§ 2. - Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2014.494 t.j.

Akt obowiązujący
Wersja od: 30 grudnia 2021 r.
§  2. 
Podczas wytwarzania wyrobów, o których mowa w § 1, można stosować mechaniczne procesy ekstrakcji lub stosować następujące substancje pomagające:
1)
enzymy pektolityczne spełniające wymagania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie enzymów spożywczych, zmieniającego dyrektywę Rady 83/417/EWG, rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999, dyrektywę 2000/13/WE, dyrektywę Rady 2001/112/WE oraz rozporządzenie (WE) nr 258/97 (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 7), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 1332/2008";
2)
enzymy proteolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
3)
enzymy amylolityczne spełniające wymagania rozporządzenia nr 1332/2008;
4)
żelatynę spożywczą;
5)
taniny;
6)
bentonit jako glinkę adsorpcyjną;
7)
żel krzemionkowy (forma koloidalna);
8)
węgiel drzewny;
9)
chemicznie obojętne środki wspomagające filtrowanie i strącanie, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4, z późn. zm.), w tym:
a)
perlit,
b)
płukaną ziemię okrzemkową (diatomit płukany),
c)
celulozę,
d)
nierozpuszczalny poliamid,
e)
poliwinylopolipyrolidon,
f)
polistyren;
10)
azot;
11) 3
 białka roślinne uzyskane z pszenicy, grochu i ziemniaków używane do klarowania.
3 § 2 pkt 11 dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 29 maja 2015 r. (Dz.U.2015.798) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 czerwca 2015 r.