§ 3. - Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.214.1813

Akt obowiązujący
Wersja od: 31 maja 2008 r.
§  3. 2
1.
 Do wyrobów, o których mowa w § 1 pkt 6-19, mogą być dodane inne, niż określone w § 2 ust. 1, składniki spożywcze, przy czym dodatek tych składników nie może przekraczać 40 % masy wyrobu końcowego.
2.
Niedopuszczalne jest dodawanie do wyrobów, o których mowa w § 1 pkt 6-19, tłuszczów zwierzęcych i ich pochodnych innych niż pochodzących z mleka.
3.
Mąkę lub skrobię można dodawać wyłącznie do czekolady a la taza i czekolady familiar a la taza, jeżeli:
1)
mąka albo
2)
skrobia w postaci granulatu lub proszku

- są otrzymane z pszenicy, ryżu lub kukurydzy.

4.
Do wyrobów, o których mowa w § 1 pkt 2-19, mogą być dodawane substancje aromatyczne, których smak i zapach wyraźnie różnią się od smaku i zapachu czekolady lub tłuszczu mlecznego.
2 § 3 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 5 kwietnia 2005 r. (Dz.U.05.74.659) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 maja 2005 r.