§ 18. - Szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.204.1984

Akt utracił moc
Wersja od: 7 lipca 2004 r.
§  18. 
1. 
Przedsiębiorca przechowuje dokumentację dotyczącą stosowanych dodatków paszowych, premiksów i materiałów paszowych.
2. 
Dokumentacja, o której mowa w ust. 1, zawiera:
1)
nazwę dodatku paszowego, premiksu lub materiału paszowego;
2)
oznaczenie dostawcy;
3)
datę dostawy;
4)
datę badania wraz z jego numerem;
5)
dane dotyczące zastosowania dodatku paszowego lub premiksu, lub materiału paszowego w procesie produkcyjnym.
3. 
Przedsiębiorca opracowuje na piśmie schemat postępowania z dodatkami paszowymi, premiksami lub materiałami paszowymi zapewniający ich:
1)
identyfikację;
2)
zgodność z wymaganiami jakościowymi przed rozpoczęciem procesu produkcji;
3)
przechowywanie w widocznie oznakowanych miejscach;
4)
widoczne oznakowanie i bezzwłoczne zniszczenie lub zwrócenie dostawcy.