§ 1. - Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej tusz wołowych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.161.1566
Akt utracił moc Wersja od: 16 września 2003 r.
§ 1.
Przepisy rozporządzenia dotyczą:1)
tusz wołowych:a)
pochodzących z rzeźni, w których przeprowadza się ubój więcej niż 75 sztuk bydła tygodniowo średniorocznie lub dokonuje się uboju kilku sztuk bydła na podstawie umowy z właścicielem zwierząt przeznaczonych do uboju,b)
wytrzewionych i oskórowanych oraz pozbawionych:-
głowy oddzielonej od tuszy wołowej w stawie szczytowo-potylicznym,-
stóp oddzielonych od tuszy wołowej w stawie nadgarstkowo-śródręcznym lub stępowo-śródstopowym,-
narządów wewnętrznych klatki piersiowej i jamy brzusznej, z nerkami, tłuszczem okołonerkowym i tłuszczem miednicznym lub bez nich,-
narządów rozrodczych i przylegających mięśni oraz bez wymienia lub tłuszczu gruczołu mlecznego - w przypadku samic;2)
półtusz wołowych otrzymanych przez podzielenie tuszy wołowej symetrycznie przez środek każdego kręgu szyjnego, piersiowego, lędźwiowego i krzyżowego oraz środek mostka i spojenia miednicznego.