Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej ziemniaków.
Dz.U.2020.371 t.j.
Akt obowiązującyROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 29 października 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków
- stanowiące załącznik do rozporządzenia.
ZAŁĄCZNIK
Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) i ziemniaków jadalnych
Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) i ziemniaków jadalnych
Lp. | Wymagania jakościowe | Ziemniaki wczesne (ziemniaki młode) | Ziemniaki jadalne |
1 | Wielkość bulw: | ||
1) minimalna średnica bulw okrągłych i okrągłoowalnych | poprzeczna 28 mm | poprzeczna 35 mm | |
2) minimalna średnica bulw podłużnych | poprzeczna 28 mm | poprzeczna 30 mm, a podłużna 2 razy większa od poprzecznej | |
2 | Maksymalny udział wagowy bulw: | } | |
1) zazieleniałych1) | do 1 % | } łącznie | |
2) z wadami wewnętrznymi2) | nie dotyczy | } do 2 % | |
3) porażonych zgnilizną3) | do 1 % | do 1 % | |
4) zanieczyszczonych mineralnie4) i organicznie5) | do 2 % | do 1 % | |
5) o mniejszej średnicy niż określono dla bulw wymienionych w lp. 1 | do 3 % (nie mniejszej jednak niż 15 mm) | do 2 % (nie mniejszej jednak niż 28 mm) | |
6) porażonych parchem zwykłym6) | nie dotyczy | do 3 % | |
7) uszkodzonych7) | do 2 % | do 3 % | |
8) niekształtnych8) | nie dotyczy | do 3 % | |
9) niedojrzałych9) | nie dotyczy | do 2 % | |
10) innych odmian10) | do 2 % | do 2 % | |
3 | Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 pkt 1 i 3-5 | do 5 % | nie dotyczy |
4 | Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 pkt 1-7 | nie dotyczy | do 6 % |
5 | Maksymalny łączny udział wagowy bulw, o których mowa w lp. 2 | nie dotyczy | do 8 % |
6 | Bulwy: | ||
1) porośnięte kiełkami powyżej 3 mm | nie dotyczy | nie dopuszcza się | |
2) nadmiernie zawilgocone na powierzchni | nie dopuszcza się | nie dopuszcza się | |
3) zaparzone11) | nie dopuszcza się | nie dopuszcza się | |
4) zapleśniałe12) | nie dopuszcza się | nie dopuszcza się | |
5) zmarznięte13) | nie dopuszcza się | nie dopuszcza się | |
6) zanieczyszczone środkami ochrony roślin14) | nie dopuszcza się | nie dopuszcza się |
1) bulwy o zielonej barwie występującej:
a) w przypadku ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) - na powierzchni większej niż 1/8 bulwy, którą można usunąć przy zwykłym obieraniu,
b) w przypadku ziemniaków jadalnych - na powierzchni większej niż 1/8 bulwy, sięgającej w głąb miąższu powyżej 5 mm;
2) bulwy z rdzawą, czarną, szarą plamistością oraz z pustowatością serc;
3) bulwy porażone suchą zgnilizną [Fusarium sp., Alternaria sp.], gangreną [Phoma foveata], mokrą zgnilizną [Erwinia (Pectobacterium) carotovora (Jones) Holland., Bacillus sp., Clostridium sp., Pseudomonas sp.], zarazą ziemniaka [Phytophthora infestans de Bary] itp.;
4) bulwy zanieczyszczone grudkami ziemi, kamieniami;
5) bulwy zanieczyszczone częściami łętów, słomy, chwastów, obłamanych kiełków;
6) bulwy pokryte plamami, których łączna powierzchnia jest większa niż 1/4 powierzchni bulwy [Streptomyces scabies (Thaxt) Waksem. Et Henr. Syn. Actinomyces scabies (Thaxt) G?ss];
7) bulwy uszkodzone mechanicznie lub przez szkodniki:
a) w przypadku ziemniaków wczesnych (ziemniaków młodych) - na głębokość większą niż 3,5 mm lub bulwy z płytszymi uszkodzeniami występującymi na powierzchni większej niż 1/5 bulwy,
b) w przypadku ziemniaków jadalnych - na głębokość większą niż 5 mm;
8) bulwy:
a) zdeformowane - wyraźnie różniące się od typu odmianowego,
b) dzieciuchowate - z wtórnymi naroślami,
c) wrzecionowate - zakończone stożkowo przy stolonie;
9) bulwy o łuszczącej się, nieskorkowaciałej skórce, która na skutek lekkiego potarcia palcem złuszcza się;
10) bulwy określonej odmiany, których jednolitość określa się organoleptycznie na podstawie kształtu, głębokości oczek, barwy skórki i barwy miąższu na przekroju;
11) bulwy pozbawione turgoru, z oznakami więdnięcia, z widocznym zaciemnieniem miąższu na przekroju, rozciągającym się między powierzchnią bulwy a pierścieniem wiązek przewodzących, niekiedy sięgającym w głąb miąższu, a czasami z pękającym miąższem;
12) bulwy pokryte pleśnią na części lub całej powierzchni;
13) bulwy, w których po skaleczeniu skórki paznokciem lub na przekroju wyczuwa się kryształki lodu, lub bulwy miękkie, z których wycieka woda; na przekroju tkanki zdrowej i obumarłej tworzy się strefa zaciemniona lub nieregularna szczelina;
14) bulwy z pozostałością środków ochrony roślin w formie stałej, ciekłej lub z pozostałością obcych zapachów.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »