§ 1. - Szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne w zakresie prowadzenia obrotu środkami żywienia zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.1.5

Akt utracił moc
Wersja od: 8 stycznia 2004 r.
§  1.
Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne w zakresie prowadzenia obrotu:
1)
dodatkami paszowymi z grup:
a)
antybiotyków,
b)
kokcydiostatyków i innych produktów leczniczych,
c)
stymulatorów wzrostu,
d)
witamin i innych chemicznie zdefiniowanych substancji o podobnym działaniu,
e)
pierwiastków śladowych,
f)
karotenoidów i ksantofili,
g)
enzymów,
h)
mikroorganizmów,
i)
przeciwutleniaczy, dla których jest określona maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
2)
dodatkami paszowymi innymi niż określone w pkt 1, dla których została ustalona ich maksymalna zawartość w mieszankach paszowych pełnoporcjowych;
3)
materiałami paszowymi:
a)
białkiem uzyskiwanym z mikroorganizmów należących do grupy bakterii, drożdży, glonów i grzybów, z wyjątkiem drożdży hodowanych na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego,
b)
produktami ubocznymi uzyskiwanymi w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji,
c)
aminokwasami i ich solami,
d)
hydroksyanalogami aminokwasów;
4)
premiksami zawierającymi dodatki paszowe, o których mowa w pkt 1.