Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Szczegółowe wymagania weterynaryjne mające zastosowanie do drobiu i jaj wylęgowych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2013.1301
Akt obowiązujący Wersja od: 21 października 2014 r.
Rozdział 1
Przepisy ogólne
Przepisy ogólne
§ 1.
Rozporządzenie określa:1)
szczegółowe wymagania weterynaryjne:a)
dla prowadzenia zakładu drobiu,b)
w handlu wewnątrzwspólnotowym drobiem i jajami wylęgowymi,c)
przy przywozie drobiu i jaj wylęgowych z państw trzecich;2)
szczegółowe wymagania oraz sposób wystawiania i wzory świadectw zdrowia dla drobiu i jaj wylęgowych, w handlu i przy przywozie.§ 2.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do drobiu przeznaczonego na targi, wystawy, pokazy lub konkursy.§ 3.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:1)
jaja wylęgowe - jaja zniesione przez drób przeznaczone do inkubacji;2)
pisklęta jednodniowe - drób poniżej 72 godzin życia, jeszcze niekarmiony, z wyjątkiem kaczek piżmowych (Cairina moschata) lub ich krzyżówek, u których dopuszcza się karmienie;3)
drób hodowlany - drób przeznaczony do produkcji jaj wylęgowych;4)
drób użytkowy - drób, z którego pozyskiwane jest mięso lub jaja przeznaczone do spożycia przez ludzi, albo przeznaczony do odtworzenia zasobów ptactwa łownego;5)
drób przeznaczony do uboju - drób przeznaczony do uboju przeprowadzanego w rzeźni, niezwłocznie po jego przybyciu, jednak nie później niż przed upływem 72 godzin.§ 4.
Szczegółowe wymagania weterynaryjne dla prowadzenia zakładu drobiu są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.