Rozdział 2 - Wymagania weterynaryjne przy przywozie świeżego mięsa - Szczegółowe wymagania weterynaryjne przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.100.1013

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  2

Wymagania weterynaryjne przy przywozie świeżego mięsa

§  4. 1
 (uchylony).
§  5. 2
 (uchylony).
§  6.
Ograniczenia w zakresie przywozu podrobów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz szczegółowe zasady przywozu podrobów przeznaczonych do wykorzystania w przemyśle farmaceutycznym oraz przy produkcji karmy dla zwierząt domowych mogą zostać określone w przepisach Unii Europejskiej4).
§  7. 3
 (uchylony).
§  8. 4
 (uchylony).
§  9.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa z państw trzecich, wolnych od pryszczycy oraz w których nie są przeprowadzane szczepienia, jeżeli zostaną spełnione warunki określone w przepisach Unii Europejskiej4) i w przepisach regulujących handel świeżym mięsem.
§  10. 5
 Dodatkowe wymagania dla państw trzecich w zakresie przywozu świeżego mięsa mogą zostać określone w przepisach Unii Europejskiej.
§  11.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa z państw trzecich, po spełnieniu wymagań określonych w przepisach Unii Europejskiej4) w zakresie ochrony zdrowia publicznego i zdrowia zwierząt.
§  12.
1.
Niedopuszczalny jest przywóz świeżego mięsa w postaci tusz, w tym:
1)
półtusz - w przypadku świń,
2)
półtusz i ćwiartek - w przypadku bydła i zwierząt jednokopytnych

- jeżeli nie jest możliwa identyfikacja całej tuszy każdego zwierzęcia.

2.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa, o którym mowa w ust. 1, jeżeli mięso:
1)
zostało pozyskane w rzeźni znajdującej się na liście rzeźni zatwierdzonych;
2) 6
 (uchylony);
3)
zostało poddane obróbce w sposób zapobiegający jego zanieczyszczeniu zgodnie z przepisami odrębnymi5);
4) 7
 (uchylony);
5)
zostało oznakowane w sposób określony w przepisach odrębnych6);
6) 8
 po przeprowadzonym badaniu poubojowym było przechowywane z zachowaniem wymagań higieny określonych w przepisach odrębnych7);
7)
było transportowane w sposób określony w przepisach odrębnych8).
3.
W przypadku wystąpienia w państwie trzecim choroby zagrażającej zdrowiu publicznemu w przepisach Unii Europejskiej4) mogą zostać ustalone dodatkowe wymagania.
4. 9
 Przy przeprowadzaniu badania przedubojowego oraz wykonywaniu czynności, o których mowa w ust. 2 pkt 6, mogą uczestniczyć osoby niebędące lekarzami weterynarii wyznaczone do wykonywania określonych czynności o charakterze pomocniczym.
5.
Osoby, o których mowa w ust. 4, powinny spełniać wymagania określone w przepisach o Inspekcji Weterynaryjnej.
§  13.
1.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa w postaci:
1)
półtusz, w tym półtusz podzielonych na nie więcej niż 3 części, ćwierci lub podrobów spełniających wymagania określone w § 12 ust. 2, pozyskanych w zatwierdzonych rzeźniach;
2)
części mniejszych niż ćwierci, w tym półtusz podzielonych na więcej niż 3 części lub mięsa z kośćmi lub podrobów, w tym wątroby bydła w plastrach, pozyskanych w zatwierdzonych zakładach.
2.
Mięso, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, oprócz wymagań określonych w § 12 ust. 2, powinno być:
1)
pozyskane i poddane rozbiorowi w sposób określony w przepisach odrębnych9);
2)
poddane badaniu przeprowadzanemu przez urzędowego lekarza weterynarii w sposób określony w przepisach odrębnych10);
3)
opakowane w sposób określony w przepisach odrębnych11);
4)
poddane badaniom przeprowadzanym przez urzędowego lekarza weterynarii w celu zapewnienia spełnienia wymagań określonych w pkt 1-3;
5)
poddane badaniu w państwie miejsca przeznaczenia - w przypadku świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt jednokopytnych.
3.
Dopuszcza się przywóz świeżego mięsa w częściach mniejszych niż 100 g, w rozumieniu przepisów odrębnych12), jeżeli są spełnione wymagania określone w § 12 ust. 2, § 13 ust. 2 pkt 3-5 oraz wymagania określone w przepisach odrębnych13).
4.
Świeże mięso niepoddane schłodzeniu może być poddane rozbiorowi w sposób inny niż określony w przepisach odrębnych14), w specjalnie do tego celu wyznaczonych zakładach, w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej4).
§  14.
1.
Przepisów § 12 i 13 nie stosuje się do świeżego mięsa:
1)
nieprzeznaczonego do spożycia przez ludzi;
2)
przeznaczonego na wystawy lub do badań lub analiz, jeżeli mięso nie będzie wykorzystane w celu spożycia przez ludzi oraz po zakończeniu wystawy lub przeprowadzeniu badań zostanie wywiezione z terytorium Unii Europejskiej lub zniszczone, z wyłączeniem mięsa wykorzystanego w całości do badań lub analiz;
3)
przeznaczonego wyłącznie na dostawy dla organizacji międzynarodowych w sposób określony w przepisach Unii Europejskiej4), pochodzącego z państw trzecich znajdujących się na listach ogłaszanych przez Komisję Europejską.
2.
Niedopuszczalne jest umieszczanie na rynku mięsa, o którym mowa w ust. 1 pkt 3.
3.
Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio do produktów mięsnych.
§  15.
Niedopuszczalny jest przywóz:
1)
świeżego mięsa pozyskanego z knurów lub świń wnętrów;
2) 10
 (uchylony);
3) 11
 (uchylony);
4)
świeżego mięsa, do którego oznakowania wykorzystano inne substancje niż określone w przepisach odrębnych15);
5) 12
 (uchylony);
6)
świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt niedojrzałych;
7) 13
 części tuszy lub podrobów z uszkodzeniami pourazowymi, nabytymi bezpośrednio przed ubojem;
8)
krwi;
9)
mięsa mielonego lub siekanego i mięsa pozyskanego mechanicznie;
10)
świeżego mięsa w częściach mniejszych niż 100 g;
11)
głów bydła oraz części tkanek mięśniowych i innych tkanek głów z wyłączeniem języka.
1 § 4 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
2 § 5 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
3 § 7 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
4 § 8 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
5 § 10 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
6 § 12 ust. 2 pkt 2 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
7 § 12 ust. 2 pkt 4 uchylony przez § 1 pkt 3 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
8 § 12 ust. 2 pkt 6 zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. a) tiret drugie rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
9 § 12 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 3 lit. b) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
10 § 15 pkt 2 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
11 § 15 pkt 3 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
12 § 15 pkt 5 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.
13 § 15 pkt 7 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia z dnia 23 sierpnia 2005 r. (Dz.U.05.174.1454) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 2005 r.