§ 19. - Szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.204.1984
Akt utracił moc Wersja od: 7 lipca 2004 r.
§ 19.
1.
Przedsiębiorca opracowuje na piśmie schemat postępowania regulujący przebieg procesu technologicznego oraz przechowuje dokumentację w tym zakresie.2.
Schemat postępowania, o którym mowa w ust. 1, reguluje przebieg procesu technologicznego w sposób zapewniający:1)
oczyszczanie i sprawdzanie urządzeń przed ich użyciem;2)
oznakowanie, za pomocą umieszczonych w widocznym miejscu czytelnych napisów z nazwą lub kodem identyfikacyjnym serii środka żywienia zwierząt, urządzeń, zbiorników i pojemników stosowanych do ich wytwarzania i międzyoperacyjnego magazynowania;3)
prowadzenie tego procesu technologicznego:a)
w zamkniętych pomieszczeniach, wyposażonych w system wentylacyjny, w którym jest utrzymywane odpowiednie ciśnienie,b)
w sposób zapobiegający zanieczyszczeniom krzyżowym.3.
Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, zawiera:1)
opis metod postępowania oraz poszczególnych etapów procesu produkcyjnego;2)
wskazanie środków zapobiegających zanieczyszczeniu środków żywienia zwierząt w procesie wytwarzania i przechowywania wyrobów gotowych i półproduktów;3)
opis wykonywanych działań dotyczących bezpośrednio lub pośrednio każdego środka żywienia zwierząt w procesie jego wytwarzania;4)
nazwę i postać środka żywienia zwierząt;5)
wskazanie tożsamości, ilości i jakości wszystkich używanych środków żywienia zwierząt;6)
teoretyczne wydajności w różnych etapach wytwarzania i dopuszczalne odchylenia wydajności praktycznych;7)
opis badań kontrolnych oraz częstotliwość ich wykonywania, na wszystkich etapach wytwarzania środka żywienia zwierząt, wraz z podaniem jednostek organizacyjnych odpowiedzialnych za wykonanie takich badań.