Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Szczegółowe wymagania weterynaryjne mające zastosowanie do drobiu i jaj wylęgowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2013.1301

Akt obowiązujący
Wersja od: 21 października 2014 r.

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowe wymagania weterynaryjne:
a)
dla prowadzenia zakładu drobiu,
b)
w handlu wewnątrzwspólnotowym drobiem i jajami wylęgowymi,
c)
przy przywozie drobiu i jaj wylęgowych z państw trzecich;
2)
szczegółowe wymagania oraz sposób wystawiania i wzory świadectw zdrowia dla drobiu i jaj wylęgowych, w handlu i przy przywozie.
§  2.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do drobiu przeznaczonego na targi, wystawy, pokazy lub konkursy.
§  3.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
jaja wylęgowe - jaja zniesione przez drób przeznaczone do inkubacji;
2)
pisklęta jednodniowe - drób poniżej 72 godzin życia, jeszcze niekarmiony, z wyjątkiem kaczek piżmowych (Cairina moschata) lub ich krzyżówek, u których dopuszcza się karmienie;
3)
drób hodowlany - drób przeznaczony do produkcji jaj wylęgowych;
4)
drób użytkowy - drób, z którego pozyskiwane jest mięso lub jaja przeznaczone do spożycia przez ludzi, albo przeznaczony do odtworzenia zasobów ptactwa łownego;
5)
drób przeznaczony do uboju - drób przeznaczony do uboju przeprowadzanego w rzeźni, niezwłocznie po jego przybyciu, jednak nie później niż przed upływem 72 godzin.
§  4.
Szczegółowe wymagania weterynaryjne dla prowadzenia zakładu drobiu są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.