§ 1. - Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej tusz wołowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.161.1566

Akt utracił moc
Wersja od: 16 września 2003 r.
§  1.
Przepisy rozporządzenia dotyczą:
1)
tusz wołowych:
a)
pochodzących z rzeźni, w których przeprowadza się ubój więcej niż 75 sztuk bydła tygodniowo średniorocznie lub dokonuje się uboju kilku sztuk bydła na podstawie umowy z właścicielem zwierząt przeznaczonych do uboju,
b)
wytrzewionych i oskórowanych oraz pozbawionych:
-
głowy oddzielonej od tuszy wołowej w stawie szczytowo-potylicznym,
-
stóp oddzielonych od tuszy wołowej w stawie nadgarstkowo-śródręcznym lub stępowo-śródstopowym,
-
narządów wewnętrznych klatki piersiowej i jamy brzusznej, z nerkami, tłuszczem okołonerkowym i tłuszczem miednicznym lub bez nich,
-
narządów rozrodczych i przylegających mięśni oraz bez wymienia lub tłuszczu gruczołu mlecznego - w przypadku samic;
2)
półtusz wołowych otrzymanych przez podzielenie tuszy wołowej symetrycznie przez środek każdego kręgu szyjnego, piersiowego, lędźwiowego i krzyżowego oraz środek mostka i spojenia miednicznego.