Szczegółowy tryb ustalania wartości celnej przywożonych towarów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1997.158.1051

Akt utracił moc
Wersja od: 24 grudnia 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie szczegółowego trybu ustalania wartości celnej przywożonych towarów.

Na podstawie art. 32 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
W wypadku gdy cena faktycznie zapłacona lub należna, o której mowa w art. 23 § 1 Kodeksu celnego, zawiera wyodrębnioną kwotę podatku należnego w kraju wywozu, kwota ta podlega odliczeniu od wartości celnej, jeżeli zgłaszający przedstawi dokument stwierdzający wywóz towaru, potwierdzony przez administrację celną kraju wywozu, i przedstawi dowód odzyskania tego podatku.
Jeżeli sprzedaż lub cena towaru jest uzależniona od warunków lub spełnienia świadczeń, których wartość można ustalić, to taką wartość uważa się za włączoną do wartości transakcyjnej towaru, z zastrzeżeniem, że dany warunek lub świadczenie nie dotyczy:
1)
działań, o których mowa w art. 23 § 10 Kodeksu celnego,
2)
kosztów i opłat, o których mowa w art. 30 Kodeksu celnego.
1.
W wypadku ustalania wartości celnej na podstawie art. 28 Kodeksu celnego, nie żąda się od osoby zagranicznej przedstawienia lub udostępnienia dokumentów księgowych albo innych informacji służących do ustalenia wartości celnej.
2.
Informacje pochodzące od producenta towarów, służące do ustalenia wartości celnej na podstawie art. 28 Kodeksu celnego, mogą być weryfikowane za jego zgodą przez organ celny w innym kraju, jeżeli organ celny powiadomi o tym, z dostatecznym wyprzedzeniem, organy celne kraju obcego.
W celu określenia wartości celnej z zastosowaniem art. 30 § 1 pkt 5 Kodeksu celnego do ceny faktycznie zapłaconej lub należnej za przywożone towary dodaje się koszty opłat pocztowych, którym podlegają towary przesyłane pocztą do miejsca przeznaczenia.
1.
Przy ustalaniu wartości celnej przywożonych nośników informacji zawierających dane lub instrukcje przeznaczone do sprzętu przetwarzania danych uwzględnić należy, niezależnie od przepisów art. 23-31 Kodeksu celnego, wyłącznie koszt lub wartość samego nośnika informacji, pod warunkiem że wartość nośnika i oprogramowania są podane odrębnie.
2.
Użyte w ust. 1 określenie:
1)
nośniki informacji - nie oznacza obwodów scalonych, półprzewodników i podobnego sprzętu lub wyrobów zawierających takie obwody lub sprzęt,
2)
oprogramowanie - nie obejmuje nagrań dźwiękowych, nagrań filmowych i nagrań wideo.
1.
Jeżeli towarami przywożonymi na polski obszar celny są towary łatwo psujące się, do ustalania wartości celnej tych towarów, na wniosek osoby uprawnionej do korzystania z procedury celnej, może być zastosowany uproszczony system ustalania wartości transakcyjnej, polegający na stosowaniu cen jednostkowych według średnich wartości transakcyjnych obowiązujących na danym rynku; wykaz towarów łatwo psujących się stanowi załącznik do rozporządzenia.
2.
Informacje o cenach jednostkowych towarów łatwo psujących się, występujących na danym rynku, Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje do publicznej wiadomości nie później niż w poniedziałek poprzedzający piątek, o którym mowa w ust. 3.
3.
Ceny jednostkowe obowiązują niezmiennie w okresie 14 dni, od piątku od godziny 0.00 do czwartku do godziny 24.00.
4.
Ceny jednostkowe są ustalane w EURO 1 za 100 kg netto tych towarów, w oparciu o ceny jednostkowe towarów łatwo psujących się, według uproszczonego systemu ustalania wartości celnej Unii Europejskiej oraz zagranicznych giełd towarowych.
Wartość celna towarów łatwo psujących się jest ustalana na podstawie cen jednostkowych towarów łatwo psujących się franco granica polska, wyrażonych w EURO 2 za 100 kg netto towaru, oraz masy towaru wprowadzanego na polski obszar celny.
1.
Jeżeli w ramach dostawy towarów łatwo psujących się objętych systemem, o którym mowa w § 6 ust. 1, znajduje się co najmniej 5% towarów nie nadających się do spożycia, wartość celna jest ustalana w odniesieniu do pełnowartościowej części towaru, określonej:
1)
po przesortowaniu,
2)
po odliczeniu procentowo oszacowanej, przez inspektora standaryzacji, ilości towaru niepełnowartościowego.
2.
Towary nie nadające się do spożycia powinny być zniszczone lub powrotnie wywiezione, zgodnie z przepisami prawa celnego.
3.
Czynności, o których mowa w ust. 1 i 2, zgłaszający jest obowiązany dokonać na własny koszt.
1.
Organ celny właściwy ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania wnioskodawcy wydaje pozwolenie o przystąpieniu do uproszczonego systemu ustalania wartości transakcyjnej towarów łatwo psujących się.
2.
Pozwolenie jest wydawane pod warunkiem stosowania uproszczonego systemu ustalania wartości transakcyjnej w stosunku do wszystkich towarów objętych pozwoleniem.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.

ZAŁĄCZNIK

Wykaz towarów łatwo psujących się

Lp.Kod PCN 98Nazwa
10701 90 51 0

0701 90 59 0

ziemniaki młode
20702 00 00 1

0702 00 00 2

0702 00 00 3

0702 00 00 5

0702 00 00 7

0702 00 00 9

pomidory świeże
30703 10 19 0cebula (inna niż do sadzenia)
40703 20 00 0czosnek
5ex 0703 90 00 0pory
6ex

0704 10 05 0

ex

0704 10 10 1

ex

0704 10 10 9

ex

0704 10 80 0

kalafior
70704 20 00 0brukselka
80704 90 10 0kapusta biała i czerwona
9ex

0704 90 90 0

brokuły lub kalarepa (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L. Alef var. italica Plenck)
10ex

0704 90 90 0

pekińska kapusta
110705 11 05 0

0705 11 10 0

0705 11 80 0

sałata głowiasta
12ex

0705 29 00 0

cykoria
13ex

0706 10 00 0

marchew
14ex

0706 90 90 0

rzodkiewka
150707 00 05 1

0707 00 05 3

0707 00 05 5

0707 00 05 7

0707 00 05 8

0707 00 05 9

ogórki
160707 00 90 0korniszony
170708 10 20 0

0708 10 90 0

0708 10 95 0

groch (Pisum sativum)
18fasola
18.10708 20 20 0

0708 20 90 0

0708 20 95 0

fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)
18.2ex

0708 90 00 0

inne fasole
190709 10 00 0karczochy
20szparagi
20.1ex

0709 20 00 0

szparagi zielone
20.2ex

0709 20 00 0

szparagi - pozostałe
210709 30 00 0oberżyny (bakłażany)
22ex

0709 40 00 0

seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce (Mill.) Pers.)
230709 51 30 0pieprznik jadalny
240709 60 10 0papryka słodka
250709 90 50 0koper
260714 20 10 0słodkie ziemniaki, świeże, całe, przeznaczone do spożycia przez ludzi
27ex

0802 40 00 0

kasztany (Castanea spp.), świeże
280803 00 19 0banany, świeże
29ex

0804 30 00 0

ananasy, świeże
30ex

0804 40 20 0

ex

0804 40 90 0

ex

0804 40 95 0

avokado, świeże
31ex

0804 50 00 0

guawa i mango, świeże
32słodkie pomarańcze, świeże:
32.10805 10 10 0krwiste i półkrwiste
32.20805 10 30 0Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany, Vernasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy, Trovita i Hamliny
32.30805 10 50 0pozostałe
33mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże; klementynki - wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże:
33.10805 20 10 0klementynki
33.20805 20 30 0monrealesy i satsumas
33.30805 20 50 0mandarynki i wilkingi
33.40805 20 70 0tangeryny
33.50805 20 90 0pozostałe
34.1ex

0805 30 10 0

cytryny (Citrus limon, Citrus limonum), świeże
34.2ex

0805 30 90 0

limy (Citrus aurantifolia) świeże
35.1ex

0805 40 20 0

ex

0805 40 90 0

ex

0805 40 95 0

grejpfruty białe, świeże
35.2ex

0805 40 20 0

ex

0805 40 90 0

ex

0805 40 95 0

grejpfruty różowe, świeże
360806 10 10 1

0806 10 10 3

0806 10 10 5

0806 10 10 7

0806 10 10 9

winogrona stołowe
370807 11 00 0arbuzy
38melony (inne niż arbuzy)
38.1ex

0807 19 00 0

Amarillo, cuper, honey dew (w tym cantalene), onteniente, piel de sapo (w tym verde liso), rochet, tendral, futuro
38.2ex

0807 19 00 0

pozostałe melony
390808 10 10 0

0808 10 20 1

0808 10 50 1

0808 10 90 1

0808 10 20 3

0808 10 50 3

0808 10 90 3

0808 10 50 5

0808 10 90 5

0808 10 20 7

0808 10 50 7

0808 10 90 7

jabłka
40gruszki
40.1ex

0808 20 50 1

0808 20 50 9

gruszki - nashi (Pyrus pyrofolia)
40.2ex

0808 20 50 1

ex

0808 20 50 9

pozostałe
410809 10 00 0morele
42.10809 20 05 1

0809 20 05 5

0809 20 05 9

wiśnie (Prunus cerasus)
42.20809 20 95 0wiśnie i czereśnie
430809 30 10 0nektaryny
440809 30 90 0brzoskwinie
450809 40 05 1

0809 40 05 5

0809 40 05 9

śliwki
460810 10 05 0

0810 10 10 0

0810 10 80 0

truskawki i poziomki
470810 20 10 0maliny
480810 40 30 0owoce z gatunku Vaccinium myrtilus
490810 50 10 0

0810 50 20 0

0810 50 30 0

owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch)
50ex

0810 90 30 0

Lyches
51ex

0810 90 85 0

granaty
52ex

0810 90 85 0

Khakis (w tym owoce sharon)
1 Z dniem 1 stycznia 1999 r., na podstawie art. 30 ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. Prawo dewizowe (Dz.U.98.160.1063), wyraz "ECU" zastępuje się wyrazem "EURO".
2 Z dniem 1 stycznia 1999 r., na podstawie art. 30 ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. Prawo dewizowe (Dz.U.98.160.1063), wyraz "ECU" zastępuje się wyrazem "EURO".