Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Szczegółowe wymagania weterynaryjne przy przywozie świeżego mięsa i produktów mięsnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.100.1013

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1.
Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania weterynaryjne przy przywozie z państw trzecich:
1)
świeżego mięsa pozyskanego z bydła, w tym gatunku Bubalus bubalis oraz Bison bison, a także ze świń, owiec i kóz oraz zwierząt jednokopytnych;
2)
świeżego mięsa pozyskanego ze zwierząt łownych parzystokopytnych i jednokopytnych pochodzących z państw trzecich, z których jest dozwolony przywóz takich zwierząt;
3)
produktów mięsnych pozyskanych ze świeżego mięsa, z wyłączeniem świeżego mięsa:
a)
niezdatnego do spożycia przez ludzi, o którym mowa w przepisach odrębnych3),
b)
o którym mowa w § 15.
§  2.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do:
1)
produktów mięsnych o wadze nieprzekraczającej 1 kg, poddanych obróbce cieplnej w hermetycznie zamkniętych opakowaniach przy wskaźniku sterylizacji F0 w wysokości co najmniej 3,00:
a)
stanowiących część bagażu osobistego podróżnych, przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez te osoby,
b)
wysyłanych jako małe paczki i przeznaczonych dla osób fizycznych, niesprowadzanych przez te osoby do celów handlowych;
2)
świeżego mięsa i produktów mięsnych, innych niż wymienione w pkt 1:
a)
stanowiących część bagażu osobistego podróżnych i przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez te osoby,
b)
wysyłanych jako małe paczki i przeznaczonych dla osób fizycznych, niesprowadzanych przez te osoby do celów handlowych

- jeżeli ilość przywożonego świeżego mięsa lub produktów mięsnych nie przekracza 1 kg na osobę oraz pochodzą one z państw trzecich lub ich części znajdujących się na listach ogłaszanych przez Komisję Europejską;

3)
mięsa i produktów mięsnych przeznaczonych do spożycia przez załogę i pasażerów w środkach transportu komunikacji międzynarodowej.
§  3.
Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o świeżym mięsie, rozumie się przez to mięso, które, oprócz schłodzenia lub zamrożenia zapewniającego przedłużenie okresu przechowywania, nie przeszło innej obróbki, a także mięso zapakowane próżniowo.