§ 2. - Szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz metody analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli w zakresie jakości handlowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2013.624

Akt utracił moc
Wersja od: 29 maja 2013 r.
§  2.
1.
Do sporządzania nastawów na fermentowane napoje winiarskie z udziałem soków owocowych stosuje się:
1)
moszcze owocowe otrzymane w wyniku tłoczenia z jednego gatunku owoców, całych lub rozdrobnionych, o rzeczywistej zawartości alkoholu nie wyższej niż 1% objętościowy lub
2)
soki owocowe o rzeczywistej zawartości alkoholu nie wyższej niż 1% objętościowy, lub
3)
zagęszczone soki owocowe.
2.
Soki owocowe lub zagęszczone soki owocowe używane do sporządzenia nastawów mogą być rozcieńczane wodą w takiej ilości, która nie spowoduje przekroczenia minimalnej zawartości ekstraktu ogólnego dla danych moszczów owocowych, które są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
3.
Moszcze owocowe, soki owocowe i zagęszczone soki owocowe używane do sporządzenia nastawów:
1)
nie są dosładzane i zakwaszane;
2)
mogą być utrwalane przy użyciu metod fizycznych lub przez dodanie dwutlenku siarki.
4.
Rodzaje owoców i roślin, z których uzyskuje się moszcze owocowe, oraz oznaczana refraktometrycznie minimalna zawartość ekstraktu ogólnego w uzyskanym moszczu owocowym są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.