Szczegółowe wymagania weterynaryjne mające zastosowanie do drobiu i jaj wylęgowych.
Dz.U.2004.219.2225
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 16 września 2004 r.
w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych mających zastosowanie do drobiu i jaj wylęgowych2)
Przepisy ogólne
Przepisy ogólne
Wymagania weterynaryjne dla handlu drobiem i jajami wylęgowymi
Wymagania weterynaryjne dla handlu drobiem i jajami wylęgowymi
Wymagania weterynaryjne przy przywozie drobiu i jaj wylęgowych
Wymagania weterynaryjne przy przywozie drobiu i jaj wylęgowych
Przepis końcowy
Przepis końcowy
1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).
2) Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy 90/539/EWG z dnia 15 października 1990 r. w sprawie warunków dotyczących zdrowia zwierząt w handlu drobiem i jajami wylęgowymi w ramach Wspólnoty i w importcie tych produktów z kajów trzecich (Dz. Urz. WE L 303 z 31.10.1990).
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA WETERYNARYJNE DLA PROWADZENIA ZAKŁADU DROBIU
SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA WETERYNARYJNE DLA PROWADZENIA ZAKŁADU DROBIU
Rozdział 1
Wymagania weterynaryjne dla zatwierdzenia zakładu drobiu
Wymagania weterynaryjne dla zatwierdzenia zakładu drobiu
I.
Zakład hodowli zarodowej, zakład reprodukcyjny oraz zakład odchowu drobiu
Zakład hodowli zarodowej, zakład reprodukcyjny oraz zakład odchowu drobiu
A.
Wymagania dla pomieszczeń zakładu
Wymagania dla pomieszczeń zakładu
2. W pomieszczeniach zakładu zapewnia się warunki higieniczne dostosowane do typu prowadzonej produkcji oraz umożliwia prowadzenie kontroli dotyczącej stanu zdrowia drobiu.
3. Wyposażenie zakładu powinno być zgodne z typem prowadzonej produkcji oraz umożliwiać oczyszczanie i odkażanie pomieszczeń, środków transportu, pojemników i kontenerów przeznaczonych do przewozu drobiu i jaj.
B.
Wymagania dla hodowli
Wymagania dla hodowli
1) nie wprowadza się nowej partii drobiu do stada już hodowanego (zasada hodowli zamkniętej);
2) przed każdym umieszczeniem drobiu w zakładzie pomieszczenia zakładu:
a) opróżnia się całkowicie z drobiu,
b) oczyszcza się i odkaża.
2. W zakładzie hodowli zarodowej, zakładzie reprodukcyjnym i zakładzie odchowu drobiu, utrzymującym drób w celach produkcyjnych, powinien znajdować się wyłącznie drób:
1) z tego samego zakładu lub
2) z innych zatwierdzonych zakładów prowadzących hodowlę zarodową, reprodukcyjną, utrzymujących drób w celach produkcyjnych;
3) przywieziony z państw trzecich po spełnieniu wymagań określonych w rozdziale 3 rozporządzenia.
3. W zakładzie powinny być przestrzegane zasady higieny; osoby w nim zatrudnione powinny nosić obuwie i ubrania robocze, a osoby odwiedzające - ubrania ochronne.
4. Budynki i wyposażenie zakładu utrzymuje się w dobrym stanie technicznym.
5. Jaja powinny być:
1) zbierane kilka razy dziennie;
2) możliwie jak najszybciej oczyszczane i odkażane.
6. Posiadacz drobiu powiadamia powiatowego lekarza weterynarii o każdej zmianie w prowadzonej produkcji.
7. Posiadacz drobiu prowadzi dokumentację dla każdego stada, którą przechowuje przez co najmniej 2 lata od dnia rozdysponowania stada.
8. Dokumentacja, o której mowa w ust. 7, zawiera informacje o:
1) dacie przywozu do zakładu i wywozu z zakładu drobiu i jaj;
2) przebiegu i przeznaczeniu produkcji;
3) zachorowalności i śmiertelności drobiu z określeniem ich przyczyn;
4) wykonywanych laboratoryjnych badaniach diagnostycznych i ich wynikach;
5) miejscu pochodzenia drobiu, firmie lub nazwie producenta, a w przypadku osoby fizycznej o jej imieniu, nazwisku oraz miejscu zamieszkania i adresie;
6) miejscu przeznaczenia jaj lub drobiu.
II.
Zakład wylęgu drobiu
Zakład wylęgu drobiu
2. Budynek, w którym prowadzi się wylęg drobiu, powinien:
1) znajdować się na terenie ogrodzonym;
2) być zabezpieczony przed ptakami, gryzoniami i owadami.
3. Pomieszczenia, w których prowadzi się wylęg drobiu, powinny być wyraźnie oddzielone od pomieszczeń, w których odbywa się chów i hodowla drobiu.
4. Zakład wylęgu drobiu powinien posiadać odrębne, niekrzyżujące się, utwardzone drogi przeznaczone do:
1) dojazdu do pomieszczeń przyjęcia jaj wylęgowych;
2) wywozu piskląt.
5. Na terenie, o którym mowa w ust. 2 pkt 1, wyznacza się miejsce przeznaczone do:
1) mycia i odkażania środków transportu;
2) przechowywania produktów ubocznych z cyklu produkcyjnego przed ich wywozem.
6. W zakładzie wylęgu drobiu zapewnia się:
1) oświetlenie naturalne lub sztuczne;
2) bieżącą wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi;
3) instalację kanalizacyjną;
4) sprawną wentylację.
7. W zakładzie wylęgu drobiu:
1) podłogi, ściany, drzwi i okna powinny być wykonane z materiałów nieprzepuszczalnych, nienasiąkliwych i łatwo zmywalnych;
2) urządzenia i sprzęt używany do wylęgu drobiu powinny być wykonane z materiału nierdzewnego i posiadać gładkie powierzchnie.
8. W zakładzie wylęgu drobiu wyodrębnia się pomieszczenia przeznaczone do:
1) przyjmowania, segregowania i magazynowania jaj wylęgowych;
2) odkażania jaj wylęgowych;
3) inkubacji jaj wylęgowych;
4) klucia piskląt;
5) brakowania, segregowania, szczepienia, seksowania, magazynowania i wydawania piskląt.
9. Układ pomieszczeń w zakładzie wylęgu drobiu:
1) dostosowuje się do jednokierunkowego cyklu produkcyjnego, podczas którego każda partia jaj wylęgowych, a następnie partia wyklutych z tych jaj piskląt, jest przemieszczana kolejno przez pomieszczenia wymienione w ust. 8 pkt 1-5;
2) powinien uniemożliwiać kontakt przyjmowanych jaj wylęgowych z wydawanymi pisklętami.
10. Do wylęgu mogą być przeznaczone jaja wylęgowe, które spełniają następujące wymagania:
1) są pozyskane ze stada:
a) w którym prowadzi się program badań w kierunku:
- Salmonella pullorum, Salmonella gallinarum i Mycoplasma gallisepticum - w przypadku kur,
- Salmonella arizonae, Salmonella pullorum, Salmonella gallinarum, Mycoplasma meleagridis, Mycoplasma gallisepticum - w przypadku indyków,
- Salmonella pullorum, Salmonella gallinarum - w przypadku perliczek, przepiórek, bażantów, kuropatw i kaczek,
b) dla którego zostało wystawione świadectwo zdrowia;
2) zostały:
a) przywiezione w zamkniętych pojemnikach jednorazowego użytku albo oczyszczonych i odkażonych pojemnikach wielokrotnego użytku, zawierających jaja wylęgowe tego samego gatunku pochodzące z tego samego zakładu,
b) odkażone:
- przed wysyłką do zakładu wylęgu drobiu,
- po dostarczeniu do zakładu wylęgu drobiu.
11. W zakładzie wylęgu drobiu w tym samym czasie mogą być inkubowane jaja wylęgowe tylko jednego gatunku drobiu, z zastrzeżeniem ust. 12.
12. Dopuszcza się jednoczesną inkubację jaj wylęgowych kaczych i gęsich.
13. W zakładzie wylęgu drobiu pomieszczenia, o których mowa w ust. 8 pkt 1-5, oraz urządzenia i sprzęt używane do wylęgu drobiu myje się i odkaża, jeżeli to konieczne oraz po zakończeniu każdego cyklu produkcyjnego.
14. Pracownicy zatrudnieni przy wylęgu drobiu, wykonujący pracę w pomieszczeniach, o których mowa w ust. 8 pkt 1-5, powinni używać:
1) odzieży roboczej zmienianej w przypadku zabrudzenia, jednak nie rzadziej niż co 3 dni;
2) obuwia roboczego, które myje się i odkaża co najmniej 2 razy w tygodniu.
15. Pracownicy, o których mowa w ust. 14, wykonujący pracę w pomieszczeniach, o których mowa w ust. 8 pkt 1 i 2, nie powinni mieć kontaktu z pracownikami wykonującymi pracę w pomieszczeniach, o których mowa w ust. 8 pkt 3-5.
16. Osoby niebędące pracownikami mogą wejść do pomieszczeń, o których mowa w ust. 8 pkt 1-5, wyłącznie w odzieży ochronnej.
17. Osoba, która ma zostać zatrudniona przy wylęgu drobiu, przed podjęciem pracy w zakładzie wylęgu drobiu przedstawia zaświadczenie, że nie jest nosicielem pałeczki Salmonelli.
18. W zakładzie wylęgu drobiu przeprowadza się, nie rzadziej niż raz w miesiącu, badania stanu sanitarnego.
19. Jeżeli w wyniku przeprowadzenia badań, o których mowa w ust. 18, zostaną stwierdzone uchybienia w tym zakresie, zakład poddaje się oczyszczaniu i odkażaniu, a następnie powtarza się badanie stanu sanitarnego.
20. Wyniki badań, o których mowa w ust. 18, przechowuje się przez 2 lata od dnia wykonania tego badania.
21. W zakładzie wylęgu drobiu prowadzi się kartę wylęgu drobiu zawierającą informacje dotyczące każdej partii jaj wylęgowych umieszczonych w komorze lęgowej, w tym:
1) firmę lub nazwę producenta jaj wylęgowych, jego siedzibę i adres oraz oznaczenie formy prawnej prowadzonej działalności, a w przypadku osoby fizycznej - jej imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres;
2) datę dostarczenia jaj do zakładu wylęgu drobiu;
3) liczbę jaj wylęgowych dostarczonych do zakładu wylęgu drobiu;
4) datę umieszczenia jaj w komorze lęgowej;
5) liczbę jaj wylęgowych umieszczonych w komorze lęgowej;
6) liczbę jaj przemieszczonych z komory lęgowej do komory klujnikowej;
7) liczbę wylężonych piskląt;
8) procentowy stosunek liczby wylężonych piskląt do liczby jaj umieszczonych w komorze lęgowej;
9) liczbę zdrowych piskląt;
10) daty przeprowadzonych szczepień piskląt oraz rodzaj szczepionki użytej w tym celu;
11) miejsce przeznaczenia piskląt.
22. Kartę wylęgu drobiu prowadzi się oddzielnie dla jaj wylęgowych pochodzących z poszczególnych stad drobiu i przechowuje się przez 2 lata od dnia dokonania w niej wpisu.
Rozdział 2
Szczegółowe warunki, po zaistnieniu których wydaje się decyzje: nakazującą usunięcie uchybień, nakazującą wstrzymanie działalności zakładu i zakazującą prowadzenia zakładu
Szczegółowe warunki, po zaistnieniu których wydaje się decyzje: nakazującą usunięcie uchybień, nakazującą wstrzymanie działalności zakładu i zakazującą prowadzenia zakładu
2. Powiatowy lekarz weterynarii wydaje decyzję nakazującą wstrzymanie działalności zakładu do czasu usunięcia uchybień:
1) w przypadku, gdy wymagania określone w rozdziale 1 nie są spełniane;
2) do czasu zakończenia badania w przypadku, gdy:
a) w zakładzie podejrzewa się wysoce zjadliwą grypę ptaków lub rzekomy pomór drobiu,
b) zakład otrzymał drób lub jaja wylęgowe z zakładu, w którym wystąpiło podejrzenie lub w którym stwierdzono wysoce zjadliwą grypę ptaków lub rzekomy pomór drobiu,
c) między zakładem i ogniskiem wysoce zjadliwej grypy ptaków lub rzekomego pomoru drobiu miał miejsce kontakt, w wyniku którego mogło nastąpić przeniesienie zakażenia;
3) do czasu wykonania nowych testów, jeżeli wyniki kontroli przeprowadzonej zgodnie z wymaganiami określonymi w rozdziale 1 oraz w załączniku nr 2 do rozporządzenia, dla zakażenia Salmonella pullorum, Salmonella gallinarum, Salmonella arizonae, Mycoplasma gallisepticum czy Mycoplasma meleagridis, uzasadniają podejrzenie zakażenia;
4) do czasu zastosowania odpowiednich środków wymaganych przez powiatowego lekarza weterynarii, w przypadku gdy zakład nie spełnia wymagań określonych w rozdziale 1 oraz w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
3. Powiatowy lekarz weterynarii wydaje decyzję zakazującą prowadzenia zakładu w przypadku:
1) wystąpienia w zakładzie wysoce zjadliwej grypy ptaków lub rzekomego pomoru drobiu;
2) gdy drugi test potwierdzi obecność zakażenia Salmonella pullorum, Salmonella gallinarum, Salmonella arizonae, Mycoplasma gallisepticum czy Mycoplasma meleagridis;
3) gdy w wyniku powtórnej decyzji powiatowego lekarza weterynarii nakazującej usunięcie uchybień wymagań określonych w § 5 rozporządzenia nie podjęto działań w celu ich usunięcia.
4. Jeżeli decyzja, o której mowa w ust. 3, została wydana z powodu, o którym mowa w ust. 3 pkt 1 - zakład może zostać ponownie zatwierdzony po upływie 21 dni od dnia przeprowadzenia oczyszczania i odkażania po zabiciu wszystkich sztuk drobiu w ognisku choroby.
5. Jeżeli decyzja, o której mowa w ust. 3, została wydana z powodu zakażenia wywołanego przez:
1) Salmonella pullorum, Salmonella gallinarum lub Salmonella arizonae - zakład może zostać ponownie zatwierdzony, jeżeli otrzymano ujemne wyniki w 2 testach wykonanych w zakładzie w odstępie co najmniej 21 dni i po odkażeniu przeprowadzonym w tym zakładzie po zabiciu wszystkich sztuk drobiu;
2) Mycoplasma gallisepticum lub Mycoplasma meleagridis - zakład może zostać ponownie zatwierdzony, jeżeli otrzymano ujemne wyniki w 2 testach wykonanych w odstępie co najmniej 60 dni na całym stadzie.
6. W przypadku gospodarstw, w których znajdują się dwa lub więcej oddzielne stada, powiatowy lekarz weterynarii może nie wydawać decyzji, o której mowa w ust. 2, w stosunku do zdrowych stad w gospodarstwie zarażonym, jeżeli urzędowy lekarz weterynarii potwierdzi, że:
1) stada te są utrzymywane i karmione w oddzielnych pomieszczeniach dostosowanych do struktury i wielkości tych stad;
2) czynności tam wykonywane uniemożliwiają przenoszenie się chorób z jednego stada do drugiego.
ZAŁĄCZNIK Nr 2
PROGRAM KONTROLI CHORÓB
PROGRAM KONTROLI CHORÓB
I.
Minimalny zakres programu kontroli chorób w przypadku zakażenia Salmonella pullorum, Salmonella gallinarum i Salmonella arizonae
Minimalny zakres programu kontroli chorób w przypadku zakażenia Salmonella pullorum, Salmonella gallinarum i Salmonella arizonae
1) do stwierdzenia zakażenia stosuje się testy serologiczne lub badania bakteriologiczne;
2) próbki do przeprowadzenia testów pobiera się odpowiednio z krwi, piskląt drugiego gatunku, puchu lub pyłu pobranego z wylęgarni, wymazów pobieranych ze ścian zakładu wylęgu drobiu, ściółki lub wody z poideł;
3) w przypadku pobierania ze stada próbek krwi do testu serologicznego w kierunku Salmonella pullorum lub Salmonella arizonae, przy określaniu liczby próbek, jakie powinny być pobrane, bierze się pod uwagę rozpowszechnienie zakażenia na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i przypadki poprzedniego występowania tego zakażenia w zakładzie;
4) stado poddaje się kontroli podczas każdego okresu składania jaj, w czasie najbardziej odpowiednim do wykrycia choroby.
II.
Minimalny zakres programu kontroli chorób w przypadku zakażenia Mycoplasma gallisepticum i Mycoplasma meleagridis
Minimalny zakres programu kontroli chorób w przypadku zakażenia Mycoplasma gallisepticum i Mycoplasma meleagridis
1) do stwierdzenia zakażenia stosuje się testy serologiczne lub badania bakteriologiczne lub wykonuje sekcję u jednodniowych piskląt kur i indyczek w celu stwierdzenia obecności zmian chorobowych w worku powietrznym;
2) próbki do przeprowadzenia testów pobiera się odpowiednio z krwi, jednodniowych piskląt kur i indyczek, nasienia lub wymazów pobieranych z tchawicy, kloaki lub worków powietrznych;
3) testy na wykrycie Mycoplasma gallisepticum albo Mycoplasma meleagridis powinny być przeprowadzone na reprezentatywnej próbce w celu umożliwienia stałej kontroli zakażenia w czasie chowu i w okresie nieśności, tuż przed jej rozpoczęciem, a następnie co 3 miesiące.
III.
Wyniki przeprowadzonych testów oraz środki, jakie stosuje się w przypadku stwierdzenia zakażenia
Wyniki przeprowadzonych testów oraz środki, jakie stosuje się w przypadku stwierdzenia zakażenia
2. W przypadku gdy wynik testu jest inny niż określony w ust. 1, stado uważa się za podejrzane o chorobę i stosuje się do niego przepisy rozdziału 2 załącznika nr 1 do rozporządzenia.
ZAŁĄCZNIK Nr 3
2 (uchylony).
2 (uchylony).
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »