§ 1. - Szczegółowe wymagania jakościowe dla zielonki przeznaczonej do produkcji suszu paszowego oraz metody badania stosowane w ocenie wymagań jakościowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.138.1560

Akt utracił moc
Wersja od: 4 grudnia 2001 r.
§  1.
1.
Zielonka przeznaczona do produkcji suszu paszowego, zwana dalej "zielonką":
1)
powinna cechować się:
a)
świeżością,
b)
zapachem i barwą charakterystycznymi dla danej rośliny,
c)
wilgotnością nie niższą niż 30%,
2)
nie może być stęchła, spleśniała i zaparzona,
3)
nie może zawierać:
a)
roślin trujących lub więcej niż 2% roślin szkodliwych,
b)
zanieczyszczeń mineralnych w postaci kamieni, piasku, grudek ziemi i mułu,
c)
zanieczyszczeń obcych w postaci szkła, metalu i kawałków drewna,
d)
więcej niż 5% obumarłych, podsuszonych lub podgniłych części roślin.
2.
Wykaz roślin trujących i szkodliwych, o których mowa w ust. 1 pkt 3 lit. a), określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.