§ 13. - Szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzaje tych napojów, ich dodatkowe znakowanie oraz szczegółowe wymagania, które powinny spełniać te napoje.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.2113

Akt obowiązujący
Wersja od: 14 października 2022 r.
§  13. 
1. 
Nazwy fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 5 ust. 1 ustawy, z wyłączeniem miodów pitnych oraz miodów pitnych jakościowych, uzupełnia się o informacje, o których mowa w § 9 ust. 1 pkt 1 lit. b-e oraz pkt 2.
2. 
W oznakowaniu fermentowanych napojów winiarskich, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 2, 8, 11, 12 i 15 ustawy, określenie "owocowe" lub "owocowy" może być zastąpione nazwą użytego owocu, jeżeli taki napój otrzymano:
1)
z nastawu jednorodnego albo
2)
z nastawu mieszanego zawierającego co najmniej 75% objętościowych nastawu z danego owocu, moszczu owocowego, soku owocowego lub zagęszczonego soku owocowego w przeliczeniu na sok odtworzony.
3. 
W przypadku określonym w ust. 2 pkt 2 dodatek nastawu z innego owocu nie może spowodować zdominowania smaku, koloru lub zapachu fermentowanego napoju winiarskiego.