§ 8. - Szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz metody analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli w zakresie jakości handlowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2013.624

Akt utracił moc
Wersja od: 29 maja 2013 r.
§  8.
1.
Analizę fermentowanych napojów winiarskich do celów urzędowej kontroli w zakresie jakości handlowej przeprowadza się przy użyciu następujących metod:
1)
oznaczania gęstości w temperaturze 20°C, która jest określona w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
2)
oznaczania zawartości alkoholu w procentach objętościowych, która jest określona w załączniku nr 3 do rozporządzenia;
3)
oznaczania zawartości ekstraktu ogólnego, która jest określona w załączniku nr 4 do rozporządzenia;
4)
oznaczania zawartości cukrów redukujących oraz cukrów redukujących po inwersji, które są określone w załączniku nr 5 do rozporządzenia;
5)
oznaczania zawartości popiołu, która jest określona w załączniku nr 6 do rozporządzenia;
6)
oznaczania kwasowości ogólnej, która jest określona w załączniku nr 7 do rozporządzenia;
7)
oznaczania kwasowości lotnej, która jest określona w załączniku nr 8 do rozporządzenia.
2.
Analizę, o której mowa w ust. 1, można również przeprowadzić przy użyciu metod innych niż wymienione w ust. 1, pod warunkiem że uzyskane wyniki zapewniają porównywalną powtarzalność i odtwarzalność wyników analiz, przy czym za ostateczne uznaje się wyniki uzyskane z analizy przeprowadzonej przy użyciu metod określonych w ust. 1.