Szczegółowe zasady usytuowania punktów sprzedaży napojów alkoholowych oraz tryb wydawania zezwoleń na sprzedaż tych napojów.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1983.25.119

Akt utracił moc
Wersja od: 28 lutego 1987 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO I USŁUG
z dnia 6 maja 1983 r.
w sprawie szczegółowych zasad usytuowania punktów sprzedaży napojów alkoholowych oraz trybu wydawania zezwoleń na sprzedaż tych napojów.

Na podstawie art. 18 ust. 5 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230) zarządza się, co następuje:
Wojewoda (prezydent miasta stołecznego Warszawy, miasta Krakowa, miasta Łodzi) ustala plan usytuowania punktów sprzedaży napojów alkoholowych w granicach liczb punktów sprzedaży napojów o zawartości powyżej 4,5% alkoholu oraz o zawartości do 4,5% alkoholu, określonych dla poszczególnych województw, kierując się zasadą ograniczania dostępności napojów alkoholowych.
 
1.
Ustalając usytuowanie punktów sprzedaży napojów alkoholowych, wojewoda (prezydent miasta stołecznego Warszawy, miasta Krakowa, miasta Łodzi) kieruje się zasadą, że punkt taki nie powinien być usytuowany bliżej niż 100 m od granicy obiektów i miejsc wymienionych w art. 18 ust. 2 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (Dz. U. Nr 35, poz. 230), zwanej dalej "ustawą".
2.
Terenowy organ administracji państwowej o właściwości szczególnej do spraw handlu stopnia wojewódzkiego może w uzasadnionych wypadkach zezwolić na dalszą działalność już istniejących punktów sprzedaży napojów alkoholowych, z zastosowaniem odstępstw od zasady ich usytuowania określonej w ust. 1, jeżeli prowadzenie tych punktów, zgodnie z opinią komisji i organizacji społecznych wymienionych w ust. 3, nie powoduje zakłóceń w funkcjonowaniu urządzeń oraz działalności instytucji i organizacji, mieszczących się w obiektach i miejscach wymienionych w art. 18 ust. 2 ustawy.
3.
Decyzje o zezwoleniu na sprzedaż napojów alkoholowych, zwane dalej "zezwoleniami", w granicach liczby punktów sprzedaży napojów alkoholowych, określonej dla poszczególnych województw, wydaje terenowy organ administracji państwowej o właściwości szczególnej do spraw handlu stopnia wojewódzkiego, po rozpatrzeniu wniosku złożonego za pośrednictwem terenowego organu administracji państwowej o właściwości szczególnej do spraw handlu stopnia podstawowego oraz po zasięgnięciu opinii właściwych komisji rady narodowej stopnia wojewódzkiego, jak również opinii organizacji społecznych, a w szczególności: Społecznego Komitetu Przeciwalkoholowego, jednostek Federacji Konsumentów, Ligi Kobiet Polskich i Kół Gospodyń Wiejskich, kierując się zasadą, o której mowa w ust. 1.
4.
Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych w miejscowościach, w których znajdują się jednostki wojskowe, mogą być wydawane na zasadach określonych w ust. 3, a ponadto po zasięgnięciu opinii właściwego dowódcy garnizonu.
Zezwolenia mogą być wydawane na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych:
1)
do spożycia poza miejscem sprzedaży,
2)
do spożycia w miejscu sprzedaży,
3)
do spożycia w czasie i miejscu organizowanych zabaw i uroczystości,
4)
do spożycia na miejscu lub poza miejscem sprzedaży, na imprezach odbywających się na otwartym powietrzu.
Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu i poza miejscem sprzedaży mogą być wydawane na następujące, z uwagi na zawartość alkoholu, rodzaje tych napojów:
1)
zawierających do 4,5% alkoholu,
2)
zawierających powyżej 4,5% do 18% alkoholu,
3)
zawierających powyżej 18% alkoholu.
 
1.
Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych, przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, mogą być wydawane przedsiębiorstwu wyznaczonemu do obrotu napojami alkoholowymi (oddziałom tego przedsiębiorstwa) na sprzedaż prowadzoną:
1)
w sklepach branżowych z napojami alkoholowymi,
2)
w wyodrębnionych stoiskach (działach) sklepów:
a)
przedsiębiorstw uprawnionych do sprzedaży za waluty wymienialne,
b)
ogólnospożywczych oraz winno-cukierniczych,
c)
ze sprzedażą artykułów spożywczych na terenach wiejskich,
d)
prezentujących produkcję jednego lub kilku krajów - wyłącznie na sprzedaż napojów alkoholowych pochodzenia zagranicznego w oryginalnych opakowaniach.
2.
Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych o zawartości do 4,5% alkoholu, przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, mogą być udzielane przedsiębiorstwu wyznaczonemu do obrotu napojami alkoholowymi na sprzedaż prowadzoną w placówkach gastronomicznych, posiadających zezwolenia na sprzedaż tych napojów przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży.
Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży, o których mowa w § 4, mogą być wydawane jednostkom gospodarki uspołecznionej i nie uspołecznionej na sprzedaż prowadzoną w:
1)
restauracjach i gospodach (zajazdach),
2)
barach, z wyjątkiem barów mlecznych, turystycznych, barów przekąskowych i barów szybkiej obsługi.
Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży, o których mowa w § 4 pkt 1, oraz na sprzedaż piwa zawierającego powyżej 4,5% alkoholu do spożycia w miejscu sprzedaży mogą być wydawane jednostkom gospodarki uspołecznionej i nie uspołecznionej na sprzedaż w piwiarniach, barach piwnych i pijalniach piwa.
 
1.
Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych zawierających do 18% alkoholu, przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży, mogą być wydawane jednostkom gospodarki uspołecznionej i nie uspołecznionej na sprzedaż w:
1)
kawiarniach (herbaciarniach),
2)
cukierniach,
3)
winiarniach (miodosytniach).
2.
W zezwoleniach na sprzedaż napojów alkoholowych w kawiarniach (herbaciarniach) i cukierniach można zezwolić dodatkowo na sprzedaż koniaków (winiaków) oraz likierów (rumów).
Zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych zawierających do 18% alkoholu, przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, mogą obejmować uprawnienia do prowadzenia w sklepach branżowych z napojami alkoholowymi probierni win gronowych i miodów pitnych.
Zezwolenia, o których mowa w § 3 pkt 3, mogą być wydawane wyłącznie jednorazowo zakładom gastronomicznym na czas i w miejscu zabaw i uroczystości.
Zezwolenia, o których mowa w § 3 pkt 4, mogą być wydawane wyłącznie jednorazowo zakładom gastronomicznym oraz jednostkom przedsiębiorstwa wyznaczonego do obrotu i sprzedaży napojów alkoholowych.
1.
Jednostkom gospodarki uspołecznionej zezwolenia wydaje się na czas nieograniczony lub na czas oznaczony.
2.
Jednostkom gospodarki nie uspołecznionej zezwolenia wydaje się na czas oznaczony, nie dłuższy niż 3 lata, niezależnie od okresu ustalonego w zezwoleniu na prowadzenie działalności gastronomicznej.
Na prowadzenie sprzedaży każdego z rodzajów napojów alkoholowych, o których mowa w § 4, jest wymagane posiadanie odrębnego zezwolenia.
1.
Zezwolenie wygasa w razie:
1)
likwidacji punktu sprzedaży,
2)
upływu okresu ważności zezwolenia,
3)
zmiany rodzaju działalności punktu sprzedaży,
4) 7
(skreślony).
2.
Posiadacz zezwolenia, które wygasło w wypadkach określonych w ust. 1, jest obowiązany zwrócić je organowi, który wydał to zezwolenie.
(skreślony).
(skreślony).
Zezwolenie powinno być wywieszone w punkcie sprzedaży napojów alkoholowych na widocznym miejscu i zabezpieczone przed zniszczeniem.
1. 10
Terenowy organ administracji państwowej o właściwości szczególnej do spraw handlu stopnia wojewódzkiego prowadzi rejestr wydanych zezwoleń.
2.
Wzory zezwoleń i rejestrów ustala Minister Handlu Wewnętrznego i Usług.
Dotychczas wydane zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych, udzielone w trybie określonym w ustawie z dnia 10 grudnia 1959 r. o zwalczaniu alkoholizmu (Dz. U. Nr 69, poz. 434), zachowują ważność do czasu wydania nowych zezwoleń, nie dłużej jednak niż do dnia 13 listopada 1983 r.
Traci moc rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 10 lipca 1964 r. w sprawie określenia organów właściwych do wydawania zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych oraz warunków i trybu ich wydawania (Dz. U. z 1964 r. Nr 29, poz. 188 i z 1973 r. Nr 6, poz. 44).
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 13 maja 1983 r.
1 § 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 26 lutego 1985 r. (Dz.U.85.11.48) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 marca 1985 r.
2 § 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 26 lutego 1985 r. (Dz.U.85.11.48) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 marca 1985 r.
3 § 5 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 26 lutego 1985 r. (Dz.U.85.11.48) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 marca 1985 r.
4 § 8 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 26 lutego 1985 r. (Dz.U.85.11.48) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 marca 1985 r.
5 § 10 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 26 lutego 1985 r. (Dz.U.85.11.48) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 marca 1985 r.
6 § 11 zmieniony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 26 lutego 1985 r. (Dz.U.85.11.48) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 marca 1985 r.
7 § 14 ust. 1 pkt 4 skreślony przez § 1 rozporządzenia z dnia 26 lutego 1987 r. (Dz.U.87.7.41) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 lutego 1987 r.
8 § 15 skreślony przez § 1 rozporządzenia z dnia 26 lutego 1987 r. (Dz.U.87.7.41) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 lutego 1987 r.
9 § 16 skreślony przez § 1 rozporządzenia z dnia 26 lutego 1987 r. (Dz.U.87.7.41) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 lutego 1987 r.
10 § 18 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 8 rozporządzenia z dnia 26 lutego 1985 r. (Dz.U.85.11.48) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 marca 1985 r.