Szczegółowy tryb ustalania wartości celnej przywożonych towarów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.19.227

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 13 marca 2001 r.
w sprawie szczegółowego trybu ustalania wartości celnej przywożonych towarów.

Na podstawie art. 32 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
W wypadku gdy cena faktycznie zapłacona lub należna, o której mowa w art. 23 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny, zwanej dalej "Kodeksem celnym", zawiera wyodrębnioną kwotę podatku należnego w kraju wywozu, kwota ta podlega odliczeniu od wartości celnej, jeżeli zgłaszający przedstawi dokument stwierdzający wywóz towaru, potwierdzony przez administrację celną kraju wywozu, i przedstawi dowód odzyskania tego podatku.
Jeżeli sprzedaż lub cena towaru jest uzależniona od warunków lub spełnienia świadczeń, których wartość można ustalić, to taką wartość uważa się za włączoną do wartości transakcyjnej towaru, z zastrzeżeniem że dany warunek lub świadczenie nie dotyczy:
1)
działań, o których mowa w art. 23 § 10 Kodeksu celnego,
2)
kosztów i opłat, o których mowa w art. 30 Kodeksu celnego.
1.
W wypadku ustalania wartości celnej na podstawie art. 28 Kodeksu celnego nie żąda się od osoby zagranicznej przedstawienia lub udostępnienia dokumentów księgowych albo innych informacji służących do ustalenia wartości celnej.
2.
Informacje pochodzące od producenta towarów, służące do ustalenia wartości celnej na podstawie art. 28 Kodeksu celnego, mogą być weryfikowane za jego zgodą przez organ celny w innym kraju, jeżeli organ celny powiadomi o tym, z dostatecznym wyprzedzeniem, organy celne kraju obcego.
W celu określenia wartości celnej z zastosowaniem art. 30 § 1 pkt 5 Kodeksu celnego do ceny faktycznie zapłaconej lub należnej za przywożone towary dodaje się koszty opłat pocztowych, którym podlegają towary przesyłane pocztą do miejsca przeznaczenia.
1.
Przy ustalaniu wartości celnej przywożonych nośników informacji zawierających dane lub instrukcje przeznaczone do sprzętu przetwarzania danych uwzględnić należy, niezależnie od przepisów art. 23-31 Kodeksu celnego, wyłącznie koszt lub wartość samego nośnika informacji, pod warunkiem że wartość nośnika i oprogramowania są podane odrębnie.
2.
Użyte w ust. 1 określenie:
1)
nośniki informacji - nie oznacza obwodów scalonych, półprzewodników i podobnego sprzętu lub wyrobów zawierających takie obwody lub sprzęt,
2)
oprogramowanie - nie obejmuje nagrań dźwiękowych, nagrań filmowych i nagrań wideo.
1.
Jeżeli towarami przywożonymi na polski obszar celny są towary łatwo psujące się, do ustalania wartości celnej tych towarów, na wniosek osoby uprawnionej do korzystania z procedury celnej, może być zastosowany uproszczony system ustalania wartości transakcyjnej, polegający na stosowaniu cen jednostkowych według średnich wartości transakcyjnych obowiązujących na danym rynku; wykaz towarów łatwo psujących się stanowi załącznik do rozporządzenia.
2.
Informacje o cenach jednostkowych towarów łatwo psujących się, występujących na danym rynku, minister właściwy do spraw rolnictwa i rozwoju wsi podaje do publicznej wiadomości nie później niż do godziny 1200 w poniedziałek poprzedzający piątek, o którym mowa w ust. 3.
3.
Ceny jednostkowe obowiązują niezmiennie w okresie 14 dni, od piątku od godziny 000 do czwartku do godziny 2400.
4.
Ceny jednostkowe są ustalane w EURO za 100 kg netto tych towarów, w oparciu o ceny jednostkowe towarów łatwo psujących się, według uproszczonego systemu ustalania wartości celnej Unii Europejskiej oraz zagranicznych giełd towarowych.
Wartość celna towarów łatwo psujących się jest ustalana na podstawie cen jednostkowych towarów łatwo psujących się franco granica polska, wyrażonych w EURO za 100 kg netto towaru, oraz masy towaru wprowadzanego na polski obszar celny.
1.
Jeżeli w ramach dostawy towarów łatwo psujących się objętych systemem, o którym mowa w § 6 ust. 1, znajduje się co najmniej 5% towarów nienadających się do spożycia, wartość celna jest ustalana w odniesieniu do pełnowartościowej części towaru, określonej:
1)
po przesortowaniu,
2)
po odliczeniu procentowo oszacowanej, przez inspektora standaryzacji, ilości towaru niepełnowartościowego.
2.
Towary nienadające się do spożycia powinny być zniszczone lub powrotnie wywiezione, zgodnie z przepisami prawa celnego.
3.
Czynności, o których mowa w ust. 1 i 2, zgłaszający jest obowiązany dokonać na własny koszt.
1. 1
Naczelnik urzędu celnego właściwy ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania wnioskodawcy wydaje pozwolenie na przystąpienie do uproszczonego systemu ustalania wartości transakcyjnej towarów łatwo psujących się.
2.
Pozwolenie jest wydawane pod warunkiem stosowania uproszczonego systemu ustalania wartości transakcyjnej w stosunku do wszystkich towarów objętych pozwoleniem.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 19 marca 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

Wykaz towarów łatwo psujących się

Lp.Kod PCN 2001Nazwa
10701 90 50 1ziemniaki młode
0701 90 50 9
20702 00 00 1pomidory świeże
0702 00 00 2
0702 00 00 3
0702 00 00 5
0702 00 00 7
0702 00 00 9
30703 10 19 0cebula pozostała (inna niż do sadzenia)
40703 20 00 0czosnek
5ex

0703 90 00 0

pory
6ex

0704 10 00 1

kalafior
ex

0704 10 00 3

ex

0704 10 00 5

ex

0704 10 00 9

70704 20 00 0brukselka
80704 90 10 0kapusta biała i czerwona
9ex

0704 90 90 0

kalarepa
10ex

0704 90 90 0

pekińska kapusta
110705 11 00 1sałata głowiasta
0705 11 00 3
0705 11 00 9
12ex

0705 29 00 0

cykoria
13ex

0706 10 00 0

marchew
14ex

0706 90 90 0

rzodkiewka
150707 00 05 1ogórki
0707 00 05 3
0707 00 05 5
0707 00 05 6
0707 00 05 7
0707 00 05 8
0707 00 05 9
160707 00 90 0korniszony
170708 10 00 0groch (Pisum sativum)
18fasola
18.10708 20 00 0fasola (Vigna spp., Phaseolus spp. )
18.2ex

0708 90 00 0

inne fasole
190709 10 00 0karczochy
20szparagi
20.1ex

0709 20 00 0

szparagi zielone
20.2ex

0709 20 00 0

szparagi - pozostałe
210709 30 00 0oberżyny (bakłażany)
22ex

0709 40 00 0

seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce (Mill.) Pers.)
230709 51 30 0pieprznik jadalny
240709 60 10 0papryka słodka
250709 90 50 0koper
260714 20 10 0słodkie ziemniaki, świeże, całe, przeznaczone do spożycia przez ludzi
27ex

0802 40 00 0

kasztany(Castanea spp.), świeże
280803 00 19 0banany, świeże
29ex

0804 30 00 0

ananasy, świeże
30ex

0804 40 00 0

awokado, świeże
31ex

0804 50 00 0

guawa i mango, świeże
32słodkie pomarańcze, świeże
32.10805 10 10 0krwiste i półkrwiste
32.20805 10 30 0Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany, Vernasy, Valencjany , Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy, Trovita i Hamliny
32.30805 10 50 0pozostałe
33mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże; klementynki - wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże
33.10805 20 10 0klementynki
33.20805 20 30 0monrealesy i satsumas
33.30805 20 50 0mandarynki i wilkingi
33.40805 20 70 0tangeryny
33.50805 20 90 0pozostałe
34.1ex

0805 30 10 0

cytryny (Citrus limon, Citrus limonum), świeże
34.2ex

0805 30 90 0

limy (Citrus aurantifolia), świeże
35.1ex

0805 40 00 0

grejpfruty białe, świeże
35.2ex

0805 40 00 0

grejpfruty różowe, świeże
360806 10 10 1winogrona stołowe
0806 10 10 3
0806 10 10 5
0806 10 10 7
0806 10 10 9
370807 11 00 0arbuzy
38melony (inne niż arbuzy)
38.1ex

0807 19 00 0

amarillo, cuper, honey dew (w tym cantalene), onteniente, piel de sapo (w tym verde liso), rochet, tendral, futuro
38.2expozostałe melony
0807 19 00 0
390808 10 10 0jabłka
0808 10 20 1
0808 10 50 1
0808 10 90 1
0808 10 20 3
0808 10 50 3
0808 10 90 3
0808 10 20 5
0808 10 50 5
0808 10 90 5
0808 10 20 7
0808 10 50 7
0808 10 90 7
40gruszki
40.1ex

0808 20 50 1

gruszki - nashi (Pyrus pyrofolia)
0808 20 50 9
40.2ex

0808 20 50 1

pozostałe
ex

0808 20 50 9

410809 10 00 0morele
42.10809 20 05 1wiśnie (Prunus cerasus)
0809 20 05 5
0809 20 05 9
42.20809 20 95 0wiśnie i czereśnie
430809 30 10 0nektaryny
440809 30 90 0brzoskwinie
450809 40 05 1śliwki
0809 40 05 5
0809 40 05 9
460810 10 00 1truskawki i poziomki
0810 10 00 3
0810 10 00 9
470810 20 10 0maliny
480810 40 30 0owoce z gatunku Vaccinium myrtilus
490810 50 00 0owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch)
50ex

0810 90 30 0

liczi (śliwki chińskie)
51ex

0810 90 85 0

granaty
52ex

0810 90 85 0

khakis (w tym owoce sharon)
1 § 9 ust. 1 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 19 kwietnia 2002 r. (Dz.U.02.43.373) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 maja 2002 r.