§ 6. - Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej mięsa drobiowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.177.1734

Akt utracił moc
Wersja od: 14 października 2003 r.
§  6. 
1. 
Zmrożone i głęboko zmrożone mięso drobiowe w opakowaniach jednostkowych klasyfikuje się według kategorii wagowych:
1)
w przypadku tuszek drobiowych o masie:
a)
mniejszej niż 1.100 g - na kategorie wagowe co 50 g,
b)
od 1.100 g do 2.400 g - na kategorie wagowe co 100 g,
c)
od 2.400 g - na kategorie wagowe co 200 g;
2)
w przypadku elementów tuszek drobiowych o masie:
a)
mniejszej niż 1.100 g - na kategorie wagowe co 50 g,
b)
od 1.100 g - na kategorie wagowe co 100 g.
2. 
Dopuszczalne tolerancje wagowe tuszek drobiowych i elementów tuszek drobiowych w opakowaniach jednostkowych są określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
3. 
Opakowanie jednostkowe może zawierać jedną tuszkę drobiową lub te same elementy jednej lub wielu tuszek drobiowych jednego gatunku drobiu.
4. 
Opakowanie jednostkowe zawierające mięso drobiowe, którego rzeczywista masa, po uwzględnieniu dopuszczalnego odchylenia ujemnego, jest mniejsza niż masa nominalna, uznaje się za wadliwe.
5. 
Opakowanie jednostkowe zawierające mięso drobiowe, którego odchylenie ujemne określonej masy nominalnej jest większe niż dwukrotne dopuszczalne, nie może być wprowadzone do obrotu.