Szczegółowe zasady dokonywania zakupów interwencyjnych cukru białego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.161.1336

Akt utracił moc
Wersja od: 30 września 2002 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1
z dnia 27 września 2002 r.
w sprawie szczegółowych zasad dokonywania zakupów interwencyjnych cukru białego.

Na podstawie art. 15 ust. 4 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o regulacji rynku cukru (Dz. U. z 2001 r. Nr 76, poz. 810 i Nr 122, poz. 1322 oraz z 2002 r. Nr 127, poz. 1086) zarządza się, co następuje:
Zakup cukru białego po cenie interwencyjnej może być dokonany, jeżeli cukier ten spełnia minimalne wymagania dotyczące:
1)
zawartości:
a)
sacharozy - nie mniej niż 99,7%,
b)
wilgoci - nie więcej niż 0,06%,
c)
substancji redukujących - nie więcej niż 0,04%,
d)
popiołu - nie więcej niż 0,04%;
2)
zabarwienia:
a)
roztworu cukru - więcej niż 30 jednostek ICUMSA i nie więcej niż 100 jednostek ICUMSA,
b)
kryształków cukru - według stałych wzorców barwnych - nie mniej niż 2 i nie więcej niż 4,5.
Zakup cukru białego jest dokonywany po cenie:
1)
wyższej o 1,5% od ceny interwencyjnej, jeżeli:
a)
zabarwienie roztworu cukru, o którym mowa w § 1 pkt 2 lit. a, jest nie większe niż 30 jednostek ICUMSA,
b)
zabarwienie kryształków cukru, o którym mowa w § 1 pkt 2 lit. b, według stałych wzorców barwnych jest mniejsze niż 2;
2)
niższej o 20% od ceny interwencyjnej, jeżeli zabarwienie kryształków cukru, o którym mowa w § 1 pkt 2 lit. b, według stałych wzorców barwnych jest większe niż 4,5 i mniejsze niż 5.
1. 
Cukier biały objęty zakupem interwencyjnym jest oferowany do sprzedaży w partiach.
2. 
Partia, o której mowa w ust. 1, zawiera co najmniej 100 ton opakowanego cukru białego o tej samej jakości, magazynowanego w jednym miejscu, z zastrzeżeniem ust. 3.
3. 
W razie oferowania do sprzedaży cukru białego w ilości większej niż 100 ton, nadwyżka określona w pełnych dziesiątkach ton również stanowi partię.
1. 
Zakupu interwencyjnego cukru białego dokonuje Agencja Rynku Rolnego, zwana dalej "Agencją", w drodze przetargu otwartego.
2. 
Przedmiotem przetargu, o którym mowa w ust. 1, jest wybór producentów cukru i ilość kupowanego cukru białego.
Oferty dotyczące interwencyjnego zakupu cukru są składane Agencji przez producentów cukru i zawierają w szczególności:
1)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres producenta cukru składającego ofertę;
2)
informacje o:
a)
wielkości przyznanych limitów A i B cukru na dany rok rozliczeniowy,
b)
ilości oraz sposobie opakowania cukru białego oferowanego do zakupu interwencyjnego,
c)
rodzaju oraz jakości oferowanego do zakupu interwencyjnego cukru białego z podaniem roku rozliczeniowego, w którym został on wyprodukowany,
d)
zdolności wydawania cukru białego z magazynu oraz jego pakowania w zaproponowany rodzaj opakowania jednostkowego,
e)
posiadaniu przez producenta cukru składającego ofertę laboratorium, w którym mogą być prowadzone badania jakościowe cukru białego;
3)
proponowaną cenę za opakowanie jednostkowe cukru białego wraz z kosztem zapakowania;
4)
określenie kosztów i warunków przechowywania cukru białego w magazynie należącym do producenta cukru, zapewniającym zachowanie jakości magazynowanego cukru białego.
Agencja zawiera, z wybranymi w drodze przetargu producentami cukru, umowę na interwencyjny zakup cukru białego oraz na jego zapakowanie w umówiony rodzaj opakowania.
Agencja może, najpóźniej w dniu zawarcia umowy dotyczącej interwencyjnego zakupu cukru białego, zawierać z wybranymi w drodze przetargu producentami cukru umowy składu oferowanego cukru białego w magazynie producenta cukru.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 października 2002 r.
______

1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. z 2002 r. Nr 32, poz. 305).