§ 3. - Szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzaje tych napojów, ich dodatkowe znakowanie oraz szczegółowe wymagania, które powinny spełniać te napoje.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.2113

Akt obowiązujący
Wersja od: 14 października 2022 r.
§  3. 
1. 
Do sporządzania nastawów, o których mowa w art. 2 pkt 11-21 ustawy z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich, zwanej dalej "ustawą", stosuje się:
1)
moszcze owocowe będące produktami w stanie płynnym otrzymanymi ze świeżych owoców w sposób naturalny lub przy zastosowaniu procesów fizycznych, posiadające charakterystyczny kolor, aromat i smak typowy dla soku z danego owocu, z którego produkt jest wytwarzany, o rzeczywistej zawartości alkoholu nie większej niż 1% objętościowy, które nie zostały poddane filtracji, z wyłączeniem moszczu winogronowego,
2)
moszcze winogronowe, o których mowa w pkt 10 w części II załącznika VII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylającego rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str. 671, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1308/2013",
3)
soki owocowe będące produktami posiadającymi właściwości soku owocowego, o którym mowa w załączniku nr 1 do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. z 2014 r. poz. 494, z 2015 r. poz. 798 oraz z 2021 r. poz. 2318), zwanego dalej "rozporządzeniem dotyczącym soków",
4)
soki winogronowe będące produktami posiadającymi właściwości soku owocowego, który został wyrobiony z winogron należących do gatunku Vitis vinifera lub krzyżówek gatunku Vitis vinifera z innymi gatunkami rodzaju Vitis, niebędących odmianami Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton i Herbemont,
5)
zagęszczone soki owocowe, o których mowa w załączniku nr 1 do rozporządzenia dotyczącego soków,
6)
zagęszczone soki winogronowe będące produktami posiadającymi właściwości zagęszczonego soku owocowego, który został wyrobiony z winogron należących do gatunku Vitis vinifera lub krzyżówek gatunku Vitis vinifera z innymi gatunkami rodzaju Vitis, niebędących odmianami Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton i Herbemont

- w przeliczeniu na sok odtworzony, będący produktem posiadającym cechy soku owocowego odtworzonego z zagęszczonego soku, o którym mowa w załączniku nr 3 do rozporządzenia dotyczącego soków, przy czym zawartość rozpuszczalnych substancji stałych w tym soku spełnia minimalną wartość w skali Brixa dla danego soku oraz minimalną kwasowość ogólną w przeliczeniu na kwas jabłkowy określoną dla owoców i roślin w załączniku nr 3 do rozporządzenia.

2. 
Produkty, o których mowa w ust. 1, używane do sporządzenia nastawów:
1)
mogą być rozcieńczane taką ilością wody, która nie spowoduje przekroczenia minimalnej wartości w skali Brixa oraz kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy określonej w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
2)
nie są dosładzane i zakwaszane;
3)
mogą być utrwalane przy użyciu metod fizycznych lub przez dodanie ditlenku siarki.