§ 3. - Szczegółowe warunki wytwarzania produktów rolnictwa ekologicznego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.77.699

Akt utracił moc
Wersja od: 18 czerwca 2002 r.
§  3. 
1. 
Przy produkcji metodami ekologicznymi podejmuje się działania mające na celu:
1)
ograniczenie występowania chwastów,
2)
zabiegi odchwaszczające,
3)
ochronę roślin przed chorobami i szkodnikami.
2. 
Działania mające na celu ograniczenie występowania chwastów polegają na:
1)
stosowaniu w płodozmianie roślin dobrze zacieniających glebę,
2)
zagęszczaniu łanu roślin uprawnych,
3)
uprawie roślin odchwaszczających,
4)
pokryciu gleby roślinami uprawnymi przez cały okres wegetacji,
5)
ściółkowaniu gleby,
6)
stosowaniu materiału siewnego wolnego od nasion chwastów.
3. 
Zabiegi odchwaszczające polegają w szczególności na:
1)
stosowaniu uprawek mechanicznych,
2)
stosowaniu herbicydów biologicznych,
3)
wyrywaniu chwastów,
4)
odchwaszczaniu płomieniowym, przy użyciu specjalistycznych urządzeń.
4. 
Działania mające na celu ochronę roślin przed chorobami i szkodnikami polegają na:
1)
ukształtowaniu krajobrazu gospodarstwa i jego otoczenia w sposób sprzyjający rozwojowi i ochronie naturalnych wrogów szkodników roślin uprawnych,
2)
wprowadzaniu do uprawy odmian roślin odpornych na choroby i szkodniki,
3)
doborze terminów siewu i zabiegów pielęgnacyjnych, niekorzystnych dla rozwoju chorób i szkodników,
4)
przykrywaniu roślin uprawnych osłonami (folią, siatkami, włókniną) w okresie nasilenia chorób lub inwazji szkodników,
5)
stosowaniu substancji odstraszających lub zwabiających,
6)
stosowaniu pułapek, barier, emitorów impulsów dźwiękowych i świetlnych,
7)
wprowadzaniu do uprawy roślin odstraszających lub zwabiających szkodniki.