§ 19. - Szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.204.1984

Akt utracił moc
Wersja od: 7 lipca 2004 r.
§  19. 
1. 
Przedsiębiorca opracowuje na piśmie schemat postępowania regulujący przebieg procesu technologicznego oraz przechowuje dokumentację w tym zakresie.
2. 
Schemat postępowania, o którym mowa w ust. 1, reguluje przebieg procesu technologicznego w sposób zapewniający:
1)
oczyszczanie i sprawdzanie urządzeń przed ich użyciem;
2)
oznakowanie, za pomocą umieszczonych w widocznym miejscu czytelnych napisów z nazwą lub kodem identyfikacyjnym serii środka żywienia zwierząt, urządzeń, zbiorników i pojemników stosowanych do ich wytwarzania i międzyoperacyjnego magazynowania;
3)
prowadzenie tego procesu technologicznego:
a)
w zamkniętych pomieszczeniach, wyposażonych w system wentylacyjny, w którym jest utrzymywane odpowiednie ciśnienie,
b)
w sposób zapobiegający zanieczyszczeniom krzyżowym.
3. 
Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, zawiera:
1)
opis metod postępowania oraz poszczególnych etapów procesu produkcyjnego;
2)
wskazanie środków zapobiegających zanieczyszczeniu środków żywienia zwierząt w procesie wytwarzania i przechowywania wyrobów gotowych i półproduktów;
3)
opis wykonywanych działań dotyczących bezpośrednio lub pośrednio każdego środka żywienia zwierząt w procesie jego wytwarzania;
4)
nazwę i postać środka żywienia zwierząt;
5)
wskazanie tożsamości, ilości i jakości wszystkich używanych środków żywienia zwierząt;
6)
teoretyczne wydajności w różnych etapach wytwarzania i dopuszczalne odchylenia wydajności praktycznych;
7)
opis badań kontrolnych oraz częstotliwość ich wykonywania, na wszystkich etapach wytwarzania środka żywienia zwierząt, wraz z podaniem jednostek organizacyjnych odpowiedzialnych za wykonanie takich badań.