§ 14. - Szczegółowe wymagania techniczne i organizacyjne dotyczące wytwarzania środków żywienia zwierząt.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.204.1984
Akt utracił moc
Wersja od: 7 lipca 2004 r.
§ 14.
1.
Środki żywienia zwierząt przechowuje się w pomieszczeniach magazynowych, w warunkach zapewniających zachowanie ich jakości oraz w sposób zabezpieczający przed:
1)
zakażeniem drobnoustrojami, grzybami i skutkami ich oddziaływania;
2)
przedostawaniem się do nich zwierząt;
3)
wilgocią i innymi czynnikami, które mogą pozbawić je wartości albo wytworzyć produkty szkodliwe dla zdrowia zwierząt i ludzi oraz środowiska.
2.
Pomieszczenia magazynowe zakładów wytwarzających środki żywienia dostosowuje się do wielkości i asortymentu wytwarzanych środków żywienia, a ich otoczenie utrzymuje się w czystości.
3.
Pomieszczenia, o których mowa w ust. 2, wyposaża się w:
1)
urządzenia wentylacyjne;
2)
przyrządy do pomiaru temperatury;
3)
legalizowane wagi.
4.
Pomieszczenia magazynowe zabezpiecza się przed dostępem osób nieupoważnionych.
5.
Środki żywienia zwierząt przechowuje się w sposób:
1)
umożliwiający ich łatwą identyfikację;
2)
zapewniający bezpieczny do nich dostęp.
Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookie. Jeśli zgadzasz się na używanie plików cookie kliknij "Zamknij" lub po prostu kontynuuj przeglądanie. Uzyskaj więcej informacji lub zmień ustawienia .