§ 1. - Szczegółowy zakres działania Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1974.21.119

Akt utracił moc
Wersja od: 4 czerwca 1974 r.
§  1.
1.
Minister Przemysłu Spożywczego i Skupu jest naczelnym organem administracji państwowej w dziedzinie:
1)
przemysłu spożywczego, obejmującej działalność gospodarczą w zakresie produkcji mięsa i przetworów mięsnych, przetworów zbożowych, wyrobów cukierniczych trwałych, cukru, wyrobów jajczarsko-drobiarskich, koncentratów spożywczych i suszu cykorii, roślinnych tłuszczów jadalnych, przetworów z owoców i warzyw, win i miodów pitnych, piwa i słodu, wyrobów spirytusowych, drożdży, wyrobów tytoniowych, przetworów ziemniaczanych i skrobiowych, kwasów spożywczych, produktów mleczarskich, produktów zielarskich, mrożonych owoców i warzyw oraz wyrobów kulinarnych i garmażeryjnych (gotowych) mrożonych, z wyłączeniem działalności zastrzeżonej odrębnymi przepisami do właściwości innych ministrów,
2)
skupu produktów rolnych na potrzeby przemysłu spożywczego i na zaopatrzenie rynku oraz skupu zwierząt rzeźnych i produktów pochodzenia zwierzęcego.
2.
Do Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu należą również sprawy przemysłu paszowego i przetwórstwa ubocznych produktów zwierzęcych, produkcji tłuszczów technicznych zwierzęcych i roślinnych oraz opakowań blaszanych lekkich, z wyłączeniem spraw zastrzeżonych przez przepisy szczególne do zakresu działania innych ministrów.