§ 14. - Szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.204.1984

Akt utracił moc
Wersja od: 7 lipca 2004 r.
§  14. 
1. 
Środki żywienia zwierząt przechowuje się w pomieszczeniach magazynowych, w warunkach zapewniających zachowanie ich jakości oraz w sposób zabezpieczający przed:
1)
zakażeniem drobnoustrojami, grzybami i skutkami ich oddziaływania;
2)
przedostawaniem się do nich zwierząt;
3)
wilgocią i innymi czynnikami, które mogą pozbawić je wartości albo wytworzyć produkty szkodliwe dla zdrowia zwierząt i ludzi oraz środowiska.
2. 
Pomieszczenia magazynowe zakładów wytwarzających środki żywienia dostosowuje się do wielkości i asortymentu wytwarzanych środków żywienia, a ich otoczenie utrzymuje się w czystości.
3. 
Pomieszczenia, o których mowa w ust. 2, wyposaża się w:
1)
urządzenia wentylacyjne;
2)
przyrządy do pomiaru temperatury;
3)
legalizowane wagi.
4. 
Pomieszczenia magazynowe zabezpiecza się przed dostępem osób nieupoważnionych.
5. 
Środki żywienia zwierząt przechowuje się w sposób:
1)
umożliwiający ich łatwą identyfikację;
2)
zapewniający bezpieczny do nich dostęp.