§ 1. - Szczegółowy sposób wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz metody analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.88.748

Akt utracił moc
Wersja od: 11 grudnia 2009 r.
§  1.
W procesie produkcji fermentowanych napojów winiarskich stosuje się jedną lub kilka z następujących czynności technologicznych:
1)
napowietrzanie;
2)
dodawanie czystego tlenu;
3)
barbotaż przy użyciu argonu albo azotu;
4)
obróbkę termiczną;
5)
odwirowywanie oraz filtrację dokonywaną przy użyciu ziemi okrzemkowej, celulozy lub innego obojętnego czynnika filtrującego, albo bez jego użycia, pod warunkiem, że w wyrobie gotowym po filtracji nie pozostaną resztki czynnika filtrującego;
6)
sulfitację albo desulfitację dokonywaną metodami fizycznymi;
7)
obróbkę węglem drzewnym;
8)
oczyszczanie;
9)
zakwaszanie albo odkwaszanie;
10)
leżakowanie lub stabilizację;
11)
kupażowanie;
12)
dosładzanie;
13)
barwienie;
14)
aromatyzację;
15)
nasycanie ditlenkiem węgla;
16)
usuwanie alkoholu metodami fizycznymi;
17)
rozlew.