§ 7. - Szczegółowe warunki wytwarzania produktów rolnictwa ekologicznego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.77.699

Akt utracił moc
Wersja od: 18 czerwca 2002 r.
§  7. 
1. 
Łączna powierzchnia użytkowa pomieszczeń w budynku inwentarskim przeznaczonym do produkcji drobiu rzeźnego nie powinna przekraczać 1.600 m2.
2. 
W jednym pomieszczeniu nie może przebywać więcej niż:
1)
4.800 sztuk kurcząt,
2)
3.000 sztuk kur niosek,
3)
2.500 sztuk kapłonów, gęsi lub indyków,
4)
4.000 sztuk kaczek w przypadku samic albo 3.200 sztuk kaczek w przypadku samców,
5)
5.200 sztuk perliczek.
3. 
Pomiędzy cyklami chowu poszczególnych partii drobiu, cały inwentarz usuwa się z:
1)
pomieszczenia w budynku inwentarskim - w celu przeprowadzenia dezynfekcji,
2)
wybiegu i pastwiska - w celu umożliwienia odrostu roślin.
4. 
Do uboju przeznacza się drób, który był hodowany co najmniej:
1)
kurczęta - 81 dni,
2)
kapłony - 150 dni,
3)
indyki i gęsi - 140 dni,
4)
kaczki pekińskie - 49 dni,
5)
kaczki piżmowe:
a)
samice - 70 dni,
b)
samce - 84 dni,
6)
kaczki mulard - 92 dni,
7)
perliczki - 94 dni.