§ 2. - Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej tusz wołowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.161.1566

Akt utracił moc
Wersja od: 16 września 2003 r.
§  2.
1.
Ustala się klasy jakości handlowej tusz wołowych ze względu na:
1)
uformowanie półtuszy - stanowiące załącznik nr 1 do rozporządzenia;
2)
otłuszczenie półtuszy - stanowiące załącznik nr 2 do rozporządzenia.
2.
W każdej klasie uformowania tusz wołowych, w zależności od stopnia spełnienia wymagań określonych dla danej klasy, rozróżnia się następujące trzy podklasy:
1)
"+",
2)
"0",
3)
"-"

- przy czym różnice między podklasami mogą wynosić 1/3 klasy.

3.
Klasę jakości handlowej tuszy wołowej ustala się, oceniając wizualnie półtuszę wołową w czasie nieprzekraczającym 1 godz. od chwili rozpoczęcia uboju, biorąc pod uwagę:
1)
uformowanie półtuszy;
2)
otłuszczenie półtuszy.
4.
Klasę jakości handlowej tuszy wołowej ustala się dla następujących kategorii bydła:
1)
A - niekastrowane młode buhajki w wieku poniżej 2 lat;
2)
B - buhaje pozostałe;
3)
C - wolce;
4)
D - krowy;
5)
E - jałówki.