§ 4. - Szczegółowe wymagania weterynaryjne w handlu bydłem i świniami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.11.58

Akt obowiązujący
Wersja od: 24 czerwca 2015 r.
§  4.
1.
Bydło przeznaczone do chowu lub hodowli może być przedmiotem handlu, jeżeli:
1)
reagowało ujemnie w śródskórnym teście tuberkulinowym, przeprowadzonym w okresie 30 dni przed opuszczeniem gospodarstwa pochodzenia, przy czym wzrost grubości fałdów skóry zwierzęcia w tym teście nie może być większy niż 2 milimetry - w przypadku bydła powyżej 6. tygodnia życia;
2)
wykazywało miano przeciwciał niższe niż 30 międzynarodowych jednostek aglutynacyjnych (IU) na mililitr w teście seroaglutynacyjnym lub innym teście w kierunku brucelozy zatwierdzonym zgodnie z przepisami Unii Europejskiej 3 , przeprowadzonym w stadzie pochodzenia w okresie 30 dni przed opuszczeniem gospodarstwa pochodzenia - w przypadku buhajów powyżej 12 miesięcy życia;
3)
reagowało ujemnie w teście w kierunku enzootycznej białaczki bydła, przeprowadzonym w okresie 30 dni przed opuszczeniem gospodarstwa pochodzenia - w przypadku bydła powyżej 12 miesięcy życia.
2.
Nie przeprowadza się:
1)
testu, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, jeżeli bydło pochodzi z państwa członkowskiego Unii Europejskiej lub jego części:
a)
uznanych za urzędowo wolne od gruźlicy albo
b)
z zatwierdzoną siecią nadzoru określoną w przepisach Unii Europejskiej 4 ;
2)
testu, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, jeżeli bydło pochodzi z państwa członkowskiego Unii Europejskiej lub jego części:
a)
uznanych za urzędowo wolne od brucelozy albo
b)
z zatwierdzoną siecią nadzoru określoną w przepisach Unii Europejskiej 5 ;
3)
testu, o którym mowa w ust. 1 pkt 3, jeżeli bydło pochodzi z państwa członkowskiego Unii Europejskiej lub jego części:
a)
uznanych za urzędowo wolne od enzootycznej białaczki bydła albo
b)
z zatwierdzoną siecią nadzoru określoną w przepisach Unii Europejskiej 6 .
3 Przepisy wydane na podstawie art. 17 dyrektywy Rady 64/432/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy bydłem i trzodą chlewną (Dz. Urz. WE L 121 z 29.07.1964, str. 1977, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 13, z późn. zm.).
4 Art. 14 dyrektywy Rady 64/432/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy bydła i trzody chlewnej (Dz. Urz. WE L 121 z 29.07.1964, str. 1977, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 13, z późn. zm.).
5 Art. 14 dyrektywy Rady 64/432/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy bydła i trzody chlewnej (Dz. Urz. WE L 121 z 29.07.1964, str. 1977, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 13, z późn. zm.).
6 Art. 14 dyrektywy Rady 64/432/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy bydła i trzody chlewnej (Dz. Urz. WE L 121 z 29.07.1964, str. 1977, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 1, str. 13, z późn. zm.).