§ 7. - Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.177.1734
Akt utracił moc Wersja od: 14 października 2003 r.
§ 7.
1.
Zawartość wody wchłoniętej w zmrożonych i głęboko zmrożonych tuszkach kurcząt nie powinna przekraczać wartości dopuszczalnych, technicznie nieuniknionych.2.
Zawartość wody wchłoniętej w zmrożonych lub głęboko zmrożonych tuszkach kurcząt oznacza się metodą:1)
ociekania, która:a)
służy do określania straty wody podczas rozmrażania tuszek kurcząt zmrożonych lub głęboko zmrożonych,b)
nie może być stosowana w przypadku tuszek kurcząt, które były potraktowane polifosforanami lub podobnymi substancjami zwiększającymi wiązanie wody;2)
chemiczną, która służy do oznaczania całkowitej zawartości wody w zmrożonych i głęboko zmrożonych tuszkach kurcząt oraz wymaga ustalenia zawartości wody i białka w próbie zhomogenizowanej tuszki.3.
Dopuszczalna zawartość procentowa wody wchłoniętej w zmrożonych i głęboko zmrożonych tuszkach kurcząt, przy jej oznaczeniu metodą ociekania wynosi, w przypadku zastosowania schładzania:1)
owiewowego - 1,5 %;2)
owiewowo-natryskowego - 3,3 %;3)
zanurzeniowego - 5,1 %.4.
Dopuszczalna zawartość procentowa wody wchłoniętej, technicznie nieuniknionej w zmrożonych i głęboko zmrożonych tuszkach kurcząt, przy jej oznaczeniu metodą chemiczną wynosi, w przypadku zastosowania schładzania:1)
owiewowego - 2 %;2)
owiewowo-natryskowego - 4,5 %;3)
zanurzeniowego - 7 %.