§ 1. - Szczegółowe wymagania jakości handlowej w zakresie opakowań niektórych wyrobów winiarskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2011.87.489

Akt utracił moc
Wersja od: 26 kwietnia 2011 r.
§  1.
Rozporządzenie określa szczegółowe wymagania dotyczące stosowania butelek i zamknięć typowych dla wina musującego do wyrobów winiarskich obejmujących:
1)
następujące fermentowane napoje winiarskie:
a)
wino owocowe,
b)
wino owocowe aromatyzowane,
c)
"Polskie Wino/Polish Wine",
d)
"Polskie Wino aromatyzowane/Polish Wine aromatized",
e)
napoje winopochodne owocowe lub miodowe,
f)
napoje winopodobne owocowe lub miodowe,
g)
napoje niskoalkoholowe;
2)
wyroby określone w:
a)
ust. 7, 8 i 9 załącznika XI b rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku") (Dz. Urz. UE L 299 z 16.11.2007, str. 1, z późn. zm.),
b)
art. 2 rozporządzenia Rady (EWG) nr 1601/91 z dnia 10 czerwca 1991 r. ustanawiającego ogólne zasady definicji, opisu i prezentacji win aromatyzowanych, aromatyzowanych napojów winopochodnych i aromatyzowanych koktajli winopodobnych (Dz. Urz. WE L 149 z 14.06.1991, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 11, str. 286, z późn. zm.).