Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Szczegółowe wymagania weterynaryjne mające zastosowanie do drobiu i jaj wylęgowych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.219.2225
Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 2004 r.
Rozdział 1
Przepisy ogólne
§ 1.
Rozporządzenie określa:
1)
szczegółowe wymagania weterynaryjne:
a)
dla prowadzenia zakładu drobiu,
b)
przy przywozie drobiu i jaj wylęgowych,
c)
w handlu drobiem i jajami wylęgowymi;
2)
szczegółowe wymagania dla świadectw zdrowia drobiu i jaj wylęgowych, sposób ich wystawiania oraz wzory tych świadectw.
§ 2.
Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do drobiu przeznaczonego na targi, wystawy, pokazy lub konkursy.
§ 3.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
jaja wylęgowe - jaja zniesione przez drób przeznaczone do inkubacji;
2)
drób rozpłodowy - drób mający powyżej 72 godzin życia, przeznaczony do produkcji jaj wylęgowych;
3)
drób produkcyjny - drób mający powyżej 72 godzin życia, przeznaczony do produkcji mięsa lub jaj przeznaczonych do spożycia przez ludzi albo przeznaczony do odtworzenia zasobów ptactwa łownego;
4)
drób do uboju - drób przeznaczony do uboju przeprowadzanego w rzeźni, niezwłocznie po jego przybyciu, jednak nie później niż przed upływem 72 godzin.
§ 4.
Szczegółowe wymagania weterynaryjne dla prowadzenia zakładu drobiu są określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .