Szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej ekstraktów kawy i ekstraktów cykorii.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.52.463

Akt obowiązujący
Wersja od: 29 kwietnia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 27 lutego 2003 r.
w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ekstraktów kawy i ekstraktów cykorii

Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
Określa się szczegółowe wymagania w zakresie jakości handlowej:
1)
ekstraktów kawy (rozpuszczalnych ekstraktów kawy, kawy rozpuszczalnej, kawy instant),
2)
ekstraktów cykorii (rozpuszczalnej cykorii, cykorii instant)

- stanowiące załącznik do rozporządzenia.

 Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do ekstraktu kawy "cafe torrefacto soluble".
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIK

SZCZEGÓŁOWE WYMAGANIA W ZAKRESIE JAKOŚCI HANDLOWEJ EKSTRAKTÓW KAWY I EKSTRAKTÓW CYKORII

Ekstrakt kawy

1. Ekstrakt kawy (rozpuszczalny ekstrakt kawy, kawa rozpuszczalna, kawa instant):

1) jest zagęszczonym wyrobem, otrzymanym przez ekstrakcję wodą upalonego ziarna kawy, z wyłączeniem hydrolizy z dodatkiem kwasu lub zasady;

2) zawiera:

a) niemożliwe do usunięcia nierozpuszczalne substancje,

b) nierozpuszczalne olejki kawowe,

c) rozpuszczalne i aromatyczne składniki kawy,

d) suchą masę pochodzącą z kawy w ilości nie mniejszej niż:

- 95% wagowo - w przypadku ekstraktu kawy w proszku,

- 70% i nie większej niż 85% wagowo - w przypadku ekstraktu kawy w postaci pasty,

- 15% i nie większej niż 55% wagowo - w przypadku płynnego ekstraktu kawy.

2. Ekstrakt kawy w proszku i ekstrakt kawy w postaci pasty zawierają tylko substancje pochodzące z ekstrakcji kawy.

3. Płynny ekstrakt kawy może zawierać cukry spożywcze palone lub niepalone w ilości nie większej niż 12% wagowo.

Ekstrakt cykorii

1. Ekstrakt cykorii (rozpuszczalna cykoria, cykoria instant) jest zagęszczonym wyrobem otrzymanym przez ekstrakcję wodą oczyszczonych, wysuszonych i upalonych korzeni cykorii korzeniowej (Cichorium Intybus L.), z wyłączeniem hydrolizy z dodatkiem kwasu lub zasady.

2. Do produkcji ekstraktu cykorii nie stosuje się korzeni Cichorium Intybus L. wykorzystanych do produkcji cykorii sałatowej.

3.  Ekstrakt cykorii zawiera suchą masę pochodzącą z cykorii w ilości nie mniejszej niż:

1) 95% wagowo - w przypadku ekstraktu cykorii w proszku;

2) 70% i nie większej niż 85% wagowo - w przypadku ekstraktu cykorii w postaci pasty;

3) 25% i nie większej niż 55% wagowo - w przypadku płynnego ekstraktu cykorii.

4.  Ekstrakt cykorii w proszku i ekstrakt cykorii w postaci pasty mogą zawierać nie więcej niż 1% wagowo substancji niepochodzących z cykorii.

5. Płynny ekstrakt cykorii może zawierać cukry spożywcze palone lub niepalone, w ilości nie większej niż 35% wagowo.

1 § 1a dodany przez § 1 rozporządzenia z dnia 24 marca 2004 r. (Dz.U.04.62.578) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 kwietnia 2004 r.