁALNOŚCI W ZAKRESIE ROLNICTWA, PRZETWÓRSTWA PRODUKTÓW ROLNYCH, PRZETWÓRSTWA RYB, SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW LUB W ZAKRESIE RYBACTWA ŚRÓDLĄDOWEGO OBJĘTYCH POMOCĄ, O KTÓREJ MOWA W § 2 UST. 1 PKT 1-3 I 6 ROZPORZĄDZENIA
A.
ROLNICTWO I RYBACTWO
ROLNICTWO I RYBACTWO
I.
UPRAWY ROLNE INNE NIŻ WIELOLETNIE
UPRAWY ROLNE INNE NIŻ WIELOLETNIE
2. Uprawa roślin strączkowych i roślin oleistych na nasiona obejmuje:
1) uprawę roślin strączkowych, takich jak: fasola, bób, ciecierzyca, soczewica, łubin, groch, pozostałe rośliny strączkowe;
2) uprawę roślin oleistych na nasiona, takich jak: soja, siemię lniane, gorczyca, rzepak, słonecznik, pozostałe rośliny oleiste uprawiane na nasiona.
3. Uprawa roślin korzeniowych i roślin bulwiastych, w tym ziemniaków, o dużej zawartości skrobi i inuliny.
1) Uprawa warzyw obejmuje:
a) uprawę warzyw kwiatostanowych, liściastych i łodygowych, takich jak: karczochy, szparagi, kapusta, kalafiory i brokuły, sałata i cykoria, szpinak, pozostałe warzywa kwiatostanowe, liściaste i łodygowe,
b) uprawę warzyw owocowych, takich jak: ogórki, bakłażany, pomidory, papryka, pozostałe warzywa uprawiane na owoce,
c) uprawę warzyw korzeniowych, bulwiastych i cebulowych, takich jak: marchew, rzepa, czosnek, cebula, włączając szalotkę, por i pozostałe warzywa cebulowe, pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste;
2) Uprawa pozostałych warzyw oraz roślin korzeniowych i roślin bulwiastych obejmuje:
a) uprawę grzybów,
b) uprawę buraków cukrowych,
c) uprawę kukurydzy cukrowej,
d) uprawę pozostałych warzyw,
e) produkcję nasion warzyw, z wyłączeniem nasion buraków pastewnych,
f) produkcję nasion buraka cukrowego.
4. Uprawa tytoniu.
5. Uprawa roślin włóknistych obejmuje:
1) uprawę lnu i konopi;
2) roszenie roślin włóknistych przeprowadzane w warunkach naturalnych.
6. Pozostałe uprawy rolne inne niż wieloletnie obejmują:
1) uprawę brukwi, buraków pastewnych, korzeni pastewnych, koniczyny, lucerny (alfalfa), esparcety, kukurydzy pastewnej i pozostałych traw innych niż rośliny wieloletnie, kapusty pastewnej i podobnych roślin pastewnych;
2) uprawę gryki;
3) produkcję nasion buraka pastewnego;
4) produkcję nasion pozostałych roślin pastewnych;
5) produkcję nasion kwiatów.
II.
UPRAWA ROŚLIN WIELOLETNICH
UPRAWA ROŚLIN WIELOLETNICH
2. Uprawa drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych obejmuje uprawę drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych:
1) jabłoni;
2) moreli;
3) czereśni i wiśni;
4) brzoskwiń i nektarynek;
5) gruszy;
6) pigwy;
7) śliwy i tarniny;
8) pozostałych drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych.
3. Uprawa pozostałych drzew i krzewów owocowych oraz orzechów obejmuje:
1) uprawę krzewów owocowych jagodowych: czarnej borówki, porzeczek, agrestu, malin, truskawek, pozostałych krzewów owocowych jagodowych;
2) produkcję nasion owoców;
3) uprawę orzechów jadalnych: orzechów laskowych, orzechów włoskich, pozostałych orzechów.
4. Uprawa roślin przyprawowych i aromatycznych oraz roślin wykorzystywanych do produkcji leków i wyrobów farmaceutycznych obejmuje:
1) uprawę roślin przyprawowych i aromatycznych: chmielu, kopru, majeranku, bylicy-estragonu, pozostałych roślin przyprawowych i aromatycznych;
2) uprawę roślin wykorzystywanych do produkcji leków i wyrobów farmaceutycznych;
3) uprawę roślin wykorzystywanych do wyrobu środków owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych celów.
5. Uprawa pozostałych roślin wieloletnich obejmuje:
1) uprawę wikliny;
2) uprawę roślin energetycznych;
3) trwałe użytki zielone.
6. Rozmnażanie roślin obejmuje produkcję roślinnych materiałów wegetatywnych, włączając sadzonki, odrosty i rozsady przeznaczone do bezpośredniego rozmnażania roślin lub gromadzenia szczepów roślinnych, do których zaszczepiany jest wybrany szczep, do ewentualnego obsadzania upraw, z wyłączeniem uprawy grzybni.
III.
CHÓW I HODOWLA ZWIERZĄT
CHÓW I HODOWLA ZWIERZĄT
1) chów i hodowlę bydła mlecznego;
2) produkcję surowego mleka krowiego lub z bawołów.
2. Chów i hodowla pozostałego bydła i bawołów obejmuje:
1) chów i hodowlę bydła i bawołów na mięso;
2) produkcję nasienia bydlęcego.
3. Chów i hodowla koni i pozostałych zwierząt koniowatych obejmuje:
1) chów i hodowlę koni, osłów, mułów lub osłomułów;
2) produkcję nasienia ogierów.
4. Chów i hodowla owiec i kóz obejmuje:
1) chów i hodowlę owiec i kóz;
2) produkcję surowego mleka owczego i koziego;
3) produkcję surowej wełny;
4) produkcję nasienia kozłów i tryków.
5. Chów i hodowla świń obejmuje:
1) chów i hodowlę świń;
2) produkcję nasienia knurów.
6. Chów i hodowla drobiu obejmuje:
1) chów i hodowlę ptactwa domowego z gatunków: "Gallus domesticus", indyków, kaczek, gęsi i perliczek;
2) produkcję jaj;
3) działalność wylęgarni drobiu.
7. Chów i hodowla zwierząt innych niż wymienione w ust. 1-6, uznanych na podstawie odrębnych przepisów za zwierzęta gospodarskie.
IV.
Uprawy rolne połączone z chowem i hodowlą zwierząt (działalność mieszana).
Uprawy rolne połączone z chowem i hodowlą zwierząt (działalność mieszana).
V.
Obróbka nasion dla celów rozmnażania roślin obejmuje suszenie, czyszczenie, sortowanie i przechowywanie nasion do momentu ich sprzedaży.
Obróbka nasion dla celów rozmnażania roślin obejmuje suszenie, czyszczenie, sortowanie i przechowywanie nasion do momentu ich sprzedaży.
VI.
Rybactwo śródlądowe obejmuje chów i hodowlę ryb słodkowodnych w stawach rybnych.
Rybactwo śródlądowe obejmuje chów i hodowlę ryb słodkowodnych w stawach rybnych.
B.
PRZETWÓRSTWO PRZEMYSŁOWE
PRZETWÓRSTWO PRZEMYSŁOWE
I.
PRODUKCJA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PRODUKCJA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
1) czynności związane z ubojem zwierząt, obróbką poubojową i paczkowaniem mięsa z bydła, świń, jagniąt, owiec, królików;
2) produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w tuszach;
3) produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa w kawałkach;
4) produkcję skór surowych i skór pochodzących z rzeźni, włączając zdejmowanie wełny ze skór owczych;
5) wytapianie jadalnego smalcu i innych tłuszczów jadalnych pochodzenia zwierzęcego;
6) przetwarzanie odpadów zwierzęcych;
7) produkcję wełny surowej poubojowej.
2. Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu obejmuje:
1) czynności rzeźni związane z ubojem drobiu, obróbką poubojową i pakowaniem mięsa z drobiu;
2) produkcję świeżego, schłodzonego lub zamrożonego mięsa z drobiu, porcjowanego;
3) wytapianie jadalnych tłuszczów z drobiu;
4) produkcję pierza i puchu.
3. Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego, obejmuje:
1) produkcję mięsa suszonego, solonego lub wędzonego;
2) produkcję wyrobów z mięsa: kiełbas, wędlin, pasztetów, puddingów mięsnych, "andouillettes" (małe kiełbaski wyrabiane z flaczków), saveloy (potrawa z mięsa, gotowana na parze, często w cieście).
4. Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków.
5. Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków obejmuje:
1) przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków: produkcję gotowych mrożonych ziemniaków, produkcję ziemniaków purée w proszku, produkcję zakąsek ziemniaczanych, produkcję chrupek ziemniaczanych (chipsów), produkcję mąki i mączki ziemniaczanej;
2) przemysłowe obieranie ziemniaków.
6. Produkcja soków z owoców i warzyw obejmuje:
1) produkcję soków z owoców i warzyw;
2) produkcję koncentratów ze świeżych owoców i warzyw.
7. Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw obejmuje:
1) produkcję żywności składającej się głównie z owoców lub warzyw, z wyłączeniem gotowych dań - mrożonych lub w puszkach;
2) konserwowanie owoców, orzechów i warzyw poprzez zamrażanie, suszenie, zalewanie olejem lub octem, puszkowanie;
3) wytwarzanie owocowych i warzywnych artykułów spożywczych;
4) produkcję dżemów, marmolady i galaretek;
5) prażenie orzechów;
6) produkcję artykułów spożywczych z orzechów;
7) kiszenie ogórków i kapusty w gospodarstwach rolnych prowadzących ich produkcję;
8) produkcję łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, takich jak: sałatki, pakowane mieszanki sałatek, obrane lub pocięte warzywa, tofu (ser sojowy).
8. Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych obejmuje:
1) produkcję nieczyszczonych olejów roślinnych: oleju słonecznikowego, oleju rzepakowego, oleju z siemienia lnianego, oleju gorczycowego;
2) produkcję rafinowanych olejów roślinnych: z oleju słonecznikowego, oleju rzepakowego, oleju z siemienia lnianego.
9. Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych obejmuje:
1) produkcję margaryny;
2) produkcję past będących mieszaniną różnych tłuszczów jadalnych;
3) produkcję jadalnych mieszanek tłuszczowych zapobiegających przywieraniu do form.
10. Przetwórstwo mleka i wyrób serów obejmuje:
1) produkcję świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (włączając mleko pasteryzowane lub poddane działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)) oraz mleka homogenizowanego;
2) produkcję napojów bezalkoholowych na bazie mleka;
3) produkcję śmietany ze świeżego mleka: sterylizowanej (włączając śmietanę pasteryzowaną lub poddaną działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)), homogenizowanej;
4) produkcję mleka odwodnionego lub zagęszczonego, słodzonego lub niesłodzonego;
5) produkcję mleka lub śmietany w postaci stałej;
6) produkcję masła;
7) produkcję jogurtu i kefiru;
8) produkcję serów i twarogów;
9) produkcję serwatki;
10) produkcję kazeiny i laktozy.
11. Wytwarzanie produktów przemiału zbóż obejmuje:
1) przemiał zbóż: produkcję mąki, kasz, mączki i śruty pszennej; przemiał żyta, owsa, kukurydzy i innych zbóż;
2) przemiał surowców warzywnych: produkcję mąki i mączki z suszonych nasion roślin strączkowych, korzeni lub bulw oraz z orzechów jadalnych;
3) wytwarzanie zbożowej żywności śniadaniowej;
4) wytwarzanie mąki wieloskładnikowej oraz mieszanek do wypieku chleba, ciast, herbatników i naleśników.
12. Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych obejmuje:
1) wytwarzanie skrobi z ziemniaków, kukurydzy;
2) mielenie kukurydzy metodą mokrą;
3) wytwarzanie glukozy, syropu glukozowego, maltozy;
4) wytwarzanie glutenu;
5) wytwarzanie oleju kukurydzianego.
13. Produkcja cukru obejmuje produkcję i rafinację cukru z buraków cukrowych.
14. Produkcja pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowanych, obejmuje produkcję wyrobów lub produktów z jaj, albuminę.
15. Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich obejmuje:
1) produkcję gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich, włączając produkcję mieszanek paszowych uzupełniających i dodatków paszowych;
2) przygotowywanie pasz jednoskładnikowych;
3) przetwarzanie odpadów poubojowych do produkcji pasz.
16. Produkcja cydru i pozostałych win owocowych obejmuje produkcję cydru i miodu pitnego.
17. Produkcja pozostałych wyrobów z drewna; produkcja wyrobów z korka, słomy i materiałów używanych do wyplatania obejmuje produkcję materiałów opałowych wykonywanych ze słomy lub z produktów pochodzących z upraw pozostałych roślin wieloletnich.
C.
DZIAŁY SPECJALNE PRODUKCJI ROLNEJ
DZIAŁY SPECJALNE PRODUKCJI ROLNEJ
2. Uprawy w szklarniach nieogrzewanych powyżej 25 m2 powierzchni ogólnej.
3. Uprawy w tunelach foliowych ogrzewanych powyżej 50 m2 powierzchni ogólnej.
4. Uprawy grzybów i ich grzybni powyżej 25 m2 powierzchni uprawowej.
5. Drób rzeźny powyżej 100 sztuk oraz wylęgarnie drobiu obejmują:
1) kurczęta;
2) gęsi;
3) kaczki;
4) indyki.
6. Drób nieśny powyżej 80 sztuk obejmuje:
1) kury nieśne (w stadzie reprodukcyjnym);
2) kury mięsne (w stadzie reprodukcyjnym);
3) gęsi (w stadzie reprodukcyjnym);
4) kaczki (w stadzie reprodukcyjnym);
5) indyki (w stadzie reprodukcyjnym);
6) kury (produkcja jaj konsumpcyjnych).
7. Owady użytkowe obejmują:
1) jedwabniki i produkcję kokonów;
2) pasieki powyżej 80 rodzin.
8. Zwierzęta futerkowe obejmują:
1) lisy i jenoty;
2) norki;
3) tchórze;
4) szynszyle;
5) nutrie powyżej 50 sztuk samic stada podstawowego;
6) króliki powyżej 50 sztuk samic stada podstawowego.
9. Hodowla i chów innych zwierząt poza gospodarstwem rolnym obejmują:
1) krowy powyżej 5 sztuk;
2) cielęta powyżej 10 sztuk;
3) bydło rzeźne powyżej 10 sztuk (z wyjątkiem opasów);
4) tuczniki powyżej 50 sztuk;
5) prosięta i warchlaki powyżej 50 sztuk;
6) chów i hodowla owiec powyżej 10 sztuk;
7) tucz owiec powyżej 15 sztuk;
8) konie rzeźne;
9) konie hodowlane.
10. Uprawy roślin in vitro.
11. Hodowla entomofagów.
12. Hodowla dżdżownic.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
ZAKRES INWESTYCJI OBJĘTYCH POMOCĄ FINANSOWĄ PRZEZNACZONĄ NA REALIZACJĘ INWESTYCJI W GOSPODARSTWACH ROLNYCH, DZIAŁACH SPECJALNYCH PRODUKCJI ROLNEJ, PRZETWÓRSTWIE PRODUKTÓW ROLNYCH, PRZETWÓRSTWIE RYB, SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW ORAZ W RYBACTWIE ŚRÓDLĄDOWYM
ZAKRES INWESTYCJI OBJĘTYCH POMOCĄ FINANSOWĄ PRZEZNACZONĄ NA REALIZACJĘ INWESTYCJI W GOSPODARSTWACH ROLNYCH, DZIAŁACH SPECJALNYCH PRODUKCJI ROLNEJ, PRZETWÓRSTWIE PRODUKTÓW ROLNYCH, PRZETWÓRSTWIE RYB, SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW ORAZ W RYBACTWIE ŚRÓDLĄDOWYM
CZĘŚĆ A.
INWESTYCJE W GOSPODARSTWACH ROLNYCH LUB DZIAŁACH SPECJALNYCH PRODUKCJI ROLNEJ
INWESTYCJE W GOSPODARSTWACH ROLNYCH LUB DZIAŁACH SPECJALNYCH PRODUKCJI ROLNEJ
1) budowę, przebudowę lub remont połączony z:
a) modernizacją budynków lub budowli, służących do produkcji rolnej, przechowywania, magazynowania, przygotowywania produktów rolnych do sprzedaży, w tym sprzedaży bezpośredniej, wraz ze zlokalizowanymi w tych budynkach pomieszczeniami higieniczno-sanitarnymi,
b) zakupem, montażem instalacji technicznej, wyposażeniem, kosztami rozbiórki i unieszkodliwienia materiałów szkodliwych pochodzących z rozbiórki, jeżeli rozbiórka jest niezbędna w celu realizacji inwestycji;
2) zakup lub instalację maszyn, urządzeń lub wyposażenia, służących do prowadzenia produkcji rolnej, przechowywania, magazynowania, przygotowywania produktów rolnych do sprzedaży, w tym sprzedaży bezpośredniej, obejmujących w szczególności: sprzęt do uprawy, pielęgnacji, ochrony, nawożenia oraz zbioru roślin, ciągniki rolnicze, przyczepy rolnicze, maszyny lub urządzenia do przygotowywania, przechowywania, czyszczenia, sortowania, kalibrowania, konfekcjonowania produktów rolnych, maszyny lub urządzenia do przygotowywania lub składowania pasz, maszyny lub urządzenia do pojenia zwierząt i zadawania pasz, urządzenia do pozyskiwania lub przechowywania mleka; zakupione lub zakupione i zainstalowane maszyny i urządzenia nie mogą mieć w dniu sprzedaży więcej niż 5 lat oraz nie były nabyte z wykorzystaniem środków publicznych;
3) zakup użytków rolnych, jeżeli w okresie ostatnich 10 lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o udzielenie kredytu bankowego zakup tych użytków rolnych nie był objęty pomocą ze środków publicznych;
4) zakup budynków lub budowli, jeżeli w okresie ostatnich 10 lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o udzielenie kredytu bankowego zakup tych budynków lub budowli nie był objęty pomocą środków publicznych;
5) zakładanie lub wyposażanie sadów lub plantacji wieloletnich, w tym plantacji roślin energetycznych;
6) wyposażanie pastwisk lub wybiegów dla zwierząt, w szczególności koszty grodzenia lub budowy wiat;
7) budowę ujęć wody, zakup i instalację urządzeń do uzdatniania, rozprowadzania lub magazynowania wody lub nawodnień ciśnieniowych;
8) zakup lub budowę budynków lub budowli lub zakup i instalację maszyn lub urządzeń służących ochronie środowiska lub poprawie warunków utrzymania zwierząt, w tym służących do składowania, oczyszczania lub separowania odchodów zwierzęcych lub odpadów, mycia lub czyszczenia sprzętu do produkcji rolnej;
9) zakup i instalację lub budowę innych niż wymienione w pkt 7 i 8 elementów infrastruktury technicznej wpływających bezpośrednio na warunki prowadzenia działalności rolniczej, w tym urządzeń do pozyskiwania energii odnawialnej lub utwardzanie placów manewrowych;
10) zakup komputerów i oprogramowań służących ułatwieniu prowadzonej działalności rolniczej, w tym programów księgowych;
11) koszty ogólne, które są bezpośrednio związane z przygotowaniem i realizacją inwestycji, których wysokość nie przekracza 12% kwoty kredytu bankowego, obejmujące:
a) przygotowanie dokumentacji technicznej inwestycji,
b) opłaty za patenty lub licencje,
c) koszty nadzoru urbanistycznego, architektonicznego, budowlanego lub konserwatorskiego;
12) koszty transportu materiałów do miejsca realizacji inwestycji, o których mowa w pkt 1 i 2 oraz 5-9, do wysokości 2% wartości tych inwestycji.
CZĘŚĆ B.
INWESTYCJE W PRZETWÓRSTWIE PRODUKTÓW ROLNYCH
INWESTYCJE W PRZETWÓRSTWIE PRODUKTÓW ROLNYCH
1) budowę lub remont połączony z modernizacją budynków lub budowli, służących do
przetwórstwa i magazynowania produktów rolnych, w tym infrastruktury technicznej
stanowiącej integralną część tych budynków lub budowli;
2)* zakup lub zakup i instalację maszyn lub urządzeń służących do:
a) magazynowania lub przygotowania produktów rolnych do przetwarzania, zapewniających utrzymanie jakości i bezpieczeństwo żywności,
b) przetwarzania produktów rolnych,
c) magazynowania produktów lub półproduktów oraz ich przygotowania do sprzedaży;
3)* zakup lub zakup i instalację aparatury pomiarowej, kontrolnej oraz sprzętu do sterowania procesem produkcji lub magazynowania;
4)* zakup komputerów i oprogramowań służących do zarządzania przedsiębiorstwem oraz do sterowania procesem produkcji lub magazynowania;
5)* zakup środków transportu niezbędnych dla sprawnego przebiegu procesu
technologicznego lub do magazynowania;
6)* zakup specjalistycznych środków transportu przeznaczonych do dostaw surowca lub zbytu produktów, zapewniających spełnienie warunków bezpieczeństwa żywności lub dobrostanu zwierząt;
7) wdrażanie procedury systemów zarządzania jakością;
8) koszty ogólne bezpośrednio związane z przygotowaniem i realizacją inwestycji, których wysokość nie przekracza 12% kwoty kredytu bankowego, obejmujące:
a) przygotowanie dokumentacji technicznej inwestycji,
b) opłaty za patenty lub licencje,
c) koszty nadzoru urbanistycznego, architektonicznego, budowlanego lub konserwatorskiego;
9) koszty transportu materiałów do miejsca realizacji inwestycji, o których mowa w pkt 1-3, do wysokości 2% wartości tych inwestycji.
CZĘŚĆ C.
INWESTYCJE W PRZETWÓRSTWIE RYB, SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW
INWESTYCJE W PRZETWÓRSTWIE RYB, SKORUPIAKÓW I MIĘCZAKÓW
1) budowę, rozbudowę lub modernizację budynków lub budowli, służących do przetwórstwa i magazynowania ryb, skorupiaków i mięczaków, w tym infrastruktury technicznej stanowiącej integralną część tych budynków lub budowli;
2)* zakup lub zakup i instalację maszyn, urządzeń lub wyposażenia do:
a) magazynowania lub przygotowania ryb, skorupiaków i mięczaków do przetwarzania, zapewniających utrzymanie jakości i bezpieczeństwa żywności,
b) przetwarzania ryb, skorupiaków i mięczaków,
c) magazynowania produktów lub półproduktów oraz ich przygotowania do sprzedaży;
3)* zakup lub zakup i instalację aparatury pomiarowej, kontrolnej oraz sprzętu do sterowania procesem produkcji lub do magazynowania;
4)* zakup komputerów i oprogramowań służących do zarządzania przedsiębiorstwem oraz do sterowania procesem produkcji lub magazynowania;
5)* zakup środków transportu niezbędnych do sprawnego przebiegu procesu technologicznego lub do magazynowania;
6)* zakup specjalistycznych środków transportu przeznaczonych do dostaw surowca lub zbytu produktów, zapewniających spełnienie warunków bezpieczeństwa żywności lub dobrostanu zwierząt;
7) wdrażanie procedury systemów zarządzania jakością;
8) koszty ogólne bezpośrednio związane z przygotowaniem i realizacją inwestycji, które nie przekraczają 12% kwoty kredytu bankowego, obejmujące:
a) przygotowanie dokumentacji technicznej inwestycji,
b) opłaty za patenty lub licencje,
c) koszty nadzoru urbanistycznego, architektonicznego, budowlanego lub konserwatorskiego;
9) koszty transportu materiałów do miejsca realizacji inwestycji, o których mowa w pkt 1-3, do wysokości 2% wartości tych inwestycji.
CZĘŚĆ D.
INWESTYCJE W RYBACTWIE ŚRÓDLĄDOWYM
INWESTYCJE W RYBACTWIE ŚRÓDLĄDOWYM
1)* budowę, rozbudowę, wyposażenie i modernizację instalacji, w tym budynków i budowli oraz urządzeń przeznaczonych do rybołówstwa śródlądowego, związanych z poprawą bezpieczeństwa i higieny pracy oraz jakości produktów rybnych, zdrowia ludzi i zwierząt, a także związanych z ochroną środowiska, w tym:
a) zakup, budowę lub modernizację wyposażenia niezbędnego do odłowu ryb,
b) zakup ciągników rolniczych oraz specjalistycznych urządzeń lub maszyn zapewniających spełnienie warunków bezpieczeństwa żywności lub dobrostanu zwierząt,
c) zakup komputerów i oprogramowań służących do zarządzania oraz do sterowania działaniami rybołówstwa śródlądowego,
d) wdrażanie procedury systemów zarządzania jakością;
2)* budowę, rozbudowę, wyposażenie i modernizację instalacji produkcyjnych, obiektów stawowych, a także budynków lub budowli, służących do produkcji w zakresie rybactwa, w tym:
a) zakup lub zakup i instalację aparatury pomiarowej, kontrolnej oraz sprzętu do sterowania procesem produkcji,
b) zakup urządzeń lub maszyn niezbędnych dla prawidłowego utrzymania obiektów i prowadzenia produkcji,
c) zakup ciągników rolniczych oraz specjalistycznych maszyn zapewniających spełnienie warunków bezpieczeństwa żywności lub dobrostanu zwierząt,
d) zakup komputerów i oprogramowań służących do zarządzania gospodarstwem oraz do sterowania procesem produkcji,
e) zakup sprzętu mającego na celu ochronę przed drapieżnikami obiektów przeznaczonych do chowu lub hodowli,
f) wdrażanie procedury systemów zarządzania jakością, w szczególności mających na celu poprawę bezpieczeństwa i higieny pracy oraz jakości produktów, zdrowia ludzi lub zwierząt, związanych z ochroną środowiska, a także wspieranie tradycyjnych form chowu lub hodowli ryb;
3)* zakup lub modernizację łodzi wykorzystywanych do chowu lub hodowli ryb;
4)* budowę, modernizację lub zakup instalacji lub urządzeń ograniczających negatywny wpływ na środowisko lub wpływających na poprawę środowiska;
5) koszty ogólne bezpośrednio związane z przygotowaniem i realizacją inwestycji, które nie przekraczają 12% kwoty kredytu bankowego, obejmujące:
a) przygotowanie dokumentacji technicznej inwestycji,
b) opłaty za patenty lub licencje,
c) koszty nadzoru urbanistycznego, architektonicznego, budowlanego lub konserwatorskiego;
6) koszty transportu materiałów do miejsca realizacji inwestycji, o których mowa w pkt 1-4, do wysokości 2% wartości tych inwestycji.
Objaśnienia:
* Zakupione lub zakupione i zainstalowane maszyny i urządzenia nie mogą mieć w dniu sprzedaży więcej niż 5 lat oraz nie były nabyte z wykorzystaniem środków publicznych.
ZAŁĄCZNIK Nr 3 345
SZCZEGÓŁOWY WYKAZ KIERUNKÓW STUDIÓW, ZAWODÓW ORAZ TYTUŁÓW KWALIFIKACYJNYCH, A TAKŻE RODZAJE DOKUMENTÓW POTWIERDZAJĄCYCH POSIADANIE KWALIFIKACJI ZAWODOWYCH
SZCZEGÓŁOWY WYKAZ KIERUNKÓW STUDIÓW, ZAWODÓW ORAZ TYTUŁÓW KWALIFIKACYJNYCH, A TAKŻE RODZAJE DOKUMENTÓW POTWIERDZAJĄCYCH POSIADANIE KWALIFIKACJI ZAWODOWYCH
1) rolnictwo;
2) ogrodnictwo;
3) rybactwo - w przypadku gdy w gospodarstwie są prowadzone chów lub hodowla ryb;
4) weterynaria - w przypadku gdy w gospodarstwie są prowadzone chów lub hodowla zwierząt;
5) technika rolnicza i leśna;
6) zootechnika.
W przypadku ukończenia studiów na kierunku innym niż wymienione w pkt 1-6 za kwalifikacje zawodowe uznaje się kierunki studiów związane z kształceniem w zakresie rolnictwa, w ramach których zakres kształcenia albo standardy kształcenia obejmują treści związane z działalnością w zakresie rolnictwa w wymiarze łącznym co najmniej 200 godzin lub co najmniej 30 punktów uzyskanych w ramach Europejskiego Systemu Transferu i Akumulacji Punktów (European Credit Transfer and Accumulation System).
2. Wykaz zawodów rolniczych na poziomie kwalifikacji technika:
1) technik rolnik;
2) technik ogrodnik;
3) technik architektury krajobrazu;
4) technik hodowca koni;
5) technik pszczelarz;
6) technik rybactwa śródlądowego - w przypadku gdy w gospodarstwie są prowadzone chów lub hodowla ryb;
7) technik weterynarii - w przypadku gdy w gospodarstwie są prowadzone chów lub hodowla zwierząt;
8) technik agrobiznesu;
9) technik mechanizacji rolnictwa;
10) technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki;
11) technik turystyki wiejskiej.
3. Wykaz zawodów rolniczych nauczanych na poziomie zasadniczej szkoły zawodowej:
1) rolnik;
2) ogrodnik;
3) pszczelarz;
4) mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych;
5) rybak śródlądowy - w przypadku gdy w gospodarstwie są prowadzone chów lub hodowla ryb.
4. Za studia podyplomowe w zakresie związanym z działalnością rolniczą uznaje się studia, których program obejmuje treści związane z działalnością w zakresie rolnictwa w wymiarze co najmniej 150 godzin.
5. Dokumentem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe jest:
1) dyplom ukończenia studiów pierwszego stopnia, studiów drugiego stopnia lub jednolitych studiów magisterskich, lub studiów wyższych magisterskich na kierunku wymienionym w ust. 1;
2) w zawodzie wymienionym w ust. 2:
a) świadectwo lub dyplom ukończenia szkoły z uzyskanym tytułem zawodowym albo dyplom uzyskania tytułu zawodowego lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe,
b) świadectwo ukończenia szkoły dającej wykształcenie średnie wraz ze świadectwami potwierdzającymi kwalifikacje w zawodzie, odpowiednio:
- technik rolnik - łącznie: świadectwo potwierdzające kwalifikację R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację R.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej,
- technik ogrodnik - łącznie: świadectwo potwierdzające kwalifikację R.5. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację R.18. Planowanie i organizacja prac ogrodniczych,
- technik architektury krajobrazu - łącznie: świadectwo potwierdzające kwalifikację R.21. Projektowanie, urządzanie i pielęgnacja roślinnych obiektów architektury krajobrazu oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację R.22. Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu,
- technik hodowca koni - łącznie: świadectwo potwierdzające kwalifikację R.19. Organizowanie chowu i hodowli koni oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację R.20. Szkolenie i użytkowanie koni,
- technik pszczelarz - łącznie: świadectwo potwierdzające kwalifikację R.4. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację R.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej i pszczelarskiej,
- technik rybactwa śródlądowego - łącznie: świadectwo potwierdzające kwalifikację R.2. Wykonywanie prac rybackich w akwakulturze oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację R.15. Organizacja prac rybackich w akwakulturze,
- technik weterynarii - łącznie: świadectwo potwierdzające kwalifikację R.9. Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację R.10. Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu usług weterynaryjnych oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację R.11. Wykonywanie czynności pomocniczych z zakresu realizacji zadań inspekcji weterynaryjnej,
- technik agrobiznesu - łącznie: świadectwo potwierdzające kwalifikację R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację R.6. Organizacja i prowadzenie przedsiębiorstwa w agrobiznesie,
- technik mechanizacji rolnictwa - łącznie: świadectwo potwierdzające kwalifikację M.1. Użytkowanie pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację M.2. Obsługa techniczna oraz naprawa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację M.43. Organizacja prac związanych z eksploatacją środków technicznych stosowanych w rolnictwie,
- technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki - łącznie: świadectwo potwierdzające kwalifikację M.1. Użytkowanie pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację M.2. Obsługa techniczna oraz naprawa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację M.46. Eksploatacja systemów mechatronicznych w rolnictwie,
- technik turystyki wiejskiej - łącznie: świadectwo potwierdzające kwalifikację T.7. Prowadzenie działalności turystycznej na obszarach wiejskich i świadectwo potwierdzające kwalifikację T.8. Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego;
3) w zawodzie wymienionym w ust. 3:
a) świadectwo ukończenia szkoły z uzyskanym tytułem wykwalifikowanego robotnika lub dyplom ukończenia szkoły z tytułem wykwalifikowanego robotnika albo dyplom uzyskania tytułu zawodowego lub dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe,
b) świadectwo ukończenia szkoły dającej wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe wraz ze świadectwem (świadectwami) potwierdzającym kwalifikację w zawodzie wymienionym w ust. 3, odpowiednio:
- rolnik - świadectwo potwierdzające kwalifikację R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej,
- ogrodnik - świadectwo potwierdzające kwalifikację R.5. Zakładanie i prowadzenie upraw ogrodniczych,
- pszczelarz - świadectwo potwierdzające kwalifikację R.4. Prowadzenie produkcji pszczelarskiej,
- mechanik operator pojazdów i maszyn rolniczych - łącznie: świadectwo potwierdzające kwalifikację M.1. Użytkowanie pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie oraz świadectwo potwierdzające kwalifikację M.2. Obsługa techniczna oraz naprawa pojazdów, maszyn i urządzeń stosowanych w rolnictwie,
- rybak śródlądowy - świadectwo potwierdzające kwalifikację R.2. Wykonywanie prac rybackich w akwakulturze,
c) zaświadczenie wydane przez okręgową komisję egzaminacyjną o zdaniu egzaminu eksternistycznego z zakresu wymagań określonych w podstawie programowej kształcenia ogólnego dla zasadniczej szkoły zawodowej wraz ze świadectwami potwierdzającymi kwalifikacje wymienionymi w lit. b;
4) w przypadku tytułu wykwalifikowanego robotnika lub tytułu mistrza albo tytułu zawodowego lub tytułu zawodowego mistrza - świadectwo z tytułem wykwalifikowanego robotnika lub dyplom z tytułem mistrza, uzyskane na podstawie przepisów rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej oraz Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 12 października 1993 r. w sprawie zasad i warunków podnoszenia kwalifikacji zawodowych i wykształcenia ogólnego dorosłych (Dz. U. poz. 472 oraz z 2006 r. poz. 216) lub świadectwo uzyskania tytułu zawodowego lub dyplom uzyskania tytułu zawodowego mistrza na podstawie przepisów rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 3 lutego 2006 r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych (Dz. U. poz. 216);
5) dyplom uzyskania tytułu doktora nauk rolniczych lub doktora nauk weterynaryjnych, lub świadectwo ukończenia studiów trzeciego stopnia (doktoranckich) w dziedzinie nauk rolniczych lub w dziedzinie nauk weterynaryjnych.
6. Dokumentem potwierdzającym ukończenie studiów podyplomowych jest świadectwo ich ukończenia.
7. Dokumentem potwierdzającym posiadanie wykształcenia:
1) wyższego - jest dyplom ukończenia studiów wyższych;
2) średniego - jest świadectwo ukończenia szkoły ponadpodstawowej lub ponadgimnazjalnej, umożliwiającej uzyskanie świadectwa dojrzałości;
3) zasadniczego zawodowego - jest świadectwo ukończenia szkoły zasadniczej lub zasadniczej szkoły zawodowej lub zaświadczenie wydane przez okręgową komisję egzaminacyjną o zdaniu egzaminu eksternistycznego z zakresu wymagań określonych w podstawie programowej kształcenia ogólnego dla zasadniczej szkoły zawodowej wraz ze świadectwami potwierdzającymi kwalifikacje w zawodach zgodnych z klasyfikacją zawodów szkolnictwa zawodowego, innych niż wymienione w ust. 3.
8. Dokumentem potwierdzającym staż pracy, o którym mowa w § 4 ust. 2b rozporządzenia w:
1) pkt 1 - jest zaświadczenie z Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego o okresie podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników lub dokument potwierdzający podleganie ubezpieczeniu społecznemu z tytułu prowadzenia działalności rolniczej w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej lub państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA);
2) pkt 2 - jest świadectwo pracy wydane przez pracodawcę na podstawie przepisów prawa pracy obowiązujących w Polsce lub w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej lub państwie członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA).
ZAŁĄCZNIK Nr 4 346
SZCZEGÓŁOWY WYKAZ UPRAW NA PASZĘ DLA BYDŁA, ŚWIŃ, OWIEC I KÓZ
SZCZEGÓŁOWY WYKAZ UPRAW NA PASZĘ DLA BYDŁA, ŚWIŃ, OWIEC I KÓZ
2. Proso na ziarno;
3. Strączkowe pastewne na nasiona suche;
4. Groch pastewny (peluszka) na nasiona suche;
5. Pozostałe strączkowe pastewne na nasiona suche;
6. Mieszanki strączkowych z innymi roślinami ogółem na nasiona suche;
7. Mieszanki strączkowych z innymi roślinami jare na nasiona suche;
8. Mieszanki strączkowych z innymi roślinami ozime na nasiona suche;
9. Mieszanki strączkowych z innymi roślinami na nasiona suche;
10. Ziemniaki pastewne;
11. Rośliny pastewne objętościowe na gruntach ornych;
12. Okopowe pastewne na pasze;
13. Buraki pastewne na pasze;
14. Brukiew pastewna na pasze;
15. Marchew pastewna na pasze;
16. Rzepa na pasze;
17. Topinambur na pasze;
18. Dynia pastewna na pasze;
19. Kapusta pastewna na pasze;
20. Pozostałe okopowe pastewne na pasze;
21. Kukurydza pastewna na zielonkę;
22. Zboża i mieszanki zbóż z innymi roślinami na zielonkę;
23. Trawy w uprawie polowej na zielonkę;
24. Strączkowe na zielonkę;
25. Motylkowe drobnonasienne na zielonkę;
26. Mieszanki motylkowych z trawami;
27. Pozostałe polowe uprawy pastewne na zielonkę;
28. Rośliny pastewne objętościowe z użytków zielonych (uprawa lub zielonka);
29. Rośliny pastewne objętościowe z łąk - zielonka;
30. Rośliny pastewne objętościowe z pastwisk;
31. Rośliny pastewne objętościowe z pastwisk pielęgnowanych;
32. Rośliny pastewne objętościowe z pastwisk niepielęgnowanych;
33. Słoma (bez słomy roślin włóknistych);
34. Liście buraczane.
ZAŁĄCZNIK Nr 5 347
KODY POLSKIEJ KLASYFIKACJI DZIAŁALNOŚCI, KTÓRYMI OZNACZONA DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA JEST WYŁĄCZONA Z UDZIELENIA POMOCY, O KTÓREJ MOWA W § 13ZQ UST. 2 ROZPORZĄDZENIA
KODY POLSKIEJ KLASYFIKACJI DZIAŁALNOŚCI, KTÓRYMI OZNACZONA DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA JEST WYŁĄCZONA Z UDZIELENIA POMOCY, O KTÓREJ MOWA W § 13ZQ UST. 2 ROZPORZĄDZENIA
Kody Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) (Podklasa) | Rodzaj działalności |
01.11.Z | Uprawa zbóż, roślin strączkowych i roślin oleistych na nasiona, z wyłączeniem ryżu |
01.12.Z | Uprawa ryżu |
01.13.Z | Uprawa warzyw, włączając melony oraz uprawa roślin korzeniowych i roślin bulwiastych |
01.14.Z | Uprawa trzciny cukrowej |
01.15.Z | Uprawa tytoniu |
01.16.Z | Uprawa roślin włóknistych |
01.19.Z | Pozostałe uprawy rolne inne niż wieloletnie |
01.21.Z | Uprawa winogron |
01.22.Z | Uprawa drzew i krzewów owocowych tropikalnych i podzwrotnikowych |
01.23.Z | Uprawa drzew i krzewów owocowych cytrusowych |
01.24.Z | Uprawa drzew i krzewów owocowych ziarnkowych i pestkowych |
01.25.Z | Uprawa pozostałych drzew i krzewów owocowych oraz orzechów |
01.26.Z | Uprawa drzew oleistych |
01.27.Z | Uprawa roślin wykorzystywanych do produkcji napojów |
01.28.Z | Uprawa roślin przyprawowych i aromatycznych oraz roślin wykorzystywanych do produkcji leków i wyrobów farmaceutycznych |
01.29.Z | Uprawa pozostałych roślin wieloletnich |
01.30.Z | Rozmnażanie roślin |
01.41.Z | Chów i hodowla bydła mlecznego |
01.42.Z | Chów i hodowla pozostałego bydła i bawołów |
01.43.Z | Chów i hodowla koni i pozostałych zwierząt koniowatych |
01.44.Z | Chów i hodowla wielbłądów i zwierząt wielbłądowatych |
01.45.Z | Chów i hodowla owiec i kóz |
01.46.Z | Chów i hodowla świń |
01.47.Z | Chów i hodowla drobiu |
01.49.Z | Chów i hodowla pozostałych zwierząt |
01.50.Z | Uprawy rolne połączone z chowem i hodowlą zwierząt (działalność mieszana) |
01.61.Z | Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną |
01.62.Z | Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich |
01.63.Z | Działalność usługowa następująca po zbiorach |
01.64.Z | Obróbka nasion dla celów rozmnażania roślin |
03.11.Z | Rybołówstwo w wodach morskich |
03.12.Z | Rybołówstwo w wodach śródlądowych |
03.21.Z | Chów i hodowla ryb oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach morskich |
03.22.Z | Chów i hodowla ryb oraz pozostałych organizmów wodnych w wodach śródlądowych |
10.11.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa, z wyłączeniem mięsa z drobiu |
10.12.Z | Przetwarzanie i konserwowanie mięsa z drobiu |
10.13.Z | Produkcja wyrobów z mięsa, włączając wyroby z mięsa drobiowego |
10.20.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków |
10.31.Z | Przetwarzanie i konserwowanie ziemniaków |
10.32.Z | Produkcja soków z owoców i warzyw |
10.39.Z | Pozostałe przetwarzanie i konserwowanie owoców i warzyw |
10.41.Z | Produkcja olejów i pozostałych tłuszczów płynnych |
10.42.Z | Produkcja margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych |
10.51.Z | Przetwórstwo mleka i wyrób serów |
10.61.Z | Wytwarzanie produktów przemiału zbóż |
10.62.Z | Wytwarzanie skrobi i wyrobów skrobiowych |
10.91.Z | Produkcja gotowej paszy dla zwierząt gospodarskich |
10.92.Z | Produkcja gotowej karmy dla zwierząt domowych |
11.01.Z | Destylowanie, rektyfikowanie i mieszanie alkoholi |
11.02.Z | Produkcja win gronowych |
11.03.Z | Produkcja cydru i pozostałych win owocowych |
11.04.Z | Produkcja pozostałych niedestylowanych napojów fermentowanych |
11.05.Z | Produkcja piwa |
11.06.Z | Produkcja słodu |
11.07.Z | Produkcja napojów bezalkoholowych; produkcja wód mineralnych i pozostałych wód butelkowanych |
12.00.Z | Produkcja wyrobów tytoniowych |
46.11.Z | Działalność agentów zajmujących się sprzedażą płodów rolnych, żywych zwierząt, surowców dla przemysłu tekstylnego i półproduktów |
46.17.Z | Działalność agentów zajmujących się sprzedażą żywności, napojów i wyrobów tytoniowych |
46.21.Z | Sprzedaż hurtowa zboża, nieprzetworzonego tytoniu, nasion i pasz dla zwierząt |
46.22.Z | Sprzedaż hurtowa kwiatów i roślin |
46.23.Z | Sprzedaż hurtowa żywych zwierząt |
46.31.Z | Sprzedaż hurtowa owoców i warzyw |
46.32.Z | Sprzedaż hurtowa mięsa i wyrobów z mięsa |
46.33.Z | Sprzedaż hurtowa mleka, wyrobów mleczarskich, jaj, olejów i tłuszczów jadalnych |
46.34.A | Sprzedaż hurtowa napojów alkoholowych |
46.34.B | Sprzedaż hurtowa napojów bezalkoholowych |
46.35.Z | Sprzedaż hurtowa wyrobów tytoniowych |
46.36.Z | Sprzedaż hurtowa cukru, czekolady, wyrobów cukierniczych i piekarskich |
46.37.Z | Sprzedaż hurtowa herbaty, kawy, kakao i przypraw |
46.38.Z | Sprzedaż hurtowa pozostałej żywności, włączając ryby, skorupiaki i mięczaki |
46.39.Z | Sprzedaż hurtowa niewyspecjalizowana żywności, napojów i wyrobów tytoniowych |
47.21.Z | Sprzedaż detaliczna owoców i warzyw prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach |
47.22.Z | Sprzedaż detaliczna mięsa i wyrobów z mięsa prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach |
47.23.Z | Sprzedaż detaliczna ryb, skorupiaków i mięczaków prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach |
47.25.Z | Sprzedaż detaliczna napojów alkoholowych i bezalkoholowych prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach |
47.26.Z | Sprzedaż detaliczna wyrobów tytoniowych prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach |
47.29.Z | Sprzedaż detaliczna pozostałej żywności prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach |
47.76.Z | Sprzedaż detaliczna kwiatów, roślin, nasion, nawozów, żywych zwierząt domowych, karmy dla zwierząt domowych prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach |
47.81.Z | Sprzedaż detaliczna żywności, napojów i wyrobów tytoniowych prowadzona na straganach i targowiskach |
49.32.Z | Działalność taksówek osobowych |
50.10.Z | Transport morski i przybrzeżny pasażerski |
50.30.Z | Transport wodny śródlądowy pasażerski |
52.22.A | Działalność usługowa wspomagająca transport morski |
52.22.B | Działalność usługowa wspomagająca transport śródlądowy |
52.24.A | Przeładunek towarów w portach morskich |
52.24.B | Przeładunek towarów w portach śródlądowych |
94.11.Z | Działalność organizacji komercyjnych i pracodawców |
94.12.Z | Działalność organizacji profesjonalnych |
94.20.Z | Działalność związków zawodowych |
94.91.Z | Działalność organizacji religijnych |
94.92.Z | Działalność organizacji politycznych |
94.99.Z | Działalność pozostałych organizacji członkowskich, gdzie indziej niesklasyfikowana |
97.00.Z | Gospodarstwa domowe zatrudniające pracowników |
98.10.Z | Gospodarstwa domowe produkujące wyroby na własne potrzeby |
98.20.Z | Gospodarstwa domowe świadczące usługi na własne potrzeby |
ZAŁĄCZNIK Nr 6 348
GATUNKI ROŚLIN UPRAWNYCH OBJĘTYCH POMOCĄ,
GATUNKI ROŚLIN UPRAWNYCH OBJĘTYCH POMOCĄ,
I.
Zboża:
Zboża:
2) owies nagi;
3) owies szorstki;
4) owies zwyczajny;
5) pszenica orkisz;
6) pszenica twarda;
7) pszenica zwyczajna;
8) pszenżyto;
9) żyto.
II.
Rośliny strączkowe:
Rośliny strączkowe:
2) groch siewny (odmiany roślin rolniczych);
3) łubin biały;
4) łubin wąskolistny;
5) łubin żółty;
6) soja;
7) wyka siewna.
III.
Ziemniak.
Ziemniak.
ZAŁĄCZNIK Nr 7 349
MINIMALNA ILOŚĆ MATERIAŁU SIEWNEGO KATEGORII ELITARNY LUB KWALIFIKOWANY, O KTÓREJ MOWA W § 13ZZA UST. 2 ROZPORZĄDZENIA
MINIMALNA ILOŚĆ MATERIAŁU SIEWNEGO KATEGORII ELITARNY LUB KWALIFIKOWANY, O KTÓREJ MOWA W § 13ZZA UST. 2 ROZPORZĄDZENIA
1) 150 kg - w przypadku odmiany populacyjnej pszenicy zwyczajnej;
2) 70 kg albo 1,7 jednostki siewnej - w przypadku odmiany mieszańcowej pszenicy zwyczajnej;
3) 150 kg - w przypadku pszenicy twardej;
4) 200 kg - w przypadku pszenicy orkisz;
5) 90 kg albo 2 jednostki siewne - w przypadku odmiany populacyjnej żyta;
6) 80 kg - w przypadku odmiany syntetycznej żyta;
7) 60 kg albo 1,7 jednostki siewnej - w przypadku odmiany mieszańcowej żyta;
8) 130 kg - w przypadku odmiany populacyjnej jęczmienia;
9) 90 kg albo 2 jednostki siewne - w przypadku odmiany mieszańcowej jęczmienia;
10) 150 kg - w przypadku pszenżyta;
11) 150 kg - w przypadku owsa zwyczajnego;
12) 120 kg - w przypadku owsa nagiego;
13) 80 kg - w przypadku owsa szorstkiego;
14) 150 kg - w przypadku łubinu żółtego, wąskolistnego lub białego;
15) 200 kg - w przypadku grochu siewnego;
16) 270 kg - w przypadku bobiku;
17) 80 kg - w przypadku wyki siewnej;
18) 120 kg - w przypadku soi;
19) 2000 kg - w przypadku ziemniaka;
20) 140 kg - w przypadku mieszanek zbożowych lub mieszanek pastewnych sporządzonych z materiału siewnego odmian roślin zbożowych lub roślin pastewnych wymienionych w pkt 1-3 i 5-18 lub mieszanek zbożowych lub mieszanek pastewnych sporządzonych z materiału siewnego gatunków roślin zbożowych lub roślin pastewnych wymienionych w pkt 1-18;
21) 200 kg - w przypadku mieszanek zbożowych sporządzonych z materiału siewnego odmian pszenicy orkisz.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 11 września 2015 r. (Dz.U.2015.1608) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 października 2015 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia z dnia 22 czerwca 2023 r. (Dz.U.2023.1200) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 lipca 2023 r.
- zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia z dnia 11 lipca 2018 r. (Dz.U.2018.1428) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 sierpnia 2018 r.
- zmieniona przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 1 lipca 2019 r. (Dz.U.2019.1323) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 lipca 2019 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. b rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2016 r. (Dz.U.2016.1455) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 listopada 2016 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 13 lipca 2023 r. (Dz.U.2023.1350) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. c tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2016 r. (Dz.U.2016.1455) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 listopada 2016 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 3 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.1009) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 czerwca 2020 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 1 lipca 2019 r. (Dz.U.2019.1323) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 lipca 2019 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 13 lipca 2023 r. (Dz.U.2023.1350) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. d rozporządzenia z dnia 11 lipca 2018 r. (Dz.U.2018.1428) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 sierpnia 2018 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 1 lipca 2019 r. (Dz.U.2019.1323) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 lipca 2019 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 13 lipca 2023 r. (Dz.U.2023.1350) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 1 lutego 2016 r. (Dz.U.2016.170) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 lutego 2016 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2016 r. (Dz.U.2016.1455) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 września 2016 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a rozporządzenia z dnia 11 lipca 2018 r. (Dz.U.2018.1428) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 sierpnia 2018 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 9 sierpnia 2021 r. (Dz.U.2021.1528) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 sierpnia 2021 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia z dnia 14 kwietnia 2023 r. (Dz.U.2023.757) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia z dnia 30 maja 2023 r. (Dz.U.2023.1050) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 czerwca 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. b rozporządzenia z dnia 11 lipca 2018 r. (Dz.U.2018.1428) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 sierpnia 2018 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia z dnia 14 kwietnia 2023 r. (Dz.U.2023.757) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. a rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2016 r. (Dz.U.2016.1455) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 września 2016 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia z dnia 1 sierpnia 2017 r. (Dz.U.2017.1479) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 3 sierpnia 2017 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 3 czerwca 2020 r. (Dz.U.2020.1009) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 czerwca 2020 r.
- zmieniona przez § 1 pkt 5 lit. b tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2016 r. (Dz.U.2016.1455) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 września 2016 r.
- zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. b tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 1 sierpnia 2017 r. (Dz.U.2017.1479) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 3 sierpnia 2017 r.
- zmieniona przez § 1 pkt 5 lit. b tiret drugie rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2016 r. (Dz.U.2016.1455) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 września 2016 r.
- zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. b tiret drugie rozporządzenia z dnia 1 sierpnia 2017 r. (Dz.U.2017.1479) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 3 sierpnia 2017 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 11 września 2015 r. (Dz.U.2015.1608) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 października 2015 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 5 lit. c rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2016 r. (Dz.U.2016.1455) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 września 2016 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia z dnia 8 grudnia 2015 r. (Dz.U.2015.2089) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 grudnia 2015 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. a rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2016 r. (Dz.U.2016.1455) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 września 2016 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. a rozporządzenia z dnia 11 lipca 2018 r. (Dz.U.2018.1428) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 sierpnia 2018 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia z dnia 24 stycznia 2019 r. (Dz.U.2019.157) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 stycznia 2019 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. c rozporządzenia z dnia 11 lipca 2018 r. (Dz.U.2018.1428) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 sierpnia 2018 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia z dnia 24 stycznia 2019 r. (Dz.U.2019.157) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 26 stycznia 2019 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. c rozporządzenia z dnia 8 grudnia 2015 r. (Dz.U.2015.2089) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 grudnia 2015 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. b rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2016 r. (Dz.U.2016.1455) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 września 2016 r.
- dodany przez § 1 pkt 1 lit. d rozporządzenia z dnia 4 stycznia 2022 r. (Dz.U.2022.45) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 stycznia 2022 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 13 lipca 2023 r. (Dz.U.2023.1350) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2023 r.
- dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 14 listopada 2017 r. (Dz.U.2017.2147) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 listopada 2017 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 4 stycznia 2022 r. (Dz.U.2022.45) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 stycznia 2022 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia z dnia 14 lutego 2023 r. (Dz.U.2023.308) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 lutego 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 22 czerwca 2023 r. (Dz.U.2023.1200) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 lipca 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 10 września 2021 r. (Dz.U.2021.1698) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 września 2021 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. a rozporządzenia z dnia 4 stycznia 2022 r. (Dz.U.2022.45) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 stycznia 2022 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 14 listopada 2022 r. (Dz.U.2022.2315) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 listopada 2022 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 21 listopada 2022 r. (Dz.U.2022.2399) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 listopada 2022 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 14 listopada 2022 r. (Dz.U.2022.2315) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 listopada 2022 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 21 listopada 2022 r. (Dz.U.2022.2399) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 listopada 2022 r.
- dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 14 listopada 2022 r. (Dz.U.2022.2315) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 listopada 2022 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 21 listopada 2022 r. (Dz.U.2022.2399) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 listopada 2022 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia z dnia 21 kwietnia 2023 r. (Dz.U.2023.761) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. c rozporządzenia z dnia 16 maja 2023 r. (Dz.U.2023.929) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 maja 2023 r.
- zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia z dnia 21 kwietnia 2023 r. (Dz.U.2023.761) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2023 r.
- zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. d tiret drugie rozporządzenia z dnia 16 maja 2023 r. (Dz.U.2023.929) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 maja 2023 r.
- dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 16 maja 2023 r. (Dz.U.2023.929) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 maja 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. c rozporządzenia z dnia 30 maja 2023 r. (Dz.U.2023.1050) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 czerwca 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 16 maja 2023 r. (Dz.U.2023.929) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 maja 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 9 lit. b rozporządzenia z dnia 22 czerwca 2023 r. (Dz.U.2023.1200) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 lipca 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 7 grudnia 2023 r. (Dz.U.2023.2667) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 grudnia 2023 r.
- dodany przez § 1 pkt 4 lit. a tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 16 maja 2023 r. (Dz.U.2023.929) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 maja 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 5 lipca 2023 r. (Dz.U.2023.1306) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2023 r.
- zmieniona przez § 1 pkt 4 lit. c rozporządzenia z dnia 16 maja 2023 r. (Dz.U.2023.929) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 maja 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 5 lipca 2023 r. (Dz.U.2023.1306) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. d rozporządzenia z dnia 16 maja 2023 r. (Dz.U.2023.929) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 maja 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 5 lipca 2023 r. (Dz.U.2023.1306) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. a rozporządzenia z dnia 30 maja 2023 r. (Dz.U.2023.1050) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 czerwca 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 5 lipca 2023 r. (Dz.U.2023.1306) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 12 lit. a tiret drugie rozporządzenia z dnia 22 czerwca 2023 r. (Dz.U.2023.1200) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 lipca 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. a rozporządzenia z dnia 19 września 2023 r. (Dz.U.2023.1965) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 23 września 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 lit. b rozporządzenia z dnia 11 października 2023 r. (Dz.U.2023.2193) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 października 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. b rozporządzenia z dnia 7 grudnia 2023 r. (Dz.U.2023.2667) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 grudnia 2023 r.
- zmienione przez § 1 pkt 12 lit. b tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 22 czerwca 2023 r. (Dz.U.2023.1200) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 lipca 2023 r.
- zmienione przez § 1 pkt 1 lit. c tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 11 października 2023 r. (Dz.U.2023.2193) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 października 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 11 października 2023 r. (Dz.U.2023.2193) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 października 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 30 października 2023 r. (Dz.U.2023.2351) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 października 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 11 października 2023 r. (Dz.U.2023.2193) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 13 października 2023 r.
- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 30 października 2023 r. (Dz.U.2023.2351) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 października 2023 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »
Pytania i odpowiedzi liczba obiektów na liście: (4)
Pytania i odpowiedzi liczba obiektów na liście: (4)
- Jakie wykształcenie powinni posiadać członkowie komisji gminnych powołanych do szacowania zakresu i wysokości szkód w gospodarstwach rolnych i działach specjalnych produkcji rolnej?
- Czy dochód uzyskany z tytułu dofinansowania zakupu laptopa należy wliczać do zasiłku rodzinnego?
- Czy wszystkie środki z tytułu pomocy publicznej wypłacanej przez ARMiR nie podlegają egzekucji?
Akty prawne liczba obiektów na liście: (63)
Akty zmieniające liczba obiektów na liście: (61)
- Zmiana rozporządzenia w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
- Zmiana rozporządzenia w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
- Zmiana rozporządzenia w sprawie szczegółowego zakresu i sposobów realizacji niektórych zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.