Szczegółowe warunki wytwarzania produktów rolnictwa ekologicznego.
Dz.U.2002.77.699
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 14 maja 2002 r.
w sprawie szczegółowych warunków wytwarzania produktów rolnictwa ekologicznego.
ZAŁĄCZNIKI
ZAŁĄCZNIK Nr 1
NAWOZY MINERALNE STOSOWANE W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
NAWOZY MINERALNE STOSOWANE W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Nazwa | Uwagi |
1 | 2 |
Mączka fosforytowa | Maksymalna zawartość kadmu: do 90 mg/kg P2O5 |
Kopalne sole potasu (KCl)* | - |
Siarczan potasu zawierający sole magnezu* | Otrzymany z kopalnych soli potasowych |
Węglan wapnia pochodzenia naturalnego* | - |
Węglany magnezowo-wapniowe pochodzenia naturalnego* | - |
Siarczan magnezu | - |
Roztwór chlorku wapnia* | Opryskiwanie dolistne jabłoni po stwierdzeniu niedoboru wapnia |
Siarczan wapnia (gips) | Wyłącznie pochodzenia naturalnego |
Wapno defekacyjne* | - |
Siarka elementarna | - |
ZAŁĄCZNIK Nr 2
SUBSTANCJE DO UTRZYMYWANIA LUB PODWYŻSZANIA BIOLOGICZNEJ AKTYWNOŚCI I ŻYZNOŚCI GLEBY
SUBSTANCJE DO UTRZYMYWANIA LUB PODWYŻSZANIA BIOLOGICZNEJ AKTYWNOŚCI I ŻYZNOŚCI GLEBY
Nazwa | Uwagi |
1 | 2 |
Produkty pochodzenia zwierzęcego* lub produkty uboczne*: | W postaci przekompostowanej; maksymalna zawartość chromu (VI) w mg/kg suchej masy: 0 |
- mączka z krwi - mączka z kopyt - mączka rogowa | |
- mączka kostna lub mączka kostna odklejona | |
- spopielone kości zwierząt | |
- mączka rybna | |
- mączka mięsna | |
- mączka z piór, włosów i skóry | |
- wełna | |
- sierść | |
- włosy | |
- produkty mleczarskie | |
- guano | |
Produkty pochodzenia roślinnego lub produkty uboczne (w szczególności wytłoczyny z nasion roślin oleistych, łuska ziarna kakaowego, kiełki słodowe) | - |
Glony morskie i produkty z nich | Otrzymane wyłącznie w drodze: |
otrzymane* | - procesów fizycznych, w tym odwadniania, zamrażania i mielenia |
- ekstrakcji wodą lub wodnymi roztworami kwasów i zasad | |
- fermentacji | |
Fosforyty o podwyższonej zawartości magnezu (fosforyty glinowo-wapniowe i wapniowe) | Maksymalna zawartość kadmu: do 90 mg/kg P2O5; stosowanie ograniczone do gleb zasadowych (pH>7,5) |
Mikroelementy pochodzenia mineralnego* | - |
Chlorek sodu* | Wyłącznie sól kopalna |
Mączka skalna | - |
Torf | Stosowanie ograniczone do produkcji ogrodniczej (uprawa warzyw, roślin ozdobnych, drzew i krzewów, szkółki) |
Minerały ilaste ( w szczególności perlit, wermikulit) | - |
Podłoże z uprawy grzybów | Sporządzone ze składników dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym |
Trociny i wióry drzewne | Drewno (po wyrębie) nietraktowane chemicznie |
ZAŁĄCZNIK Nr 3
WYKAZ SUBSTANCJI BIOLOGICZNIE CZYNNYCH, MIKROORGANIZMÓW I ŻYWYCH ORGANIZMÓW WCHODZĄCYCH W SKŁAD ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN STOSOWANYCH W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
WYKAZ SUBSTANCJI BIOLOGICZNIE CZYNNYCH, MIKROORGANIZMÓW I ŻYWYCH ORGANIZMÓW WCHODZĄCYCH W SKŁAD ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN STOSOWANYCH W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Nazwa | Uwagi |
1 | 2 |
Azadirachtyna ekstrahowana z Azadirachta indica (miodli indyjskiej)* | Insektycyd; stosowanie wyłącznie na rośliny mateczne w produkcji nasiennej i na rośliny rodzicielskie w produkcji innych roślin rozmnażanych wegetatywnie, jak również w produkcji roślin ozdobnych |
Wosk pszczeli | Przy cięciu drzew (do smarowania ran) |
Żelatyna | Insektycyd |
Hydrolizat białkowy* | Atraktant; w połączeniu z innymi odpowiednimi substancjami, wymienionymi w niniejszym załączniku |
Lecytyna | Fungicyd |
Olejki roślinne ( miętowy, sosnowy, kminkowy) | Insektycyd, akarycyd, fungicyd, inhibitor kiełkowania |
Pyretryny ekstrahowane z Chrysanthemum cinerariaefolium | Insektycyd |
Ekstrakt z gorzkli właściwej (Quassia amara) | Insektycyd, repelent |
Rotenon ekstrahowany z Derris ssp., Lonchocarpus spp. i Tephrosia spp.* | Insektycyd |
* Celowość stosowania po uzgodnieniu z upoważnioną jednostką certyfikującą.
II. Substancje biologicznie czynne do stosowania w pułapkach lub dyspensorach
Nazwa | Uwagi |
1 | 2 |
Fosforan dwuamonowy | Atraktant; wyłącznie w pułapkach |
Feromony | Insektycyd, atraktant; w pułapkach lub dyspensorach |
III. Inne substancje biologicznie czynne stosowane tradycyjnie w rolnictwie ekologicznym
Nazwa | Uwagi |
1 | 2 |
Miedź w formie wodorotlenku miedzi, tlenochlorku miedzi, siarczanu miedzi (trójzasadowego), tlenku miedziowego* | Fungicyd |
Etylen | Do przyśpieszania dojrzewania bananów |
Szare mydło (mydło potasowe) | Insektycyd |
Ałun potasowy (kalinit) | Do hamowana dojrzewania bananów |
Siarczan wapnia (wielosiarczan wapnia)* | Fungicyd, insektycyd, akarycyd |
Olej parafinowy | Insektycyd, akarycyd |
Oleje mineralne* | Insektycyd, akarycyd; wyłącznie w uprawie drzew owocowych, winnic, drzew oliwkowych i roślin tropikalnych |
Nadmanganian potasu | Fungicyd, bakteriocyd; wyłącznie w uprawie drzew owocowych, drzew oliwkowych i winnic |
Piasek kwarcowy | Repelent |
Siarka | Fungicyd, akarycyd, repelent |
* Celowość stosowania po uzgodnieniu z upoważnioną jednostką certyfikującą.
IV. Mikroorganizmy i inne żywe organizmy stosowane w biologicznym zwalczaniu szkodników
Nazwa | Uwagi |
1 | 2 |
Mikroorganizmy (bakterie, wirusy i grzyby), w szczególności Bacillus thuringensis, Granulosis virus | Wyłącznie produkty niemodyfikowane genetycznie w rozumieniu przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych |
Żywe organizmy (w szczególności owady, pluskwiaki, nicienie, drapieżne roztocza) | - |
ZAŁĄCZNIK Nr 4
DOPUSZCZALNA OBSADA ZWIERZĄT W EKOLOGICZNYM GOSPODARSTWIE ROLNYM W PRZELICZENIU NA 1 ha UŻYTKÓW ROLNYCH
DOPUSZCZALNA OBSADA ZWIERZĄT W EKOLOGICZNYM GOSPODARSTWIE ROLNYM W PRZELICZENIU NA 1 ha UŻYTKÓW ROLNYCH
Gatunek lub grupa użytkowa | Szt. na 1 ha jako ekwiwalent 170 kg N/ha/rok |
1 | 2 |
Koniowate w wieku powyżej 6 miesięcy | 2 |
Cielęta odchowywane na opas | 5 |
Inne zwierzęta zaliczane do bydła w wieku poniżej 1 roku | 5 |
Buhaje, wolce w wieku od 1 roku do 2 lat | 3,3 |
Jałówki w wieku od 1 roku do 2 lat | 3,3 |
Buhaje, wolce w wieku powyżej 2 lat | 2 |
Jałówki przeznaczone do rozrodu | 2,5 |
Jałówki przeznaczone na opas | 2,5 |
Krowy mleczne | 2 |
Krowy wybrakowane | 2 |
Inne krowy | 2,5 |
Samice królików przeznaczone do rozrodu | 100 |
Owce maciorki | 13,3 |
Kozy | 13,3 |
Prosięta | 74 |
Maciory przeznaczone do rozrodu | 6,5 |
Tuczniki | 14 |
Inne świnie | 14 |
Brojlery kurze | 580 |
Kury nioski | 230 |
ZAŁĄCZNIK Nr 5
MINIMALNE WIELKOŚCI POWIERZCHNI POMIESZCZEŃ W BUDYNKACH INWENTARSKICH ORAZ WYBIEGÓW DLA ZWIERZĄT
MINIMALNE WIELKOŚCI POWIERZCHNI POMIESZCZEŃ W BUDYNKACH INWENTARSKICH ORAZ WYBIEGÓW DLA ZWIERZĄT
Gatunek /osobnik/ | POWIERZCHNIA POMIESZCZENIA (powierzchnia wewnętrzna netto dostępna dla zwierząt) | POWIERZCHNIA WYBIEGU bez pastwiska (powierzchnia zewnętrzna) | |
Minimalna waga żywca w kg | Minimalna powierzchnia m2/sztukę | Minimalna powierzchnia m2/sztukę | |
Bydło przeznaczone | do 100 | 1,5 | 1,1 |
do rozrodu i opasowe | do 200 | 2,5 | 1,9 |
oraz koniowate | do 350 | 4,0 | 3,0 |
powyżej 350 | 5,0 przy minimum 1 m2/100 kg | 3,7 przy minimum 0,75 m2/100 kg | |
Krowy mleczne | - | 6,0 | 4,5 |
Buhaje hodowlane | - | 10,0 | 30,0 |
Owce i kozy | - | 1,5 (owca, koza) 0,35 (jagnię, koźlę) | 2,5 przy minimum 0,5 m2 na jagnię, koźlę |
Maciory z prosiętami do 40 dnia życia | - | 7,5 (maciora) | 2,5 |
Tuczniki | do 50 | 0,8 | 0,6 |
do 85 | 1,1 | 0,8 | |
do 110 | 1,3 | 1,0 | |
Prosięta | do 30 kg, powyżej 40 dnia życia | 0,6 | 0,4 |
Świnie przeznaczone do rozrodu | - | 2,5 (samica) | 1,9 |
6,0 (samiec) | 8,0 |
II. Drób
POWIERZCHNIA POMIESZCZENIA (powierzchnia wewnętrzna netto dostępna dla zwierząt) | POWIERZCHNIA WYBIEGU (powierzchnia | |||
Liczba zwierząt/m2 | Długość grzędy w cm na 1 ptaka | Gniazdo | zewnętrzna)ilość m2 dostępnych rotacyjnie na 1 sztukę | |
Kury nioski | 6 | 18 | 8 niosek na gniazdo lub w przypadku wspólnego gniazda 120 cm2/1 ptaka | 4 z zachowaniem limitu do 170 kg N/ha/rok |
Drób na tucz /w stałych budynkach/ | 10 przy maksimum 21 kg żywca/m2 | 20 /tylko dla perliczek/ | - | 4 - brojlery kurze, perliczki, 4,5 - kaczki, 10 - indyki, 15 - gęsi - z zachowaniem limitu do 170 kg N/ha/rok |
Drób na tucz /w ruchomych kojcach/ | 16 przy maksimum 30 kg żywca/m2 | - | - | 2,5 z zachowaniem limitu do 170 kg N/ha/rok |
ZAŁĄCZNIK Nr 6
ŚRODKI ŻYWIENIA ZWIERZĄT, ŚRODKI DO CZYSZCZENIA ZWIERZĄT ORAZ CZYSZCZENIA I DEZYNFEKCJI POMIESZCZEŃ INWENTARSKICH STOSOWANE W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
ŚRODKI ŻYWIENIA ZWIERZĄT, ŚRODKI DO CZYSZCZENIA ZWIERZĄT ORAZ CZYSZCZENIA I DEZYNFEKCJI POMIESZCZEŃ INWENTARSKICH STOSOWANE W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
1. Środki żywienia zwierząt pochodzenia roślinnego
1) Zboża, ziarno, pozyskiwane z nich produkty i produkty uboczne:
owies jako ziarno, płatki, średniej jakości mąka, łuski i otręby; jęczmień w postaci ziarna i średniej jakości mąki; ryż w postaci ziarna, ryż łamany lub otręby i wytłoki z kiełków; proso w ziarnach; żyto w ziarnach, jako średniej jakości mąka lub jako paszowe i otręby; sorgo w ziarnach; pszenica w ziarnach, jako średniej jakości mąka, jako mąka paszowa, otręby i kiełki; orkisz w ziarnach; pszenżyto w ziarnach; kukurydza w ziarnach, otręby, średniej jakości mąka, wytłoki z kiełków i gluten; pył ze słodu; ziarno stosowane w przemyśle piwowarskim;
2) Nasiona oleiste, owoce oleiste, ich produkty i produkty uboczne:
rzepak, śruta i łuski; soja w ziarnach, prażona i łuski; nasiona słonecznika; bawełna w nasionach i śruta; nasiona lnu jako śruta, sezam w nasionach jako wytłoki, pulpa z oliwek (z wytłaczania oliwy);
3) Nasiona warzyw liściastych, ich produkty i produkty uboczne:
ciecierzyca pospolita jako nasiona; wyka w postaci nasion; groszek siewny w postaci nasion poddanych odpowiedniej obróbce cieplnej; groch w postaci nasion, średniej jakości mąka i otręby; bób w postaci nasion, odmiany groszku w postaci nasion i łubin w postaci nasion;
4) Bulwy, ich produkty i produkty uboczne:
pulpa z buraków cukrowych, słodkie ziemniaki w postaci bulw, maniok w korzeniach, pulpa ziemniaczana (produkt uboczny uzyskany przy produkcji skrobi), tapioka;
5) Inne nasiona i owoce, ich produkty i produkty uboczne:
pulpa z owoców cytrusowych, wytłoki z jabłek, pulpa pomidorowa i pulpa winogronowa;
6) Susze paszowe i pasze objętościowe:
lucerna, grubo mielona lucerna, koniczyna, grubo mielona koniczyna, trawa (uzyskana z roślin przeznaczonych na susze paszowe), siano, kiszonka, słoma zbożowa oraz warzywa korzeniowe przeznaczone na susze paszowe;
7) Inne rośliny, ich produkty i produkty uboczne:
melasa w postaci środka wiążącego do mieszanek paszowych, grubo mielone wodorosty (uzyskane w wyniku wysuszenia i rozdrobnienia wodorostów, a następnie ich wypłukania w celu obniżenia zawartości jodu); sproszkowane rośliny i wyciągi z roślin, wyciągi z białek roślinnych (przeznaczone wyłącznie dla młodych zwierząt); przyprawy i zioła; kasztany, żołędzie; produkty uboczne i odpadki z towarowej produkcji roślinnej prowadzonej we własnym gospodarstwie: liście z roślin okopowych, odpadki warzyw, plewy, słoma, zielone łęty ziemniaczane;
8) Wyprodukowane we własnym gospodarstwie kiszonki z roślin wymienionych w pkt 1-7.
2. Środki żywienia zwierząt pochodzenia zwierzęcego
1) Mleko i produkty mleczne:
surowe mleko, odtłuszczone mleko w proszku, maślanka w proszku, serwatka w proszku, serwatka w proszku o niskiej zawartości cukru, sproszkowane białko serwatki (ekstrahowane metodami fizycznymi), kazeina i laktoza w proszku;
2) Ryby i inne organizmy morskie, ich produkty i produkty uboczne:
ryby, tłuszcz rybi i tran niepoddany rafinacji; produkty autolizy, hydrolizaty i proteolizaty ryb, mięczaków lub skorupiaków uzyskane w wyniku oddziaływania za pomocą enzymów w postaci rozpuszczalnej lub nierozpuszczalnej, przeznaczone wyłącznie dla młodych zwierząt; mączka rybna.
3. Materiały paszowe pochodzenia mineralnego*
1) Sód:
nierafinowana sól morska
gruba sól kamienna
siarczan sodowy
węglan sodowy
dwuwęglan sodowy
chlorek sodowy;
2) Wapń:
osady z koralowców i alg
skorupy zwierząt morskich (w tym szkielety sepii)
węglan wapnia
mleczan wapnia
glukonian wapnia;
3) Fosfor:
wytrącony fosforan dwuwapniowy z kości
odfluoryzowany fosforan dwuwapniowy
odfluoryzowany fosforan jednowapniowy;
4) Magnez:
bezwodny tlenek magnezowy
siarczan magnezowy
chlorek magnezowy
węglan magnezowy;
5) Siarka:
siarczan sodowy.
4. Dodatki do pasz, niektóre substancje stosowane w karmieniu zwierząt i środki pomocnicze dla przetwórstwa stosowane w paszach
1) Pierwiastki śladowe*:
a) E1 Żelazo:
węglan żelazawy (II)
siarczan żelazawy(II) x 1H2O
tlenek żelazowy (III)
b) E2 Jod:
jodan wapnia bezwodny
jodan wapnia x 6H2O
jodek potasu
c) E3 Kobalt:
siarczan kobaltu (II) x 1 H2O lub x 7H2O
zasadowy węglan kobaltu (II) x 1H2O
d) E4 Miedź:
tlenek miedzi (II)
zasadowy węglan miedzi (II) x 1H2O
siarczan miedzi (II) x 5H2O
e) E5 Mangan:
węglan manganu (II)
tlenek manganawy i tlenek manganowy
siarczan manganawy (II) x 1H2O lub 4H2O
f) E6 Cynk:
węglan cynku
tlenek cynku
siarczan cynku x 1H2O lub 7H2O
g) E7 Molibden:
molibdenian amonu
molibdenian sodu
h) E8 Selen:
selenian sodu
selenek sodu;
2) Witaminy, prowitaminy i dokładnie oznaczone pod względem chemicznym substancje o podobnym działaniu:
a) witaminy naturalnie występujące w świeżych paszach lub
b) witaminy syntetyczne nieróżniące się od witamin naturalnych, przeznaczone wyłącznie dla zwierząt monogastrycznych;
3) Enzymy pochodzenia naturalnego;
4) Mikroorganizmy dopuszczone w żywieniu zwierząt, inne niż organizmy genetycznie zmodyfikowane;
5) Konserwanty:
a) E236 kwas mrówkowy wyłącznie do kiszonek
b) E260 kwas octowy wyłącznie do kiszonek
c) E270 kwas mlekowy wyłącznie do kiszonek
d) E280 kwas propionowy wyłącznie do kiszonek;
6) Lepiszcza, środki zapobiegające zbrylaniu i koagulanty:
a) E551b krzemionka koloidalna
b) E551c kieselgur
c) E553 sepiolit
d) E558 bentonit
e) E559 glinki kaolinitowe
f) E561 vermiculite
g) E599 perlit;
7) Środki pomocnicze do kiszonek:
a) sól morska, gruba sól kamienna, enzymy, drożdże, serwatka, cukier, pulpa z buraków cukrowych, mąka zbożowa, melasa oraz bakterie: mlekowe, octowe, mrówkowe i propionowe,
b) kwas mlekowy, mrówkowy, propionowy i octowy mogą być stosowane w produkcji kiszonki, w przypadku gdy warunki atmosferyczne utrudniają prawidłową fermentację - po uzgodnieniu z upoważnioną jednostką certyfikującą.
5. Mieszanki treściwe
Sporządzone ze składników wyprodukowanych metodami ekologicznymi w rolnictwie. Nie mogą zawierać związków syntetycznych, takich jak: barwniki, konserwanty, mocznik, stymulatory wzrostu, środki pobudzające apetyt, oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych i komponentów traktowanych rozpuszczalnikami lub poddawanych ekstrakcji.
II. Środki do czyszczenia zwierząt oraz czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń inwentarskich
1) mydło potasowe i sodowe,
2) woda i para wodna,
3) mleko wapienne,
4) wapno,
5) wapno niegaszone,
6) nadchloran sodu - w postaci ciekłego wybielacza,
7) soda kaustyczna,
8) potaż,
9) woda utleniona,
10) naturalne olejki roślinne,
11) kwasy: cytrynowy, nadoctowy, mrówkowy, mlekowy, octowy,
12) alkohol etylowy,
13) kwas azotowy (sprzęt mleczarski),
14) kwas fosforowy (sprzęt mleczarski),
15) formaldehyd,
16) węglan sodu,
17) ogólnodostępne środki do mycia wymion oraz do mycia i dezynfekcji urządzeń dojarskich.
______
* Stosowane zgodnie z przepisami o środkach żywienia zwierząt.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »