§ 7. - Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.177.1734

Akt utracił moc
Wersja od: 14 października 2003 r.
§  7. 
1. 
Zawartość wody wchłoniętej w zmrożonych i głęboko zmrożonych tuszkach kurcząt nie powinna przekraczać wartości dopuszczalnych, technicznie nieuniknionych.
2. 
Zawartość wody wchłoniętej w zmrożonych lub głęboko zmrożonych tuszkach kurcząt oznacza się metodą:
1)
ociekania, która:
a)
służy do określania straty wody podczas rozmrażania tuszek kurcząt zmrożonych lub głęboko zmrożonych,
b)
nie może być stosowana w przypadku tuszek kurcząt, które były potraktowane polifosforanami lub podobnymi substancjami zwiększającymi wiązanie wody;
2)
chemiczną, która służy do oznaczania całkowitej zawartości wody w zmrożonych i głęboko zmrożonych tuszkach kurcząt oraz wymaga ustalenia zawartości wody i białka w próbie zhomogenizowanej tuszki.
3. 
Dopuszczalna zawartość procentowa wody wchłoniętej w zmrożonych i głęboko zmrożonych tuszkach kurcząt, przy jej oznaczeniu metodą ociekania wynosi, w przypadku zastosowania schładzania:
1)
owiewowego - 1,5 %;
2)
owiewowo-natryskowego - 3,3 %;
3)
zanurzeniowego - 5,1 %.
4. 
Dopuszczalna zawartość procentowa wody wchłoniętej, technicznie nieuniknionej w zmrożonych i głęboko zmrożonych tuszkach kurcząt, przy jej oznaczeniu metodą chemiczną wynosi, w przypadku zastosowania schładzania:
1)
owiewowego - 2 %;
2)
owiewowo-natryskowego - 4,5 %;
3)
zanurzeniowego - 7 %.