Rozdział 2 - Wymagania weterynaryjne dla handlu drobiem i jajami wylęgowymi - Szczegółowe wymagania weterynaryjne mające zastosowanie do drobiu i jaj wylęgowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.219.2225

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 2004 r.

Rozdział  2

Wymagania weterynaryjne dla handlu drobiem i jajami wylęgowymi

§  5.
Jaja wylęgowe, pisklęta jednodniowe, drób rozpłodowy i drób produkcyjny będące przedmiotem handlu powinny:
1)
spełniać wymagania określone w przepisach o kontroli weterynaryjnej w handlu;
2)
pochodzić z zatwierdzonych, po spełnieniu wymagań, które są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia, zakładów drobiu, zwanych dalej "zakładami":
a)
w których stosuje się i przestrzega programu kontroli chorób określonych w załączniku nr 2 do rozporządzenia,
b)
które podlegają nadzorowi urzędowego lekarza weterynarii w związku z kontrolą stanu zdrowia zwierząt, w tym:
-
co najmniej jednej w roku kontroli powiatowego lekarza weterynarii, uzupełnianej kontrolami przeprowadzanymi przez urzędowego lekarza weterynarii, stosownie do stanu higieny i działania zakładu,
-
rejestrują informacje niezbędne do kontroli stanu zdrowia zwierząt,
c)
które zapewniają odpowiednie warunki do przeprowadzania czynności wymienionych w lit. b,
d)
które przetrzymują wyłącznie drób.
§  6.
Jaja wylęgowe będące przedmiotem handlu powinny:
1)
być pozyskane ze stad:
a)
które przebywały w okresie co najmniej 6 tygodni przed wysyłką w jednym lub więcej zakładach położonych na terenie Unii Europejskiej,
b)
które zostały zaszczepione, jeżeli miało to miejsce, zgodnie z warunkami szczepień określonymi w decyzji 93/152/EWG z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiającej kryteria dla szczepionek stosowanych przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu w kontekście programów rutynowych szczepień (Dz. Urz. WE L 059 z 12.03.1993),
c)
które zostały zbadane przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie 72 godzin poprzedzających wysyłkę i podczas tego badania nie wykazywały żadnych objawów klinicznych lub innych objawów uzasadniających podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej drobiu albo
d)
były poddawane comiesięcznym kontrolom zdrowia przeprowadzanym przez urzędowego lekarza weterynarii, przy czym ostatnia kontrola została przeprowadzona w okresie 31 dni poprzedzających wysyłkę;
2)
być oznakowane przez umieszczenie na nich czarnym niezmywalnym tuszem weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego nadanego producentowi jaj; litery i liczby powinny mieć co najmniej 2 mm wysokości i 1 mm szerokości;
3)
zostać odkażone w sposób określony przez urzędowego lekarza weterynarii.
§  7.
Pisklęta jednodniowe będące przedmiotem handlu powinny:
1)
pochodzić z jaj wylęgowych spełniających wymagania określone w § 5 i 6;
2)
spełniać warunki szczepień, jeżeli zostały zaszczepione, określone w decyzji, o której mowa w § 6 pkt 1 lit. b;
3)
przed wysyłką nie wykazywać żadnych objawów klinicznych uzasadniających podejrzenie chorób, o których mowa w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§  8.
Drób rozpłodowy i produkcyjny będący przedmiotem handlu powinien:
1)
przebywać od wylęgu lub w okresie co najmniej 6 tygodni przed wysyłką w jednym lub więcej zakładach położonych na terenie Unii Europejskiej;
2)
spełniać warunki szczepień, jeżeli został zaszczepiony, określone w decyzji, o której mowa w § 6 pkt 1 lit. b;
3)
być zbadany przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie 48 godzin poprzedzających wysyłkę i podczas tego badania nie wykazywać żadnych objawów klinicznych lub innych objawów uzasadniających podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej drobiu.
§  9.
Drób do uboju będący przedmiotem handlu powinien pochodzić z gospodarstw:
1)
w których przebywał od wylęgu lub w okresie co najmniej 21 dni od dnia wprowadzenia do tego gospodarstwa;
2)
których nie dotyczą nakazy lub zakazy wydane na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, stosowane do drobiu;
3)
w których stado, z którego ma zostać wysłana partia drobiu, zostało zbadane przez urzędowego lekarza weterynarii w okresie 5 dni poprzedzających wysyłkę i badanie to nie wykazało w tym stadzie żadnych objawów klinicznych lub innych objawów uzasadniających podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej drobiu;
4)
które nie znajdują się na obszarze poddanym środkom określonym w przepisach o zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz o zwalczaniu rzekomego pomoru drobiu.
§  10.
1.
Drób i pisklęta jednodniowe, przeznaczone do odtworzenia zasobów ptactwa łownego, będące przedmiotem handlu, powinny pochodzić z gospodarstw:
1)
w których przebywały od wylęgu lub w okresie co najmniej 21 dni od dnia wprowadzenia do tego gospodarstwa i w których nie miały kontaktu z nowo przybyłym do tego gospodarstwa drobiem w okresie 2 tygodni poprzedzających wysyłkę;
2)
których nie dotyczą nakazy lub zakazy wydane na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, stosowane do drobiu;
3)
w których stado, z którego ma zostać wysłana partia drobiu, zostało zbadane przez urzędowego lekarza weterynarii w czasie 48 godzin poprzedzających wysyłkę i podczas tego badania nie wykazało żadnych objawów klinicznych lub innych objawów uzasadniających podejrzenie wystąpienia choroby zakaźnej drobiu;
4)
które nie znajdują się na obszarze poddanym środkom określonym w przepisach o zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz o zwalczaniu rzekomego pomoru drobiu.
2.
Wymagań określonych w § 5 nie stosuje się do drobiu, o którym mowa w ust. 1.
§  11.
1.
Partie zawierające drób i jaja wylęgowe w liczbie poniżej 20, przeznaczone do wysyłki lub handlu, powinny pochodzić ze stad, które:
1)
przebywały na terytorium Unii Europejskiej od wylęgu lub przez okres co najmniej 3 miesięcy;
2)
nie wykazywały żadnych objawów klinicznych choroby zakaźnej drobiu przed wysyłką;
3)
spełniają warunki szczepień, jeżeli zostały zaszczepione, określone w decyzji, o której mowa w § 6 pkt 1 lit. b;
4)
nie podlegają nakazom lub zakazom wydanym na podstawie przepisów o ochronie zdrowia zwierząt oraz zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt;
5)
nie znajdują się na obszarze poddanym środkom określonym w przepisach o zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz o zwalczaniu rzekomego pomoru drobiu.
2.
Wszystkie sztuki drobiu z wysyłanej partii, w miesiącu poprzedzającym wysyłkę, powinny mieć ujemne wyniki testów serologicznych na obecność przeciwciał Salmonella pullorum i Salmonella gallinarum, które są przeprowadzane w sposób określony w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
3.
Stado, z którego pochodzą jaja wylęgowe lub pisklęta jednodniowe, powinno zostać poddane testom serologicznym w kierunku Salmonella pullorum i Salmonella gallinarum w okresie 3 miesięcy poprzedzających wysyłkę.
4.
Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się do wysyłek zawierających bezgrzebieniowce lub ich jaja wylęgowe.
§  12.
Przy wysyłce drobiu i jaj wylęgowych określonych w § 5, z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub jego części, na których stosuje się szczepienia drobiu przeciw rzekomemu pomorowi drobiu, do państwa członkowskiego Unii Europejskiej lub regionu tego państwa, które posiada, zatwierdzony przez Komisję Europejską, status państwa nieprzeprowadzającego szczepień przeciw rzekomemu pomorowi drobiu, powinny być spełnione następujące wymagania:
1)
jaja wylęgowe powinny być pozyskane ze stad, które:
a)
nie są szczepione lub
b)
są szczepione przy użyciu:
-
szczepionki inaktywowanej lub
-
żywej szczepionki, jeżeli szczepienie to miało miejsce co najmniej na 30 dni przed zebraniem jaj wylęgowych;
2)
pisklęta jednodniowe łącznie z pisklętami przeznaczonymi do odnowy stada:
a)
nie powinny być szczepione przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu;
b)
powinny pochodzić z:
-
jaj wylęgowych spełniających wymagania określone w pkt 1,
-
zakładu wylęgu drobiu, w którym jaja te były inkubowane w innym czasie i miejscu niż jaja niespełniające wymagań określonych w pkt 1;
3)
drób rozpłodowy i produkcyjny nie powinien być szczepiony przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu; drób ten ponadto powinien:
a)
być odizolowany przez 14 dni przed wysyłką w gospodarstwie albo w stacji kwarantanny pod nadzorem urzędowego lekarza weterynarii, przy czym w okresie 21 dni poprzedzających wysyłkę:
-
drobiu tego nie szczepi się przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu w gospodarstwie pochodzenia lub w stacji kwarantanny,
-
niedopuszczalne jest wprowadzanie na teren gospodarstwa lub stacji kwarantanny drobiu nieprzeznaczonego do wysyłki,
-
w stacji kwarantanny nie przeprowadza się żadnych szczepień,
b)
przejść, w okresie 14 dni poprzedzających wysyłkę, reprezentatywne testy serologiczne, z ujemnymi wynikami, w celu wykrycia przeciwciał rzekomego pomoru drobiu;
4)
drób do uboju powinien pochodzić ze stad, które w przypadku gdy:
a)
nie są szczepione przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu - powinny przejść, w okresie 14 dni poprzedzających wysyłkę, reprezentatywne testy serologiczne, z ujemnymi wynikami,
b)
są szczepione przeciwko rzekomemu pomorowi drobiu - powinny przejść, w okresie 14 dni poprzedzających wysyłkę, test przeprowadzony na reprezentatywnej próbce, w celu wyizolowania wirusa rzekomego pomoru drobiu.
§  13.
Pisklęta jednodniowe i jaja wylęgowe przewozi się:
1)
w zaprojektowanych do tego celu pojemnikach jednorazowych, które po użyciu niszczy się, albo
2)
w pojemnikach, które mogą być ponownie użyte, jeżeli zostaną przedtem oczyszczone i odkażone.
§  14.
1.
W pojemnikach, o których mowa w § 13, przewozi się wyłącznie pisklęta jednodniowe lub jaja wylęgowe tego samego gatunku, kategorii i typu drobiu, pochodzące z tego samego zakładu.
2.
Na pojemnikach umieszcza się:
1)
nazwę państwa członkowskiego Unii Europejskiej i region pochodzenia;
2)
weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pochodzenia;
3)
nazwę i adres zakładu produkcyjnego;
4)
liczbę piskląt lub jaj w pojemniku;
5)
gatunek drobiu, do którego należą jaja lub pisklęta;
6)
kategorię i typ produkcji, do jakiej są przeznaczone;
7)
nazwę państwa członkowskiego Unii Europejskiej - miejsca przeznaczenia.
§  15.
1.
Pojemniki, w których przewozi się pisklęta jednodniowe lub jaja wylęgowe, powinny być pogrupowane w kontenerach służących do tego celu.
2.
Liczbę pojemników oraz ich oznaczenie, o którym mowa w § 14 ust. 2, umieszcza się na kontenerach.
§  16.
Drób rozpłodowy i produkcyjny przewozi się w skrzyniach lub klatkach:
1)
które mieszczą tylko drób tego samego gatunku, kategorii i typu, pochodzący z tego samego zakładu;
2)
na których umieszcza się weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pochodzenia.
§  17.
1.
Drób rozpłodowy i produkcyjny oraz pisklęta jednodniowe, będące przedmiotem wysyłki, niezwłocznie dostarcza się do zakładu przeznaczenia, przy czym w czasie wysyłki drób ten nie powinien mieć kontaktu z innymi żywymi ptakami, z wyłączeniem drobiu rozpłodowego i produkcyjnego oraz piskląt jednodniowych spełniających te same wymagania.
2.
Drób do uboju, będący przedmiotem wysyłki, niezwłocznie dostarcza się do rzeźni przeznaczenia, przy czym w czasie wysyłki drób ten nie powinien mieć kontaktu z innymi żywymi ptakami, z wyłączeniem drobiu do uboju spełniającego te same wymagania.
3.
Drób przeznaczony do odtworzenia zasobów ptactwa łownego, będący przedmiotem wysyłki, niezwłocznie dostarcza się do miejsca przeznaczenia, przy czym w czasie wysyłki drób ten nie powinien mieć kontaktu z innymi żywymi ptakami, z wyłączeniem drobiu przeznaczonego do odtworzenia zasobów ptactwa łownego spełniającego te same wymagania.
4.
Niedopuszczalne jest przewożenie piskląt jednodniowych i drobiu, o których mowa w ust. 1-3, przez obszar poddany środkom określonym w przepisach o zwalczaniu wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz o zwalczaniu rzekomego pomoru drobiu, z wyłączeniem przewozów drogą główną lub koleją.
§  18.
Skrzynie, klatki oraz środki transportu powinny być zaprojektowane w sposób:
1)
zabezpieczający przed wydostawaniem się odchodów drobiu i minimalizujący możliwość utraty piór przez transportowany drób;
2)
umożliwiający:
a)
wzrokową kontrolę drobiu,
b)
ich oczyszczanie i odkażanie.
§  19.
Pojemniki, skrzynie, klatki i kontenery, jeżeli nie są jednorazowego użytku, oraz środki transportu przed załadowaniem drobiu lub jaj wylęgowych oczyszcza się i odkaża w sposób określony przez urzędowego lekarza weterynarii.
§  20. 1
 Drób i jaja wylęgowe podczas przewozu do miejsca przeznaczenia powinny być zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. WE L 94 z 31.03.2004).
1 § 20 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 28 grudnia 2004 r. (Dz.U.04.281.2792) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 grudnia 2004 r.