§ 1. - Szczegółowy sposób kontroli jakości handlowej tusz wieprzowych oraz wołowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2018.1227

Akt obowiązujący
Wersja od: 25 czerwca 2018 r.
§  1. 
1. 
Kontrolę na miejscu w rzeźniach, o których mowa w art. 3 ust. 2 lit. c ppkt (i) i (ii) rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 2017/1184 z dnia 20 kwietnia 2017 r. ustanawiającego zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do unijnych skal klasyfikacji tusz wołowych, wieprzowych i baranich oraz raportowania cen rynkowych niektórych kategorii tusz i żywych zwierząt (Dz. Urz. UE L 171 z 04.07.2017, str. 103), zwanego dalej "rozporządzeniem 2017/1184", przeprowadza się co najmniej dwa razy w ciągu trzech miesięcy.
2. 
Kontrola w rzeźniach, o których mowa w:
1)
art. 3 ust. 2 lit. c ppkt (i) rozporządzenia 2017/1184, w których dokonuje się uboju tygodniowo średniorocznie:
a)
nie mniej niż 75 sztuk, ale mniej niż 150 sztuk bydła od 8. miesiąca życia, obejmuje co najmniej 40 losowo wybranych tusz lub - jeżeli w czasie kontroli dostępnych jest mniej niż 40 tusz - kontroli podlegają wszystkie tusze,
b)
mniej niż 75 sztuk bydła od 8. miesiąca życia, obejmuje co najmniej 25 losowo wybranych tusz lub - jeżeli w czasie kontroli dostępnych jest mniej niż 25 tusz - kontroli podlegają wszystkie tusze;
2)
art. 3 ust. 2 lit. c ppkt (ii) rozporządzenia 2017/1184, obejmuje co najmniej 25 losowo wybranych tusz lub - jeżeli w czasie kontroli dostępnych jest mniej niż 25 tusz - kontroli podlegają wszystkie tusze.